Povestea de 35 de milioane de euro a lui Ion Florescu, urmaș al fondatorului Armatei Române

La intersecția între artă, muzică și business, stă numele lui Ion Florescu, acționarul majoritar al fondului de investiții RC2. În ultimul an și jumătate a făcut exit-uri răsunătoare care au adus fondului 35 de milioane de euro. Dar nu este nici pe departe totul.
L-am întâlnit pe Ion Florescu (50 de ani) chiar de Ziua pictorilor (marcată în fiecare an pe 19 mai). Mai mult, strada pe care stă poartă numele unui cunoscut pictor român, care a pus bazele dadaismului împreună cu Tristan Tzara. Iar pentru ca aceste două pasiuni ale sale să se îmbine în cel mai frumos mod cu putință, casa pe care a cumpărat-o cu ceva ani în urmă și care îi este reședință în vizitele sale la București a aparținut sopranei Arta Florescu. „Fără nicio legătură de rudenie cu mine!“, spune Ion Florescu. Și pare greu de crezut la prima vedere, mai ales că familia Florescu, „originară din zona Severinului“, are o istorie care începe din secolul al XIV-lea.
Pe alocuri, Floreștii au ajuns în poziții-cheie în ierarhia statelor medievale românești. Dar în familie se regăsesc și fondatorul Armatei Române (generalul Ioan Emanoil Florescu), și ambasadori, așa cum este și cazul bunicului lui Ion Florescu, fost ambasador al României la Londra, care a ales calea exilului la jumătatea secolului trecut. Nici nu este de mirare că are o colecție de cărți și manuscrise moștenite de la bunicul său, pe care le-a împărțit însă cu vărul său, născut în SUA, John Florescu (fratele lui Radu Florescu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din industria locală de publicitate). Ion Florescu a reușit să își creeze și propria colecție de artă. „Multe dintre tablourile pe care le-am cumpărat sunt ale artiștilor români. Circa 70-80%. Nu am fost foarte concentrat pe numele cunoscute“, mărturisește Florescu, adăugând că mobila și picturile strânse până acum se împart între Londra și București, cele două case ale sale.
ÎNAPOI LA AFACERI. Dar pe Ion Florescu nu îl leagă de România doar viața boemă sau istoria, și nici licitațiile de duminică la care participa pentru a-și îmbogăți colecțiile personale, ci exit-uri care s-au finalizat cu sume cu cel puțin șase zerouri. Doar în ultimul an și jumătate, prin fondul Reconstruction Capital 2, în cadrul căruia Ion Florescu este acționar majoritar cu 55%, a făcut două exit-uri din afaceri precum producătorul de lapte Albalact sau compania de recuperare de creanțe Top Factoring. În urma tranzacțiilor, fondul a obținut 35 de milioane de euro.
Absolvent de istorie la Cambridge, omul a cărui „adevărată pasiune“, după cum singur mărturisește, este pianul a ajuns în lumea rece a cifrelor în urmă cu aproape 30 de ani. Astăzi, noțiuni precum participație, randament sau dividende vin natural în vocabularul celui căruia italiana și engleza i-au servit drept limbi materne. A început cariera la Londra, în cadrul Schroders, o bancă de familie cumpărată ulterior de CitiBank.
Dacă primul contact cu un București „foarte curat, cu puține mașini“ a fost în anii ’70, atunci când a venit într-o excursie cu școala, abia după căderea comunismului, și-a redescoperit trecutul alături de tatăl său. Atunci a învățat limba română și a plecat din bancă pentru că, în ciuda faptului că i s-a permis să dezvolte Europa de Est pentru ei, România nu se afla pe lista de priorități, ci doar Polonia și Ungaria. A început colaborarea cu o altă bancă, Charterhouse, unde se ocupa de România și Bulgaria. În 1995, a fost numit CEO al Capital SA, prima bancă de investiții din România. „Ulterior mi-am dat seama că este mai interesant să investești banii în România, decât să fii un intermediar. Piața fiind mică, decât să câștigi 1-2% dintr-o tranzacție de 10 milioane, mai bine faci tu investiția. Și începuseră atunci privatizările și am avut ocazia să fac niște investiții formidabile“, povestește Florescu, căruia îi sclipesc ochii când își amintește de randamentele din dividende care ajungeau și la 30%. Era vremea lui Reconstruction Capital, un fond de 6,5 milioane de dolari ridicat cu ajutorul „prietenilor și familiei“, pentru a ajuta la „reconstrucția industrială“ a țării.
Dintre investițiile „superbe“ de atunci, după cum le descrie chiar el, amintește de Socep – operator de containere din Constanța – sau de producătorul de îmbrăcăminte Braiconf. „Pe acestea le-am vândut în perioada 2000-2002“, detaliază Florescu, care a făcut prin Reconstruction Capital circa 15 investiții.
LA UN ALT NIVEL. „În fiecare investiție pe care am făcut-o, am încercat să adăugăm valoare prin cumpărarea unui pachet de acțiuni semnificativ (peste 20%), prin implicarea în marjele firmei, în consiliul de administrație și în restructurare, dacă se poate. Asta înseamnă că am investit mai mult, în perioada aceea, acolo unde am găsit un management mai deschis la ideile noastre“, mărturisește el.
În 2005, a decis să creeze alt fond, Reconstruction Capital 2, gândit însă pe un alt calapod. „Ideea din spatele lui RC2 era în primul rând să fie unul mai mare, în al doilea rând să fie listat pe bursa de la Londra și în al treilea rând să nu fie restricționat numai la România.“ Practic, plănuia investiții în tot sud-estul Europei.
RC2 are o valoare netă a activelor de 38,4 milioane de euro, potrivit raportului fondului pe primul trimestru din 2017. În afara României, au încercat cu Serbia, unde au investit 30 de milioane de euro într-un holding cu activități în agricultură, procesare de cupru, transport și logistică și activități de comerț. O investiție făcută chiar înainte de declanșarea crizei financiare și pe care o caracterizează tranșant: „A fost un dezastru“. Au ieșit din Serbia în urmă cu doi ani. Deși toate investițiile cu fondul al doilea au fost în perioada premergătoare crizei, lucrurile au stat cu totul altfel în România.
CU EXIT SAU FĂRĂ EXIT. RC2 are, în prezent, participații în producătorul de vopsele și lacuri Policolor–Orgachim (cu afaceri și în Bulgaria) și în Mamaia Resort, care deține hotelul Zenith (unde acționar este și Dumitru Becșenescu, cu un pachet de 37%). Recent, a investit circa 2,7 milioane de euro pentru 74,5% din Telecredit IFN, o instituție financiară nebancară fondată de CEO-ul Top Factoring, Cătălin Neagu. Printr-o majorare de capital de 150.000 de euro, RC2 va ajunge la un pachet de 80%.
Trăgând linie, spune că până la finalul anului „este puțin probabil“ să mai facă un exit, deși „este o perioadă bună în momentul de față“. Ochii sunt însă îndreptați către Policolor, în special către terenul de 14 hectare situat în zona Pallady din Capitală, pentru care a fost găsit un nou cumpărător. „Am semnat recent un antecontract cu un investitor nou, dar nu pot să dezvălui numele și nici suma, este o clauză de confidențialitate.“ În martie, Policolor a reușit să ajungă la o înțelegere cu cei care au vrut să cumpere terenul în 2014, dar au renunțat între timp.
Prin urmare, le-a fost returnat depozitul de trei milioane de euro, la care se adaugă TVA de 700.000 de euro. De această dată, structura contractului este diferită (perioada maximă în care trebuie achitată suma este de doi ani, în loc de trei ani), iar Florescu spune că îi cunoaște bine pe noii proprietari. „Bineînțeles că sunt dezvoltatori imobiliari, dar nu o să se facă o fabrică acolo. Am vândut integral toate cele 14 hectare.“ Potrivit calculelor NewMoney, la un preț mediu de 200 de euro pe metru pătrat, valoarea pe care ar putea să o încaseze Policolor ar fi de circa 28 de milioane de euro. „Fabrica stătea pe 14 hectare într-o zonă prea scumpă și noi aveam nevoie numai de maximum două hectare.“
Astfel, Policolor se va muta pe terenul de două hectare cumpărat în 2014 în Bulevardul Timișoara din București. Proiectul prevede începerea lucrărilor de construcție din iulie, iar investiția în relocare este estimată la circa șapte milioane de euro. „Avem nevoie de doi ani pentru a reloca producția de vopsele în fabrica nouă pe care o construim. Atunci vom livra ultima bucată de teren și vom primi ultimii bani“, mai precizează investitorul.
PLANURI DE VIITOR. Fiindcă o parte din banii săi nu au mai fost lăsați în RC2, plănuiește câteva investiții personale în zona de real estate. „Se știe că cine administrează fonduri de investiții pentru persoane terțe nu se ocupă foarte bine de banii proprii. Încerc să fiu sistematic.“ Spune că și-a făcut „temele de investiții“: o parte aici, o parte în străinătate. Dar nu mai mult de zece milioane de euro.
Pasiunea pentru istorie revine ca o umbră în prim-plan: „M-am gândit să cumpăr niște clădiri istorice și să le refac. Dezvoltarea comercială este de obicei în zona de clădiri noi. Nu exclud, de exemplu, investiția într-un hotel în București“.
Pe de altă parte, atrage atenția că este posibil ca efectele unei crize să se facă simțite în 2-3 ani. „Nu cred că va fi o criză așa cum a fost în 2008-2009, pentru că dezechilibrele financiare dintre România și restul lumii nu sunt atât de mari. Dar, pe de altă parte, sunt îngrijorat de politica de stimulare care are loc acum, iar nota de plată se va vedea.“ Doar timpul îi va da însă dreptate.
FOTO: Pentru Ion Florescu, de la muzică la business este doar un pas. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney