Povestea fraților care fac două milioane de kilometri pe an pentru a se deplasa la lucrări prin Europa

Florel Manu 06/10/2020 | 10:17 Oameni
Povestea fraților care fac două milioane de kilometri pe an pentru a se deplasa la lucrări prin Europa

De regulă, antreprenorii români își con­­solidează businessul pe plan local, după care iau în calcul varianta unei extinderi în afara țării. În cazul a doi tineri antreprenori din Turda, consolidarea a venit direct de dincolo de gra­nițe.

Frații Claudiu (37 de ani, foto stânga) și Marius Baciu (36 de ani) sunt fondatorii grupului de firme European Multisolutions Systems (EMS), specializat în realizarea pardose­lilor din rășini sintetice. Au sediul social la Turda, în județul Cluj, însă ideea afa­cerii a încolțit în Belgia, acolo unde au semnat și primele contracte. Genul de lu­crări realizate de frații Baciu sunt soli­citate de cei care construiesc malluri, hale de producție pentru industria far­ma­ceutică și chiar parcări.

Compania are capital integral românesc, Claudiu și Marius Baciu fiind parteneri cu părți egale în afacere. În timp ce Claudiu este prezent mai mult în țară, Marius urmărește afacerea din Belgia. În prezent, EMS are filiale în Belgia, Luxemburg, Ungaria și a mai obținut contracte în Franța, Spania, Germania și chiar în Nigeria.

Grupul EMS este format din trei divizii spe­cializate în pardoseli, hidroizolații și re­condiționări de pardoseli: EMS Floor Systems, EMS Hydro Systems și EMS Po­lishing. Anul trecut, a avut afaceri de 9,2 milioane de euro, iar anul acesta vizează venituri cu 22% mai mari. Și asta, în condițiile în care estimările de la începutul anului erau de creștere a cifrei de afaceri cu 35%, însă pandemia a mai tăiat din ve­nituri. El precizează că primele semne bune după perioada de lookdown au apă­rut din mai. Din primele estimări crede că veniturile din 2020 sunt în acest moment peste cele de anul trecut raportat la prima parte a anului.

Blocajul

An de coșmar pentru mulți, 2020 a debutat bine pentru frații Baciu. In­vestițiile de stat din Belgia și Luxemburg le-au adus contracte în proiecte de dezvol­tare de parcări, școli, spitale și a unei închisori. Debutul pandemiei i-a prins cu forță de muncă adusă din România în șan­tierele din cele două țări. Pe fondul emo­ției provocate de explozia cazurilor de COVID-19 în cea mai mare parte a Europei, muncitorii au vrut să revină la casele lor. „Am închis lucrările și a fost nevoie să aducem re­­pede în România 40 de muncitori“, spu­ne Clau­diu Baciu.

Pentru că unele țări limitaseră accesul ce­tățenilor străini, au fost nevoiți să organizeze trasee și să împartă oamenii pe ma­șini, astfel încât aceștia să ajungă sănătoși acasă, în România. Activitățile au fost sis­tate doar în Luxemburg și în Belgia, din ultima săptămână a lui martie până în ultima săptămână din aprilie, apoi compania a început să își relocheze muncitorii.

Activitatea din România nu s-a oprit în perioada stării de urgență, EMS fiind im­plicată în proiectul autostrăzii A10, care leagă A1 de A3 între Sebeș și Turda. Compania fraților Baciu are sarcina de a realiza hidroizolația podurilor de pe acest traseu. De altfel, de la sfârșitul lui aprilie, compania și-a reluat activitatea pe toate șantie­rele din țările în care este prezentă, iar în mo­mentul de față face recrutări de perso­nal și în Ungaria, unde vrea să-și dezvolte operațiunile.

EMS are acum aproximativ 140 de sala­riați, majoritatea români. În perioada blo­cajului, frații Baciu nu au mai încheiat noi contracte, ci au reanalizat strategia de busi­ness în noile condiții. „Am tras linie și am constatat că primul trimestru a fost bun, iar al doilea – rezonabil“, punctează Claudiu Baciu.

Proiecte speciale

De acum, lucrurile au intrat în normal, iar frații Baciu vor începe în curând unul dintre cele mai mari proiecte ale lor – realizarea pardoselii pentru o închisoare din Belgia, aflată în apro­piere de Bruxelles. Precizează că belgienii duc lipsă de spații de detenție, mare parte dintre deținuți fiind transferați în închisorile din Olanda.

Despre lucrarea în sine, Claudiu Baciu spune că reprezintă o adevărată provocare pentru companie. Și asta, pentru că pardoseala trebuie să aibă câteva proprie­tăți impuse prin caietul de sarcini. Una din­tre ele este aceea să fie antifonică, astfel încât să nu se producă zgomot când de­ținuții calcă pe ea. După cum trebuie să fie și ușor de întreținut. „O cerință specială este ca pardoseala să nu poată fi desprinsă ca deținuții să-și confecționeze arme albe“, detaliază Claudiu Baciu.

O altă lucrare relativ recentă a grupului EMS se desfășoară în Ungaria, la o fabrică de medicamente din apropiere de Budapesta, unde se dezvoltă vaccinuri antitetanos și antidifterice, pentru care compania realizează o pardoseală cu proprietăți antiseptice. Antreprenorul mai spune că în cazul lucrărilor pentru industria farmaceu­tică standardele sunt ridicate, iar materia­lele utilizate sunt de cea mai bună calitate. Anterior, EMS a mai fost impli­cată în dife­rite proiecte, în special în vestul Europei, în țări ca Spania, Franța ori Germania.

În România, în 2012, grupul fraților Ba­ciu a fost partener la construcția parcării subterane de la Universitate. „Parcarea a fost construită de compania belgiană Interparking, aceasta fiind un client al nostru în proiecte desfășurate la Bruxelles“, deta­liază Claudiu Baciu. Prin aceeași companie belgiană, doi ani mai târziu, a lucrat și la par­carea de la Intercontinental. În prezent urmărește un nou contract în București, tot prin Interparking. De altfel, explică antreprenorul, EMS ajunge în majoritatea proiectelor din România prin clienți din Europa de Vest care au aici diverse contracte în desfășurare.

Povestea de business

Născuți în Ocna Mureș într-o familie cu șase copii, cei doi fondatori ai EMS au început încă din copilărie să se gândească să aibă o afacere a lor. De multe ori făceau pe jos drumuri lungi spre bunicii lor și discutau despre ce vor face când vor fi mari.

După terminarea liceului, fratele mai mic, Marius Baciu, s-a angajat la o firmă de sticlărie din Cluj-Napoca. Planul era să strângă niște bani și apoi să plece în străi­nătate. În 2004, a ajuns în Belgia, unde avea o mătușă, cu ajutorul căreia s-a angajat la o fabrică de mobilă. Planul lor era ca Marius să lucreze în străinătate pentru a identifica segmentul pe care vor dezvolta afacerea, iar Claudiu să-și asume responsa­bilitatea de a învăța să facă business, să negocieze și să vândă.

Absolvent de Știința și Ingineria Materia­lelor la Politehnica din Cluj-Napoca, acesta a început încă din perioada studenției să meargă și el să lucreze în Belgia, asamblând biciclete pentru o companie care aducea componentele din China.

Între timp, Marius Baciu a început să lu­creze ca persoană fizică autorizată în domeniul construcțiilor. Astfel a ajuns să se familiarizeze cu nișa pardoselilor din rășini sintetice și i-a propus fratelui său să în­ceapă afacerea la care visau de când erau copii. Astfel a apărut, în 2010, la Turda, EMS.

Încă de la început s-au concentrat asupra formării echipelor de lucru, preluând contracte în Belgia și în Luxemburg, care reprezintă acum 70% din business, restul de 30% fiind operațiunile firmei din România și din Ungaria.

Claudiu Baciu speră ca piața pardoseli­lor din rășini sintetice să crească și în Ro­mânia, unde comenzile nu se ridică la va­loa­rea celor pe care le au în afara țării. Au obținut finanțare europeană pentru șco­la­rizarea a 185 de elevi din șco­lile profesionale și liceele din Turda și lu­crează deja la demararea unui nou proiect pe fonduri eu­ropene pentru a ridica un sediu mo­dern și a mări parcul de utilaje. Totul, în ideea de a deveni unul din principalii ju­cători din domeniul pardoselilor în Europa.

Acest articol a apărut în numărul 100 al revistei NewMoney

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.