Populația globului va ajunge la 8 miliarde de oameni, în luna noiembrie. Top 10 cele mai populate țări

Elena Marinescu 03/10/2022 | 18:34 Fapt Divers
Populația globului va ajunge la 8 miliarde de oameni, în luna noiembrie. Top 10 cele mai populate țări

În noiembrie 2022, cel mai probabil, Pământul va ajunge să găzduiască 8 miliarde de oameni, marcându-se astfel o nouă bornă în istoria umanității. În prezent, în toată lumea trăiesc peste 7.978.315.700 de oameni, arată ONU.

În 40 de ani, populația s-a dublat: de la 3 miliarde, în 1959, la 6 miliarde, în 1999. S-a ajuns la 7 miliarde de oameni pe 31 octombrie 2011 și se așteaptă că în 2037 se va ajunge la 9 miliarde.

Top 10 cele mai populate țări

În top 10 cele mai populate țări sunt cinci țări din Asia – China (1,45 de miliarde), India (1,41 de miliarde), Indonezia (280 de milioane ), Pakistan (230 de milioane) și Bangladeș (168 de milioane), arată datele furnizate de ONU.

A treia țară cu cea mai numeroasă populație este SUA (335 de milioane), în vreme ce Rusia se află pe locul 9 și e singurul stat european care intră în acest top, cu 146 de milioane de cetățeni.

Potrivit sursei citate de b1.ro, în 2023, India va depăși China Imagine din Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria care, la rândul ei, este cea mai populată țară din Africa. În prezent, populația Africii este de 1,4 miliarde de oameni, majoritatea trăind în Africa sub-sahariană (1,2 miliarde).

Multe dintre statele cu cea mai rapidă rată de creștere demografică sunt localizate în Africa, așa că până în 2050 se preconizează că populația continentului va ajunge la 2,5 miliarde. Nigeria este țara africană cu cea mai mare demografie și cu cea mai mare economie. În statul vest-african trăiesc 218 milioane de oameni. Pe locurile doi și trei se situează Etiopia, cu 118 milioane de cetățeni, respectiv Egiptul, cu 107 milioane de oameni.

Peste jumătate din populația lumii, concentrată pe continentul asiatic

Peste jumătate din populația globului este concentrată pe continentul asiatic: 4,7 miliarde de oameni. În plus, vârsta medie a populației africane este cea mai mică față de celelalte continente. În 2023, India va fi țara cu cea mai mare demografie din lume. Peste jumătate din populația globului este concentrată pe continentul asiatic: 4,7 miliarde de oameni.

Principalele centre demografice rămân China și India. Însă estimările arată că, la anul, India va depăși China și va deveni cea mai populată țară din lume. Însă pe continentul asiatic există discrepanțe mari în ce privește ratele de creștere demografică. Pe de o parte sunt state ca Singapore sau Japonia, în care demografia scade. Pe de altă parte, în state din Orientul Mijlociu – precum Oman sau Qatar – creșterea demografică atinge rate de 4-5%.

Vietnamul este pe punctul de a deveni a 15-a țară care să depășească pragul de 100 de milioane de oameni. Europa de Est, în scădere demografică În Europa trăiesc 750 de milioane de oameni – de două ori mai mulți decât în SUA, de pildă.

Declin demografic accelerat în Europa

În vreme ce în urmă cu un secol populația Bătrânului Continent reprezenta 30% din populația globului, astăzi înseamnă mai puțin de 10%. Principala cauză a acestei schimbări este creșterea accelerată a altor regiuni ale lumii.

Cele mai importante modificări demografice din Europa au loc în est, unde declinul demografic este accelerat. Primele trei state est-europene cu cele mai mari demografii – cu excepția Rusiei – sunt Ucraina (43 de milioane), Polonia (39 de milioane) și România (19 milioane).

La polul opus se află Moldova (4 milioane), Slovacia (6 milioane) și Bulgaria (7 milioane). În Europa de Nord trăiesc 107 milioane de oameni, în Europa de Vest – 198 de milioane de oameni, în Europa de Sud – 152 de milioane, iar în Europa de Est – 292 de milioane de oameni.

Rusia, cel mai populat stat al Europei

Deși țara se întinde pe două continente, trei sferturi din populație locuiesc în partea europeană a Rusiei. A doua cea mai mare țară din Europa, după populație, este Germania (84 de milioane), urmată de Anglia (69 de milioane), Franța (66 de milioane) și Italia (60 de milioane).

Pe continentul nord-american trăiesc 602 milioane de oameni, dintre care peste jumătate sunt cetățeni ai SUA. Canada are una dintre cele mai mari rate de creștere demografică, între marile economii dezvoltate, datorită migrației internaționale. Mexic se află pe locul 10 în topul celor mai populate țări, cu 132 de milioane de cetățeni, dar va fi devansat de statele africane, unde creșterea demografică e mai mare.

În America de Sud trăiesc 439 de milioane de oameni, iar cei mai mulți se găsesc în Brazilia (216 milioane), care se află pe locul 7 la nivel mondial. Cele mai populate zone metropolitane ale continentului sud-african sunt São Paulo, Rio de Janeiro (Brazilia), Buenos Aires (capitala Argentinei) și Lima (capitala Perului).

În regiunea Oceania, cea mai mare țară este Australia (26 de milioane), urmată de Papua Noua Guinee (9 milioane) și Noua Zeelandă (5 milioane). Populația celorlalte mici insule este de 4 milioane.