Polonia începe să distribuie pastile de iod, pe fondul bombardamentelor de la centrala nucleară din Zaporojie

Elena Marinescu 22/09/2022 | 20:47 Ştiri
Polonia începe să distribuie pastile de iod, pe fondul bombardamentelor de la centrala nucleară din Zaporojie

Îngrijorate de bombardamentele repetate de la centrala nucleară din Zaporojie, autoritățile poloneze au început să distribuie tablete de iod pompierilor regionali pentru a le da oamenilor în caz de expunere la radiații, a anunțat joi ministrul de Interne de la Varșovia, potrivit Reuters.

Iodul este considerat o modalitate de protecție a organismului împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian, în caz de expunere la radiații. Bombardamentele de la centrala Zaporojie, pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc, au avariat clădirile din apropierea celor șase reactoare și au tăiat cablurile de alimentare cu energie electrică, creând riscul producerii unei catastrofe nucleare care ar afecta țările vecine.

„După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, am decis (…) din timp să luăm măsuri de protecție, pentru a distribui iod”, a declarat ministrul adjunct de Interne, Blazej Pobozy, pentru postul privat de televiziune Radio Zet. „Aș dori să îi asigur pe toți cetățenii că acestea sunt acțiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situații care… sper că nu se va întâmpla”, a adăugat oficialul guvernamental polonez.

Invazia rusă în Ucraina a creat panică în fostele state-satelit ale Uniunii Sovietice, iar amenințarea președintelui rus Vladimir Putin cu folosirea armelor nucleare i-a făcut deja pe locuitorii acestor țări să se grăbească, în primele etape ale războiului, să-și facă provizii de iod. Potrivit sursei citate de Digi 24, guvernatorul regional Oleksandr Starukh a anunțat joi că armata rusă a lansat nouă rachete asupra orașului Zaporojie, care au lovit un hotel și o centrală electrică.