Povestea neromanțată a lui Nicolae Popa, șeful Gelsor, omul care a participat la cea mai sonoră fraudă financiară postdecembristă

Florel Manu 05/09/2017 | 11:14 Ştiri
Povestea neromanțată a lui Nicolae Popa, șeful Gelsor, omul care a participat la cea mai sonoră fraudă financiară postdecembristă

Vă mai aduceți aminte de următorul dialog? „Bine, golănaș mic. Hai, te sărută Sorin, golane, și încep să iau măsuri pentru toate alea”. Era o discuție din 2009 dintre Sorin Ovidiu Vîntu și fostul director al Gelsor (companie înființată de Vîntu – n.r.), Nicolae Popa, care se afla atunci în Indonezia.

Vîntu acceptase ca Popa, în calitate de fugar, să primească o sumă anuală de 200.000 de euro. Povestea este premergătoare momentului în care autoritățile române au demarat procedurile pentru extrădarea fostului director al Gelsor. Practic discuțiile telefonice dintre Vîntu și Popa sunt probe în dosarul în care SOV a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea directorului fugar. În dosar apar și numele unor complici, oameni din apropierea lui Vîntu, prin intermediul cărora Popa primea bani pentru a sta ascuns în Indonezia.

Potrivit rechizitoriului, prin intermediul lui Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, Vîntu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa 70.000 euro, în două tranşe. 50.000 de euro ar fi fost transferaţi pentru Vîntu de către Octavian Ţurcan, iar pe 11 noiembrie 2009, alţi 20.000 de euro au plecat spre Indonezia cu ajutorul lui Alexandru Stoian. Numai că în decembrie 2009 Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia. Tot în 2009 Popa a fost condamnat, în lipsă, la 15 ani închisoare. Și după arestare, procurorii au căutat mai multe dovezi referitoare la îngreunarea procedurii de extrădare a lui Popa în România, acțiune ce este pusă pe seama lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Citiți și: Sebastian Ghiță, viața ca în filme: de la cel mai puternic om din IT la fugar deghizat

Între timp, Popa a fost extrădat și a ajuns la închisoare, iar Vîntu a continuat să spere că va fi liber. Însă și acesta din urmă avea să fie condamnat în mai multe rânduri, iar acum își ispășește pedeapsa. Cât despre Popa, acesta este din nou liber după ce  Judecătoria Găești a aprobat eliberarea sa condiționată.  Nicolae Popa a executat șapte ani și nouă luni de închisoare din cei zece ani și patru luni, pronunțați de Tribunalul Giurgiu în 2014, după revizuirea sentinței. Dar cum a început toată povestea lui Nicolae Popa?

Blestemul FNI

La scurt timp de la prăbuşirea, în mai 2000, a Fondului Naţional de Investiţii, Popa a plecat din ţară. Aproape doi ani mai târziu, autorităţile române au emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.

Popa a fost arestat însă la 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, şi adus în ţară din Indonezia la 22 aprilie 2011. Popa a fost acuzat că în perioada în care a funcționat Fondul Național de Investiții (FNI) a păgubit peste 300.000 de investitori. FNI a luat ființă începând cu 1995, fondatorul fondului fiind Sorin Ovidiu Vântu prin compania SOV Invest. În 1999, Vîntu mai pune bazele unui nou fond de investiții, Gelsor, care va fi condus de Nicolae Popa, care a fost, o perioadă, și director executiv la SOV Invest. Vîntu și Popa devin apropiați, iar în momentul prăbușirii afacerilor piramidale controlate de Vîntu, Popa dispare peste graniță.

Citiți și: Filosofia șpăgii: Sorin Ovidiu Vîntu dezvăluie din închisoare adevărata miză a OUG 13

Scandalul iscat pe seama fugii lui Nicolae Popa a influențat și campania electorală pentru prezidențialele din 2009. Înainte de alegeri și la scurt timp după reținerea lui Popa în Indonezia, Sorin Ovidiu Vântu a fost vizitat la reședința sa din strada Paris din Capitală de candidatul PSD la președinție, Mircea Geoană. Una din discuțiile dintre cei doi ar fi vizat chiar modul în care ar urma să fie gestionat cazul Nicolae Popa. Discuția pe această temă a fost aprinsă după ce în timpul confruntării televizate dintre Geoană și Traian Băsescu, fostul președinte l-a întrebat pe candidatul social democrat despre vizita nocturnă la reședința lui Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta a fost și momentul în care Geoană a avut de pierdut în fața electoratului.

După o procedură de extrădare mai complicată, Nicolae Popa ajunge în țară în 2011 și încep procesele în urma cărora este condamnat la zece ani și patru luni, în 2014. Acum, la 17 ani după ce a fost considerat unul din vinovații prăbușirii FNI, Nicolae Popa este din nou liber. Problema ar fi că nu mai are cum să comunice direct cu Vîntu, ci doar la „vorbitor”.

 


FOTO: Antena 3

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.