Povestea antreprenorilor care investesc în dezvoltarea de apartamente premium în stațiunile Neptun și Olimp

Într-o perioadă în care toate businessurile caută să se redefinească, și domeniul imobiliar își adaptează investițiile la provocările crizei sanitare.
„Vrem să transformăm o zonă din stațiunea Olimp în destinație ce poate fi atractivă 12 luni pe an“, spune Cătălin Scripcaru, chief executive officer (CEO) al Certion Property Developers. Compania imobiliară pe care acesta o conduce anunța la începutul lunii august o investiție în valoare totală de 45 de milioane de euro în dezvoltarea pe litoralul Mării Negre a patru proiecte rezidențiale pe segmentul premium, pe o perioadă de patru ani.
Potrivit lui Scripcaru, proiectele care vizează construcția de apartamente de vacanță pe litoral sunt mai vechi, însă evoluția pieței imobiliare în contextul crizei sanitare a fost un motiv în plus să pornească dezvoltarea.
„Credem că ideea asta de a avea un apartament de vacanță la mare sau la munte a fost accelerată și de pandemie“, detaliază el. Mai mult, analizele de piață făcute de Certion de-a lungul timpului arată că, independent de actualul context pandemic, există oameni care își doresc un loc la mare în care să vină și în afara sezonului.
Proiect din pandemie
Alegerea Olimpului pentru demararea primului proiect – Vogh, o clădire cu 13 etaje și 181 de apartamente, a cărei finalizare este estimată pentru anul viitor – nu este întâmplătoare. În perioada anilor ’70-’80, spune Cezar Ionescu, director dezvoltare de proiecte al Certion, „nu existau multe stațiuni în Europa de calitatea, viziunea și urbanismul care au pus Neptun și Olimp pe harta stațiunilor estivale“.
De altfel, chiar și după un lung timp de la începutul perioadei de decădere a zonei, din anii ’90, diferiți specialiști străini din imobiliare au continuat să spună despre Neptun și Olimp că au rămas două stațiuni cu o viziune echilibrată din punct de vedere imobiliar, fără dezvoltări haotice și în care „urbanismul nu a fost călcat în picioare“.
Prin proiectele pe care le va dezvolta pe litoralul românesc, mai spune acum Ionescu, Certion urmărește revigorarea celor două stațiuni. Intrat deja în faza de construcție, proiectul Vogh va fi completat de alte trei: Galileo Summer Resort – aflat în faza de autorizare, cu un total de 13 apartamente –, Lago – 150 de apartamente, a căror construcție e preconizată să înceapă în martie 2022, aflat și el în procesul de obținere a avizelor – și Pharos – încă în stadiul de concept, cu 260 de apartamente, având ca termen de finalizare anul 2025.
Vacanță acasă
„Prin aceste apartamente vrem să venim cu alternativa la hotel. Ele pot fi cumpărate și folosite de proprietari ori să fie utilizate în regim de închiriere“, detaliază Cătălin Scripcaru, explicând că proiectele derulate de Certion pe litoralul românesc au plecat de la un studiu pe care compania l-a comandat pentru a afla informații atât despre potențialul zonei, cât și despre preferințele imobiliare ale românilor. Întrebați ce gen de apartament și-ar dori la malul mării, trei sferturi dintre cei chestionați au răspuns că ar prefera apartamente cu două camere, cu o suprafață medie de circa 62 de metri pătrați și cu un balcon de 9,3 metri pătrați.
Totodată, participanții la studiu au arătat că ar prefera ca apartamentele să fie în apropierea plajei și să aibă acces la facilități precum supermarket, restaurante, farmacii, dar și internet Wi-Fi sau servicii precum curățarea căilor de acces, întreținerea spațiilor verzi, de administrare și de pază.
„Tendința globală a achiziției de case de vacanță se regăsește semnificativ și la nivelul publicului din România care, din ce în ce mai mult, optează pentru investiții în proprietăți de vacanță. Stațiunea Neptun-Olimp se configurează ca un nou pol al pieței imobiliare, pe segmentul de investiții și second home premium“, mai spune Scripcaru.
Până acum s-au vândut peste 30% din apartamente, compania estimând pentru anul acesta încasări de aproximativ 12 milioane de euro. Apartamentele de pe litoral, spune dezvoltatorul, se adresează unui public din clasa medie, iar în realizarea lor au fost luate în calcul cele mai mici detalii. „Au fost sute de ore până am stabilit cum va fi apartamentul. Munca cea mai grea a fost la desenarea apartamentului, să nu fie colțuri, cum să arate bucătăriile, unde vine fiecare țeavă“, detaliază Bogdan Căruntu, unul dintre cofondatorii companiei.
Portrete de antreprenori
Pe piață din 2015, Certion a fost fondată de o echipă de trei antreprenori români – CEO-ul Cătălin Scripcaru (49 de ani), Cezar Ionescu (65 de ani), director dezvoltare de proiecte, și Bogdan Căruntu (41 de ani), director de creație. Cezar Ionescu este absolvent al Facultății de Construcții, cu specializarea Instalații. După studii a lucrat pe șantiere, în proiectare și în administrație publică.
După 1990 a plecat în Belgia, unde a lucrat 20 de ani pentru diverși dezvoltatori, ca inginer consultant, inginer de proiect și manager de proiect. Spune că experiența acumulată în România l-a ajutat să facă față unor proiecte destul de mari derulate cu instituții europene ori NATO.
În plin boom imobiliar, în 2006-2007, Ionescu a venit în România cu un mare dezvoltator belgian, alături de care a vizitat mai mulți dezvoltatori locali. Așa a ajuns la Cătălin Scripcaru, care își încheiase colaborarea cu Strabag. Intenția lui Ionescu era de a găsi un partener local alături de care dezvoltatorul belgian să înceapă un proiect. A venit însă criza și, cu toate că planul inițial nu s-a mai concretizat, Ionescu și Scripcaru au rămas prieteni.
Cătălin Scripcaru este absolvent de Drept. Își consolidează studiile la Berlin, iar în țară deschide o companie de management și marketing. Fiind bun vorbitor de germană, este cooptat de constructorul austriac Strabag, alături de care a stat zece ani, în poziția de CEO. În această perioadă, îl cunoaște pe Bogdan Căruntu, alături de care lucrează la mai multe proiecte imobiliare, printre cele mai vizibile fiind Promenada și Sky Tower.
Bogdan Căruntu a lucrat inițial în presă. A studiat Artele Plastice, specializându-se în Sculptură și Grafică. Șansa a făcut să ajungă să cunoască mai mulți antreprenori din imobiliare, fiind consultant pe probleme de branding. Dintre toți dezvoltatorii imobiliari, a rămas apropiat de Cătălin Scripcaru. În ultimii 20 de ani, cei trei antreprenori au avut fiecare în parte dezvoltări imobiliare a căror valoare totală se ridică la aproximativ 900 de milioane de euro.
În câteva cifre
Investițiile imobiliare au scăzut cu 41% în 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19, potrivit calculelor Băncii Naționale a României.
- SCUMPIRE. Prețul proprietăților rezidențiale s-a majorat în termeni nominali cu 2% în ultimul trimestru al lui 2020 față de perioada similară din 2019.
- TRANZACȚII. Numărul tranzacțiilor imobiliare înregistrate în 2020 a fost cu 8% mai ridicat față de anul anterior, pe fondul accelerării vânzărilor în ultimele trei luni ale anului.
- CĂDERE. La debutul pandemiei, în trimestrul al doilea din 2020, piața imobiliară s-a contractat cu 28% față de același trimestru din 2019, vânzările revenind pe plus după ridicarea restricțiilor sanitare.
Acest articol a apărut în numărul 125 al revistei NewMoney
FOTO: Laszlo Raduly