Ştiri

Polonia se înarmează. Guvernul de la Varșovia investește 44 de miliarde de euro în avioane de luptă, elicoptere şi submarine

Polonia intenţionează să cheltuiască 185 de miliarde de zloţi (44 de miliarde de euro) în vederea modernizării armatei sale, până la orizontul lui 2026, prin achiziţionarea unor avioane de luptă, elicoptere şi submarine, a anunţat joi ministrul Apărării Mariusz Blaszczak, scrie AFP, citată de News.ro.

Acest nou material ar urma să fie desfăşurat ”în principal” în estul Poloniei, pe flancul de est al NATO, în faţa unei Rusii care provoacă îngrijorări după anexarea Crimeei în 2014 şi în urma unor acuzaţii la adresa Moscovei de încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

”Este vorba despre un drum de urmat, de o bază de plecare în vederea dezvoltării”, a anunţat Mariusz Blaszczak.

Între achiziţiile prioritate, ministrul a citat 32 de noi avioane de luptă, de generaţia a cincea, care să înlocuiscă avioanele de tip MiG-29 şi Su-22, de concepţie sovietică, deja ”lipsite de mare valoare de luptă, inutile”, submarine şi elicoptere pentru Marină şi alte aparate de luptă, dar şi sisteme de apărare de tip sol-aer.

Mariusz Blaszczak nu a făcut vreo precizare cu privire la termenele noilor achiziţii şi nici la noul material avut în vedere.

Washingtonul şi Varşovia au semnat, la jumătatea lui februarie, un contract cu privire la achiziţionarea a 20 de lansatoare americane de rachete mobile de tip HIMARS – în valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane de euro).

În martie 2018, Polonia a cumpărat sistemul american antirachetă de tip Patriot, în sumă de 4,7 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro), vizând să-i consolideze apărarea antiaeriană.

În contextul în care bugetul polonez al Apărării reprezintă 2% din PIB, Polonia este unul dintre elevii cuminţi ai NATO în domeniul cheltuielilor militare.


Foto: AFP/Mediafax

NewMoney

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies