Povestea omului care a adus Motorola în România

Florel Manu 11/11/2016 | 13:07 Oameni
Povestea omului care a adus Motorola în România

Dorel Năsui e un pescar avid. Întrebarea e cât din povestea de o sută de milioane de dolari care urmează este pescărească.

Condamnat de Nicolae Ceaușescu înainte de 1990 la șapte ani de închisoare pentru că a fugit din țară, Dorel Năsui este unul dintre bogații discreți ai României de dincolo de graniță, a cărui avere a fost cotată de Top 300 Capital la 105 milioane de dolari. Întrebat care e propria evaluare, spune râzând: „Mă evaluez la o valoare normală“.

În ultimii 35 de ani, Năsui a dezvoltat dincolo de ocean holdingul American International Radio (AIR), unul dintre principalii distribuitori ai soluțiilor de comunicare Motorola, cu afaceri în peste 50 de țări. Năsui a acceptat provocarea NewMoney de a dezvălui o parte dintre secretele din viață și afaceri, într-unul din rarele interviuri acordate de-a lungul timpului.

Cântărește mult ceea ce spune, este atent la fiecare cuvânt și este extrem de dozat în dezvăluirea rețetei care l-a propulsat printre cei mai bogați români din diaspora.

Fuga din România. Dorel Năsui a plecat din România în 1986 după o metodă folosită de mulți alți specialiști în electronică sau calculatoare care lucrau pe platforma Pipera pe vremea lui Ceaușescu: deplasarea în străinătate. „Am prins o plecare în interes de serviciu când aveam 30 de ani. Lucram la Fabrica IEMI (Întreprinderea de Elemente de Măsură Industriale, n.r.), ca șef de proiectare“, spune omul de afaceri.

Ajuns în Statele Unite, Năsui s-a stabilit la Chicago. „Am lucrat la o firmă mai mică, cu un salariu de 39.000 -40.000 de dolari pe an. După șase luni am dublat salariul, după ce m-am angajat la Motorola. Cu overtime (ore suplimentare, n.r.), cu tot, ajungeam la peste 100.000 de dolari pe an, cam 10.000 pe lună“.

În 1989, Năsui a înființat în Statele Unite, alături de mai mulți colegi de la Motorola, o firmă de comunicații, care din 1990 s-a extins și la nivel internațional. Noua companie avea ca obiect de activitate distribuția la nivel internațional și integrarea sistemelor de comunicații Motorola. Din portofoliul de clienți fac parte armate, departamente de poliție, aeroporturi sau companii ca Lukoil și Gazprom.

În primă fază, compania lui Năsui a primit acceptul să distribuie echipamente Motorola în Polonia, Ungaria, fosta Iugoslavie și România.

Ironia face ca intrarea lui Năsui pe piața românească să coincidă cu unul dintre cele mai mari scandaluri ale anilor 1990: Afacerea Motorola. Era vorba despre dotarea Armatei române cu echipamente de comunicații Motorola. Scandalul nu l-a privit direct pe Dorel Năsui, însă a fost anchetat fratele său, Ștefan Năsui (omul de legătură din România), într-un dosar în care erau vizate mai multe persoane, cap de listă fiind Victor Atanasie Stănculescu, în calitate de ministru al Apărării. După 12 ani de procese, cei anchetați au fost achitați, ca, în final, să fie și despăgubiți de statul român.

Afaceri și politică. Dorel Năsui s-a numărat, la începutul anilor ’90, printre cei 46 de fondatori ai Băncii Transilvania. Năsui apare alături de Iosif Pop, primul președinte al băncii, Horia Ciocirlă, actualul președinte, și Ioan Rațiu, candidat la președinția României din partea PNȚCD, în 1990.

„Acum, la Banca Transilvania nu sunt eu. Este familia Năsui care a investit încă din 1994“, argumentează omul de afaceri. Alături de familia sa, Năsui mai are în România afaceri în IT&C, deține diverse plasamente imobiliare, dar și operațiuni în agricultură și piscicultură. De altfel, este un pasionat al pescuitului la muscă (fly fishing).

Ca om de afaceri, Năsui nu exclude greșelile. „Când am făcut primul milion de dolari, nu am înțeles nimic. Abia când am pierdut primul milion am început să înțeleg“, explică Năsui.

De-a lungul ultimilor 26 de ani, s-a implicat și în politică. „Am sprijinit masiv Convenția Democratică, pe președintele Emil Constantinescu“. Năsui și-a folosit influența internațională și la sprijinirea României pentru aderarea la NATO. Pentru acest lucru a primit Ordinul Național de Merit de la Emil Constantinescu. Năsui glumește pe această temă: „De-aia zic: Ceaușescu m-a condamnat, Constantinescu m-a decorat“.

STUDII
În 1981, a absolvit Facultatea de Calculatoare și Automatică, la Politehnica București.

EXPERIENȚĂ
A lucrat ca inginer, șef de proiectare la IEMI (Întreprinderea de Elemente de Măsură Industriale).

EMIGRARE
În 1986 fuge din România și se stabilește la Chicago, unde lucrează la o companie IT, apoi se angajează la Motorola.

AFACERI
În 1989, înființează o companie de distribuție și integrare a echipamentelor Motorola, cu activitate în SUA, iar în 1990 se extinde pe plan internațional.

 


FOTO: Dorel Năsui este unul dintre cei mai bogați români din diaspora Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.