Povestea fabuloasă a omului care a pus pe picioare producătorul de înghețată Betty Ice: A fugit din țară de patru ori înainte de 1989

NewMoney 22/08/2017 | 14:46 Ştiri
Povestea fabuloasă a omului care a pus pe picioare producătorul de înghețată Betty Ice: A fugit din țară de patru ori înainte de 1989

Vasile Armenean, omul din spatele Betty Ice, cel mai mare producător independend de pe piața locală, face notă discordantă de alți antreprenori români și s-a aflat nu de puțin ori în atenția mass-media datorită pasiunilor sale.

El ar putea pilota un avion comercial, având șase ani de experiență, mii de ore de zbor și mai multe licențe de pilotaj. Despre Armenean se mai știe că este fan Formula 1, dar și că  i-a făcut nunta fiicei la Monte Carlo, transportând 80 de invitați pentru o petrecere exclusivistă de o săptămână.

Începutul poveștii

Vasile Armenean s-a născut la Mediaș, în 1959. În copilărie și-a văzut mulți prieteni plecând în Germania, guvernul de acolo plătind sume generoase între ’60 și ’89 pentru a-și răscumpăra etnicii din Ardeal. Unii dintre ei au continuat să viziteze România și datorită poveștilor lor, Armenean s-a infectat cu ”microbul libertății”, după cum povestește el în cartea ”Cei care au schimbat jocul”, de Mona Dîrțu și Andreea Roșca.

La 16 ani, antreprenorul a încercat, pentru prima dată, să fugă din țară. A reușit, nu cu puține peripeții, să treacă granița, dar a fost trimis de iugoslavi înapoi în România pentru că era minor. La majorat a fugit din nou, dar ghinionul a făcut ca sârbii să-l prindă iar. De data aceasta, însă, regimul a fost mai puțin îngăduitor, așa încât Armenean a fost condamnat la doi ani de închisoare, din casa a ispășit unu.

La a treia încercare a reușit să ajungă în Austria. După ce și-a cântărit bine opțiunile a decis că dorește să emigreze în Australia, dar nu înainte de a o scoate din țară pe prietena sa, acutala soție. S-a întors și a reușit atunci să ajute mai mulți oameni. Riscul era mare. Dacă era prins din nou risca, în calitate de călăuză, doi ani de închisoare. A reușit să scape, iar întâmplarea face ca unul dintre cei pe care i-a ajutat să scape să revină și el în România și devină un competitor direct în industria de înghețată.

Dorința de a intra în această afacere a apărut pe vremea în care se stabilise în Austria. Armenean a lucrat acolo la un combinat metalurgic și la o fabrică de ochelari, însă avea și o colaborare part-time cu o gelaterie, la care făcea mentenanța echipamentelor.

Atunci i-a venit ideea să revină în România și să deschidă un business în acest domeniu, cu toate că dorința de a fi antreprenor a avut-o dintotdeauna.

Betty Ice a fost înființată în 1994. În prezent, producătorul are 635 de angajați. Anul trecut, compania a raportat o cifră de afaceri de 28,2 milioane de euro și un profit net de 5,1 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).