Povestea deficitului: mediul de afaceri are doar de pierdut

Alexandra Pele 23/01/2017 | 12:46 Financiar
Povestea deficitului: mediul de afaceri are doar de pierdut

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Deficitul bugetar dă bătăi de cap nu doar Guvernului, ci și mediului de afa­ce­ri, care știe că, până la urmă, cineva tot va plăti pentru orice minus.

Construcția unui buget nu e deloc ușoară, cu atât mai mult atunci când e nevoie de resurse pentru cheltuieli suplimentare, cum ar fi creșteri de pensii și salarii. Mediul de afa­ceri are doar de pierdut, fiind vulnerabil la măsuri menite să „închidă“ bugetul, adică să asigure atingerea țintei de deficit, de sub 3% din PIB.

PRIMELE LOVITURI. La foarte scurt timp de la instalarea la Palatul Victoria, noul Guvern a anunțat o serie de „ajustări“ fiscale, care fie sărăcesc bugetul de stat, fie îl ajută cu câteva miliarde în plus pe par­tea de venituri. Prima, cu un impact negativ de 5,1 miliarde de lei asupra finanțelor țării, se referă la majorarea salariilor unor categorii de bugetari (din administrație loca­­lă sau cultură), la majorarea punctului de pen­­sie și a pensiei minime. O alta, cu impact direct asupra mediului de afa­ceri este creșterea salariului minim brut de la 1.250 la 1.450 de lei, începând cu luna februarie.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.