Povestea inginerului care a făcut un business legal de 6 milioane de euro cu o plantă psihotropă

Cristina Dobreanu 13/06/2017 | 13:38 Oameni
Povestea inginerului care a făcut un business legal de 6 milioane de euro cu o plantă psihotropă

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Gata, am închis dulapul, spune Dan Lăzărescu, antreprenorul de numele căruia se leagă afaceri precum TotalSoft și Rombel Medical (Medicover-ul de azi). Procesatorul de semințe de câ­nepă Canah pare să fie pentru el ultima stație în domeniul afacerilor deschi­ză­toare de drumuri. Nu mai vrea să în­cea­pă alt business, nici să se pensio­neze, dar are în minte alte prostii. Pe care preferă să le treacă sub tăcere.

Canah a început de la o carte („To­­tul despre cânepă“) din care Dan Lăzărescu a aflat utilizările pe care le poate avea această plantă. Ideea de a prelucra câ­nepă l-a urmărit apoi și a concre­­tizat-o în 2007, când a construit din fonduri europene o fabrică la Salonta, în județul Bihor. În cei zece ani care au trecut de atunci, Canah a devenit o afacere de peste șase milioane de euro și un profit care a depășit milionul de eu­­ro în 2016; o afacere despre care Lăză­­res­­cu spune că este în continuă creștere și transformare, în ritm cu piața.

Totuși, rămâne o activitate de nișă, în­­tr-un domeniu cu puțini jucători, mo­­ti­­v(e) pentru care, explică el, compania nu ar fi interesantă pentru un investitor stra­­­­tegic. Dacă celelalte două businessuri au fost „o oportunitate evidentă“, la jumă­tatea anilor ’90, atunci când le-a dezvoltat (atât serviciile medicale, cât și IT-ul), despre segmentul în care acti­vează acum Canah, spune scurt: „Ro­mâ­nia nu moare fără el“. Ceea ce ar fa­­ce (și mai) dificilă o vânzare.

(DE) DINCOLO DE GRANIȚE. Mai multe discuții și oferte în acest sens au avut loc în 2016, „dar nu s-au materializat și, practic, subiectul acesta este momentan scos din discuție. Nu suntem activi în a ne pune pe piață“, punctează Lăzărescu, care deține, în prezent, funcția de admi­nis­trator al companiei. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționarii Canah sunt com­­­­pania cipriotă Letical Limited (87,7%) și două persoane fizice, Daniela Sfrija (cu 10%) și Radu Piciu (2,3%).

Chiar și așa, antreprenorul știe foarte bine care ar trebui să fie criteriile pe ca­­re să le îndeplinească un potențial cum­­pă­­rător. „Nu mă încălzește dacă vine și pune banii pe masă“, explică el, adău­­gând că ipoteticul viitor proprietar tre­­bu­­ie să înțeleagă potențialul industriei, al trendului legat de alimentația sănă­toasă și al beneficiilor cânepei. În plus ar trebui să mai pună la bătaie și o mie de hec­­tare de teren pe care să fie cultivată plan­­­­­­ta, ca să „nu mai alerge pe tot mapamondul după sămânță“.

În momentul de față Canah a ajuns la o capacitate de procesare de 2.500 de tone pe an (de două ori și jumătate mai mult decât în urmă cu zece ani). „Proce­satori la nivelul de 2.000 tone pe an nu mai sunt în Europa“, explică Lăzărescu, în­­cer­­când să facă o radiografie a con­­cu­­ren­­ței. La acest capitol se uită înspre Ma­­ni­­toba Harvest Hamp Foods (la origine companie canadiană, cumpărată pentru 133 de milioane de dolari de americanii de la Compass Diversified Holding) și Hemp Oil (cu venituri anuale de circa 11 milioane de dolari, care a fuzionat în 2015 cu Manitoba Harvest). În ceea ce privește piața locală, speră că apariția unor competitori ar putea crește și interesul pentru cultivarea cânepei.

Semințele necesare procesării portofoliului de circa 15 produse (de la uleiul de cânepă, creme, semințe până la batoane) atât convenționale, cât și eco sunt importate în proporție de 85% din Franța, China sau Canada, jucători im­portanți pe piața producției de semințe și fibră de cânepă. De pe piața locală, unul dintre furnizori este și compania olandeză Hempflax, care deține câteva sute de hectare de teren și o fabrică de procesare de fibră de cânepă la Pianu de Jos, județul Alba.

PLANTA-MINUNE. „Cânepa rămâne o plantă-minune. Din punctul de vedere al nutriției, îți ajunge să mănânci doar cânepă“, spune Dan Lăzărescu, pentru a sublinia utilizările și beneficiile multiple pe care le poate avea această plantă, mai ales în industria alimentară, acolo unde și Canah a decis să își joace cartea. Dar aplicațiile cânepei merg de la industria auto la medicină și construcții. Și pentru a exclude orice confuzie, este vor­­­­ba de cânepa industrială (care con­­ți­­ne la rândul său substanțe psihotrope, dar într-o concentrație semnificativ mai mică decât în cazul cannabis indica).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.