Povestea startup-ului care ajută operatorii din piața de energie să estimeze volumele produse zilnic

Ionuț Ancuțescu 08/04/2022 | 10:50 Energie
Povestea startup-ului care ajută operatorii din piața de energie să estimeze volumele produse zilnic

Operatorii din piața de energie au multe bătăi de cap de pe urma faptului că nu își pot estima cu acuratețe volumele produse zilnic. Matei Stratan a cofondat un start­up tehnologic, Ogre AI, care își pro­pune să rezolve problema. Un prim semn că nu e pe drumul greșit: investitorii au pariat două milioane de euro pe compania sa.

Piața de energie e unul dintre cele mai complexe domenii de activitate, care pentru a fi înțeles pe deplin necesită cunoștințe de fizică, inginerie sau legislație, aptitudinile de business nefiind nici pe departe suficiente. Această complexitate a reprezentat principalul motiv pentru care Matei Stratan și cei doi asociați cu care a pornit în 2020 pe calea antreprenoriatului – Mihai Cucuringu și Paul Muscă – au ales să-și boteze startupul Ogre (căpcăun, în engleză). „Am vrut să fie ceva mai cool“, explică Matei Stratan, CEO-ul companiei.

El are tangență cu domeniul din 2013, când a devenit consultant pentru operatorii din energie în cadrul RomCapital Invest, hol­dingul de companii controlat de tatăl său, medicul Dan Stratan. În principiu, RomCapital vinde consultanță pentru proiecte mari din infrastructură, industrie și energie finanțate de instituții mari precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvol­tare (BERD), Banca Mondială sau Banca Eu­ropeană de Investiții (BEI).

Ideea de a crea Ogre i-a venit după ce a observat că producătorii și distribuitorii de energie sunt penalizați cu sume importante atunci când estimează greșit cantitățile introduse în rețea. Pentru a rămâne în echilibru, energia livrată în sistem trebuie să fie egală cu cea consumată. Iar explozia tarifelor complică și mai mult viața companiilor din domeniu.

Sfertul academic

Antreprenorul, care a studiat business și finanțe la Londra, spune că Ogre folosește algoritmi de inteli­gență artificială și machine learning pentru a estima cu acuratețe cât mai ridicată (conceptul de eroare zero nu există în lumea reală) atât consumul, cât și nivelul de energie dintr-o anumită zi livrată de un furnizor sau un producător. De exemplu, pentru un producător de energie eoliană sau fotovol­taică, posibilitatea de a anticipa condițiile meteo de la o oră la alta este esențială.

Din 2021, echilibrarea din rețelele electrice trebuie făcută din sfert în sfert de oră, ceea ce face ca acuratețea estimărilor să fie și mai im­por­­tantă. Ogre AI poate satisface această nevoie prin accesul la date meteo de foarte bună calitate (obținute din sa­telit), dublate de o capacitate ridicată de analiză.

Ogre a pornit folosind baza de clienți a RomCapital Invest – e vorba de companii mari precum Enel, E.ON, Electrica și CEZ. De altfel, holdingul RomCapital controlează în proporție de 60% piața servi­ciilor de echi­librare, pe care e prezent din 2010.

Pasul următor este să încline balanța (pon­derea din venituri) către clienții mai mici, precum furnizorii cu 1.000-2.000 de clienți. În acest moment, pe piața de energie electrică operează circa 1.000 de jucă­tori (producători, distribuitori sau traderi).

Veniturile pe primul an întreg de activitate au fost de circa 100.000 de euro, ceea ce poate părea puțin. Însă Stratan e de pă­rere că această cifră e încurajatoare, având în vedere că multe din soluțiile Ogre erau în curs de rafinare de-a lungul lui 2021.

„Targetul meu este să am un venit recu­rent de un milion de euro pe an. Asta cam în doi ani“, își propune el. Discuția cu fondurile Early Game Ventures (EGV), MMC Ventures și mai mulți business angels, care au investit cumulat două milioane de euro în companie, a durat doar trei luni. „Când am evaluat Ogre AI, am decis imediat să ne implicăm: oportunitatea pe piață este clară (…), tehnologia este solidă și scalabilă glo­bal“, afirma Radu Stoicoviciu, partener în cadrul EGV, la sfârșit de februarie, când tran­zacția era anunțată public.

Ce-i drept, în cazul unui startup precum Ogre AI, tehnologia este cea care contează cu adevărat în acest moment, veniturile având o relevanță mai mică. Compania se au­todefinește drept un startup cu ADN în data science, lucru vizibil și în componența echipei formate din 14 angajați și colaboratori. Mihai Cucuringu, partener și chief research officer, este profesor asociat la Institutul de Matematică din cadrul Universității Oxford, iar Paul Muscă, partener și chief tech­nical officer, este, la rândul său, fost olimpic internațional la matematică.

Energia globală

Stratan spune că pri­mele proiecte în afara României vor fi cu Public Power Corporation (PPC), cel mai mare furnizor de electricitate din Grecia, și cu CEZ Cehia (cu filiala românească, Ogre are deja o colaborare). Europa este prima destinație în extinderea internațională, pentru că piața din această zonă „este avansată din punctul de vedere al energiei regenerabile, al mecanis­melor de tranzacționare pe burse și, bineînțeles, al reglementărilor“, arată CEO-ul Ogre AI. Următoarele ținte ar putea fi China, Taiwan, Coreea de Sud sau piețe din Ame­rica de Sud.

Și, apropo de actualul context geopolitic, volatilitatea prețurilor la energie stimulează operatorii din piață să-și gestioneze mult mai eficient costurile. Și Andrei Dvornic, di­rectorul MMC Ventures, observa cu prilejul încheierii tranzacției cu Ogre că tehnologia companiei ajută clienții în „managementul ris­curilor și eficiența operațională în acest domeniu și permite organizațiilor să in­ves­tească mai mult capital în energia curată“.

Pe termen mediu și pe termen lung, Stra­tan crede că are la dispoziție două variante de a obține venituri. „Eu, personal, aș vrea să o listez. Dacă ajung să am cel mai bun fo­recast (prognoză, n.r.) de pe piață, sunt sigur că voi primi și oferte de cumpărare de la companii de top din tech.“ Deocamdată însă, multinaționalele din tech, precum SAS Institute, îi sunt principalii concurenți.

Cine sunt investitorii

Două fonduri de venture capital, EGV și MMC, precum și mai mulți business angels din România, SUA, Grecia și Danemarca au investit două milioane de euro în Ogre AI.

  • EARLY GAME VENTURES. Capitalizat cu 26 de milioane de euro, fondul a cumpărat participații în companii tehnologice precum Druid, FameUp, BunnyShell, Kinderpedia, Watto Stations.
  • MMC VENTURES. Fondul britanic MMC, cu jumătate de miliard de dolari în administrare, se concentrează tot pe in­ves­tiții în teh­nologii revoluționare, precum AI și blockchain. Printre altele, are participații în Current Health, Bloom & Wild sau Signal AI.

Acest articol a apărut în numărul 136 al revistei NewMoney.

FOTO: Laszlo Raduly

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.