Povestea celui mai mare furt din istoria Indiei făcut de un bijutier celebru ale cărui creații sunt purtate la Oscaruri și la Globurile de Aur

Mimi Noel 03/08/2018 | 10:58 Global
Povestea celui mai mare furt din istoria Indiei făcut de un bijutier celebru ale cărui creații sunt purtate la Oscaruri și la Globurile de Aur

Cel mai mare furt din istoria Indiei, două miliarde de dolari, a fost făcut de un bijutier celebru al lumii, Nirav Modi, ale cărui creații au fost prezente la Oscaruri și Globurile de Aur. Acum, o lume întreagă stă cu ochii pe cea mai mare frau­­dă comisă de acesta timp de șapte ani.

Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

Nirav Modi nu pare genul de persoană care ar avea nevoie să fure două miliarde de dolari de la bancă. Scund, dichisit, cu batistuța aranjată perfect în buzunarul de la haină. Rafinamentul pe care-l arată și degajă se potrivește întru totul cu statutul de bijutier al vedetelor. Kate Winslet i-a purtat bijuteriile la Oscaruri, la fel și Dakota Johnson la Globurile de Aur. La lansarea magazinului de pe Madison Avenue, din 2015 la deschidere a participat Naomi Watts, iar cele­bra casă de licitații Christie’s a pus pe coperta catalogului său colierul Golconda Lotus și l-a scos la lici­tație pentru mai bine de trei milioane de dolari.

Ma­ga­zinele pe care le are în metropole precum Las Vegas, Macao, Singapore, Beijing sau Londra sunt spec­taculoase, imitând prin jocul de lumini strălu­cirile pe care aurul și diamantele le au în lumina soarelui. Până în 2025, planul lui Modi este să ajungă la un lanț internațional de o sută de magazine. Potrivit Forbes, are o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari. Și pentru că India este patria Bollywoodului, un bun regizor l-ar fi putut la fel de bine distribui în rolul unui hoț.

Devenită publică în februarie anul acesta, frauda lui Modi părea să-i contrazică viața glamuroasă pe care toată lumea i-o știa. Banii pe care i-a luat de la Banca Națională Punjab (PNB) timp de șapte ani în 1.213 tranșe este cea mai mare fraudă bancară din istoria Indiei. Metoda este aparent sofisticată – scrisori de garanție, evitarea platformei Swift, conturi nostro sau soluții bancare margin money și conturi „nostro“, servicii de core banking etc.

FRAUDĂ LA SUPERLATIV. Dar toate astea sunt doar detalii. Schema pe care anchetatorii au descris-o este de fapt clasică, chiar demodată. S-a bazat pe oa­meni din interior, probabil pe mituirea unora și în mod cert pe evitarea tehnologiei mai mult decât pe exploatarea ei. Și s-a bazat pe eșecul structurilor care ar trebui să asigure guvernanța în cele 21 de bănci deținute de statul indian. Acești giganți, care reprezintă două treimi din activele bancare ale țării, sunt ineficienți și vulnerabili în fața atacurilor politi­cienilor corupți sau ale celor care au conexiuni cu ei. Registrele lor contabile sunt pline de împrumuturi neperformante – circa 108 miliarde de dolari în toamna lui 2017. Un nivel la care guvernul a fost nevoit să anunțe, spre finalul anului, o recapitalizare a acestora cu 31 de miliarde de dolari eșalonată în următorii doi ani.

Pe fondul acestor slăbiciuni, Modi, împreună cu un unchi, Mehul Choksi, au putut să facă legea. După aflarea fraudei, au picat capete de bancheri, câteva reguli bancare au fost schimbate, iar comercianții de diamante din Mumbai s-au trezit că le este tot mai greu să ia un credit bancar pentru business. Pentru autorități, o altă întrebare chinuitoare este cât de sus la nivelul PNB a reușit Modi să ajungă? Și ce orori se mai ascund prin registrele contabile ale celor mai mari bănci indiene? Pentru alții, dilema cu mult mai provocatoare este cum și de ce a făcut-o Modi?

BARONII DIAMANTELOR. Se poate spune că viața lui Modi a avut mereu o strălucire diamantină. A crescut în orașul belgian Antwerp, un centru al co­mer­țului mondial cu diamante. Întreaga lui familie a fost implicată în comerțul și prelucrarea diamantelor, iar comunitatea celor veniți din Palanpur aici a reușit ca, în mai bine de un secol, să ajungă să domine industria globală de profil.

Nouă din zece diamante brute sunt lucrate și fini­sate în provincia indiană Gujarat. Familiile din Palanpur (capitala provinciei) și-au trimis copiii sau ne­poții în Antwerp pentru a putea astfel profita de re­țele comerciale și a-și mări astfel afacerile.

Tatăl lui Modi s-a mutat în Belgia în anii ’60. Modi povestește că la cină vorbeau doar despre diamante și de magazinul de lux #Legend. „Era singurul subiect de conversație“. După ce a cunoscut succesul, Modi mărtu­risea adesea că ar fi vrut mult să devină dirijor. În schimb, a studiat finanțele la Universitatea din Pennsylvania, pe care a abandonat-o pentru a fi ucenicul lui Choksi (foto) în India, Hong Kong și Japonia (câș­tiga lunar echivalentul a 52 de dolari de azi).

Majoritatea baronilor diamantelor din Gujarati sunt discreți în privința averii lor, dar lui Choksi, un tip rotofei care afișează un zâmbet jovial, îi place să vorbească despre costumele lui, Ascot Chang și iahtul pe care îl deține. După câțiva ani, avea să-și listeze compania Gitanjali Gems pe bursa de la Bombay. A recrutat rapid de la Bollywood ambasadori ai brandului și a deschis showroom-uri luxoase.

Niciunul dintre cei doi nu a vrut să participe la rea­lizarea acestui material, iar avocații au refuzat să facă orice comentariu. Un bancher care îl cunoaște bine pe Modi și al lui business cu diamante spune că Choksi a încercat să facă din Gitanjali un brand de retail pentru a-l duce la un alt nivel, mai mult decât un simplu business de tăiere și prelucrare a diamantelor așa cum făceau predecesorii lui. Nu se considera un comerciant de diamante, ci un artizan al diamantelor (diamantaire).

În 1999, fonda Firestar Diamond, care se ocupa de diamante șlefuite înainte să înceapă producția de biju­terii pentru retailerii din toată lumea. Dar nu era genul să rămână în umbră, așa că și-a propus să apro­pie cât mai mult clientul prosper de opulentul produs. În urmă cu 11 ani, a cumpărat cu 50 de mili­oane de dolari A.Jaffe, brandul american de bijuterii pentru mirese.

În 2010, a creat Nirav Modi, un eponim care a lan­sat ediții limitate de bijuterii. Pe hârtie, Modi apărea ca fiind designerul fiecărei bijuterii. A topit practic tot imperiul său de afaceri în propria persoană.

ȘLEFUIREA IMAGINII. De altfel, doi foști angajați vorbesc despre grija cu care Modi își cultiva imagi­nea. Echipa de marketing primea indicații precise despre ce tip de imagine voia să își proiecteze în spa­țiul public – portretul-robot este un Modi care citește Robert Frost, John Keats, Platon și Aristotel, căruia îi plac liniile clare din Art Deco, Nina Simone și Cele trei grații ale lui Raphael. Ah, și fluturii și bu­bu­ruzele, dar nu neapărat pentru bijuterii.

A studiat baletul și îi place orice dans care ex­primă grație și subliniază feminitatea. Nu apreciază formele geometrice și urăște orice lucru prost lucrat, fie că este vorba de mobilă sau de bijuterii. Capricios la birou, plin de vervă în mijlocul altor oameni de afaceri.

Un alt fost angajat vorbește despre apetitul mare pentru risc al lui Modi. Până acum, a câș­tigat majoritatea pariurilor. Până în 2017, veniturile Firestar au ajuns la 2,3 miliarde de dolari, iar numele lui este peste tot, ames­tecat cu cel al vedetelor și al celebrităților internaționale din diverse domenii. Știrea privind acu­zațiile de fraudă au picat ca un trăsnet, spune același fost angajat.

Gigantica lovitură financiară a avut loc la o filială a PNB situată pe o arteră foarte aglomerată a Mumbai. Unul dintre sediile terne și aparent abandonate ale unei bănci tipice de stat din India. Prima plângere împotriva lui Modi și a lui Choksi a fost făcută de adjunctul filialei, Avneesh Nepalia, care a trimis o scrisoare Biroului Central de investi­gații din India (CBI) în ianuarie. Cu două săptămâni înainte, reprezentanții a trei companii mici importatoare de diamante deținute de Modi au venit la bancă pentru a cere noi scrisori de garanție.

Scrisorile folosite sunt o relicvă a economiei eta­tiste, când guvernul controla exporturile, iar importatorii puteau apela doar la băncile de stat pentru a-i plăti pe furnizorii externi. Banca centrală a Indiei a eliminat de curând acest gen de instrumente care odinioară reprezentau o garanție a băncii pentru o sumă de bani plătită pentru o tranzacție.

GREȘEALA. La jumătatea lunii ianuarie, când companiile lui Modi au aplicat pentru noi scrisori de acest gen pentru a primi în schimb valută, li s-a cerut cash drept garanții colaterale, ceea ce reprezintă o procedură standard. Directorii lui Modi au refuzat, ceea ce a fost o greșeală. Au invocat că în trecut nu li s-a cerut niciodată astfel de garanții colaterale.Uluiți, oficialii băncii s-au apucat să sape în isto­ricul tranzacțiilor către aceste firme. În registrele băncii nu apăreau detalii despre astfel de scrisori, scrie Nepalia. Apoi au verificat în sistemul SWIFT, care înre­gistrează toate plățile și transferurile transmise de la filiala respectivă către instituții financiare externe. S-a descoperit că ani la rând filiala accepta scrisori neaprobate care sprijineau companiile lui Modi sau ale lui Choksi și fără niciun fel de garanție colaterală. PNB a garantat împrumuturile pentru Modi fără ca angajații săi să știe. Prima plângere a fost făcută pentru un credit de 44 de milioane de do­lari, obținut prin emiterea a opt scrisori de garanție.

Pe măsură ce ancheta lua amploare, PNB a descoperit tot mai multe scrisori de acest fel, iar sumele solicitate tot mai mari. Adunându-le, gaura băncii ajungea la două miliarde de dolari. Nepalia a mai aflat că cei doi, cu o parte din banii obținuți, plăteau datorii mai vechi. În luna martie, Ministrul indian de Finanțe, Arun Jaitley, informa Parlamentul că cel puțin 1.213 scrisori frauduloase au fost trimise de companiile lui Modi și Choski în decursul ultimilor șapte ani. Banca susține că cei doi au avut și sprijinul a doi an­gajați de la filiala din Mumbai – un director adjunct și un funcționar care nu le-au solicitat documente suplimentare sau garanții colaterale. Toto­dată, nu au adus la zi banca de date a instituției, astfel că linia de credit nu a fost semnalată ca fiind neaprobată și riscantă.

În plus, cei doi angajați ai băncii știau că platforma de mesaje SWIFT nu este integrată cu registrele clientului în cazul băncilor de stat și drept urmare transferurile de bani nu atrăgeau nimănui atenția. A fost, de altfel, vulnerabilitatea care a invitat la atac.

AMBIȚIILE. SFÂRȘITUL. Fraudarea ar fi continuat cel mai probabil și suma ar fi urmat să crească, dacă Gokulnath Shetty, adjunctul departamentului de schimb valutar nu s-ar fi pensionat în vara lui 2017. Când companiile lui Modi au abordat PNB cu o nouă șarjă de scrisori, Shetty deja nu mai era dincolo de ghișeu.

CBI nu a lăsat să se înțeleagă ce făceau mai exact cei doi cu toți banii furați în acest mod. Știm doar că Modi avea ambiții mari. Doi apropiați ai afacerilor lui Modi au spus că în ultima parte a anului trecut pre­gătea listarea Firestar, pentru care a angajat doi auditori din Big Four și trei bănci de investiții. „Voia neapărat să-și dezvolte exponențial afacerea și să facă în cinci ani ce alții făceau în 20 de ani“, a spus unul dintre cei doi dispuși să dea informații. „Dacă ar fi listat compania, ar fi obținut bani frumoși și în cele din urmă ar fi plătit datoria la bancă. Probabil că așa ar fi făcut“, a mai spus acesta.

Sau poate că nu. Odată ce un om se obișnuiește cu bani obținuți ușor, acceptă cu greu să schimbe un astfel de privilegiu. Modi a simțit că sfârșitul era imi­nent. Potrivit publicației Mumbai Mirror, soția sa, ce­tă­țean american, și-a retras cei trei copii de la școală și s-au mutat cu toții la New York, invocând că Modi este bolnav. Iar potrivit CBI, împreună cu Choksi, a părăsit India la începutul lunii ianuarie.

Când scandalul a izbucnit, vestea s-a răspândit rapid în metropolele unde Modi avea businessul cu diamante. Între timp, autoritățile indiene au început să confiște din proprietățile și bunurile omului de afaceri – diamante, mașini de lux, un penthouse și o fermă. Conturile bancare din toată lumea i-au fost blocate.

Modi le-a scris o scrisoare angajaților în care le spu­nea că este puțin probabil să le mai poată plăti salariile și că este mai bine să-și caute alte opor­tu­nități de job. A trimis una și băncii (conținutul ei a ajuns și în presă) în care implora banca să îi ofere un „tratament corect“, reamintind că totuși controlează un „brand de lux legitim“. Datorează băncii „subs­tan­țial mai puțin“ decât cele două miliarde de dolari care i se impută, susține el, adăugând că după prima plângere făcută de PNB s-a oferit să achite, vânzând din acțiuni.

La începutul anchetei, CBI a făcut trei arestări – Shetty, Kharat și Hemant Bhat, iar PNB susține că doar primii doi angajați ai filialei au fost implicați. Ținând cont că cei doi nu erau foarte influenți, mai toată lumea crede însă că pe fir au fost mai mulți și că vor mai urma arestări.

CORUPȚIE. Sub rezerva anonimatului, un fost exe­cutiv din cadrul PNB a spus că nu crede că doar cei doi sunt implicați. „Există un auditor a cărui responsabilitate este să verifice tranzacțiile zilnice. Nu e ca și cum a dormit o zi întreagă sau două. Este o fraudă întinsă pe ani de zile, cum s-a putut întâmpla?“, se întreabă acesta.

Harsh Vardhan, directorul companiei indiene de servicii financiare Bain & Co., cunoscut pentru criticile aduse modului în care băncile de stat indiene sunt gestionate, spune că a fost siderat să afle de frauda comisă de Modi. „Nu înțelegeam cum s-a putut întâmpla. Era o chestiune clară de management al riscului“. Băncile de stat sunt supuse mai multor audituri, adaugă el, și „se pare că toate verificările au fost compromise“.

Capitalismul de cumetrie și corupția sunt ende­mice în India, re­marcă Vardhan. Procedurile sunt adaptate sau schim­bate, când cei care vin să ia un credit au legă­turi cu politicieni sau cu directorii băncilor. Dacă analizezi atent o listă de 20 de datornici intrați în incapacitate de plată, observi că fără excepție sunt persoane influente cu conexiuni politice puternice“, spune el.

Este motivul pentru care creditele neperformante și împrumuturile restructurate au o pondere de 16,2% din împrumuturile totale ale băncilor de stat. În cazul băncilor private, ponderea activelor toxice este de 4,7%. Revenind la Nirav Modi, acesta chiar are amici foarte influenți – a apărut într-o fotografie de grup alături de premierul Narendra Modi (nici o legătură de rudenie însă) la Forumul Econo­mic de la Davos.

Dacă va reveni în India, va fi pus în fața mai multor capete de acuzare – în mod cert spălare de bani și fraudă bancară. Pagubele sunt însă cu mult mai mari decât cele două miliarde de dolari. La începutul anului, două bănci au renunțat la planul de a atrage ca­pital, de exemplu, iar bancherii încearcă să îi con­vingă pe investitori și acționari că ce s-a întâmplat la PNB a fost o anomalie, o excepție. Doar că nu există nici un indiciu până acum că acesta este și adevărul.

 

Sub centură

Pierzând încrederea investitorilor, răul făcut sistemului financiar indian de frauda orchestrată de bijutierul Modi depășește cu mult două miliarde de dolari.

NOSTRO.PNB a trimis scrisorile de garanție în numele companiilor de import controlate de Modi către filială din New York a unei alte bănici indiene, de la companiile lui Modi împrumutau dolari americani pentru a-și finanța achiziția de diamante.

INCOGNITO.Liniile de credit deschise de Modi au fost ca o picătură în ocean în volumul de business al PNB – activele totale ale băncii ridicându-se în 2017 la 106 miliarde de dolari. Tranzacțiile de tipul celor operate de companiile lui Modi sunt aproape invizibile, spun cei din industrie. Dar directorul filialei avea obligația să le vadă.

VULNERABILITATEA.Oficialii corupți și intervențiile politice afectează afacerile băncilor de stat, iar lipsa unei responsabilități clare invită la fraudă.


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de  Samanth Subramanian; adaptare de Mimi Noel

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.