Polonia va transfera Ucrainei patru avioane MIG-29

Andrei Dumitru 16/03/2023 | 15:13 Ştiri
Polonia va transfera Ucrainei patru avioane MIG-29

Polonia va transfera Ucrainei în zilele următoare patru avioane de vânătoare MIG-29, a anunţat joi preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.ro.

„În primul rând, efectiv în următoarele câteva zile vom transfera către Ucraina, dacă am reţinut bine, patru avioane pe deplin operaţionale”, a spus Duda la o conferinţă de presă. „Celelalte sunt în pregătire, în reparaţii”, a adăugat el.

Guvernul de la Varşovia anunţase deja că este pregătit să ofere Ucrainei avioane de vânătoare MIG-29 fabricate în fosta URSS, dar în cadrul unei coaliţii de ţări. La rândul ei, Slovacia şi-a manifestat disponibilitatea de a dona Ucrainei întreaga sa flotă de 11 avioane de acelaşi tip şi pe care le-a scos din exploatare.

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat joia trecută că omologul său polonez l-a asigurat că guvernul de la Varşovia ar fi de acord să desfăşoare cu cel de la Bratislava o acţiune comună de furnizare a unor avioane MIG-29 către Ucraina.

Întrebat atunci câte aparate MIG-29 ar putea să ofere Polonia, şeful de cabinet al preşedinţiei poloneze, Pawel Szrot, a spus că nu vor fi 14, cu siguranţă, prin menţionarea acestei cifre el amintind de numărul tancurilor Leopard 2 pe care Polonia le-a transferat Ucrainei.