PODCAST. Ștefan Mandachi, fondator Spartan: „Am fost aproape de knockout”

PODCAST. Ștefan Mandachi, fondator Spartan: „Am fost aproape de knockout”

Pandemia l-a lovit din toate părțile pe Ștefan Mandachi (34 de ani), antreprenorul care a devenit cunoscut prin hashtagul #șîeu. Pentru întreg anul 2020, se așteaptă la o scădere a veniturilor din restaurante și turism de 50-60%. A adus bani de acasă pentru a-și salva companiile, nu a făcut concedieri și își diversifică portfoliul cu investiții în imobiliare și industria dezinfectanților.

Acest podcast a fost înregistrat pe 18 septembrie 2020 și durează 31 de minute.

Câteva din obsrevațiile lui Ștefan Mandachi la Podcast de criză:

„(Pandemia, n.r.) a fost cea mai grea perioadă de când am deschis primul restaurant, în 2012. În 2013 am deschis prima franciză și acum, ca rețea, ne apropiem de 60 de restaurante, dar niciodată nu ne-am confruntat cu o astfel de criză. Am fost aproape de knockout, pentru că am avut vânzări mai mici cu milioane de euro.”

„Dacă guvernul deschidea restaurantele cu trei luni de zile mai repede probabil se salvau mulți alți antreprenori. În industrie s-au pierdut zeci de milioane de euro prin neluarea acestei decizii.”

„Cum am reușit să  nu închid niciun restaurat? Am adus bani de acasă. Am riscat totul, pentru că eu cred în businessul pe care l-am creat. ”

„În această perioadă (de restricții impuse de autorități, n.r.) am pierdut peste cinci milioane de euro, față de anul trecut. Toți cei 1.000 de angajați au intrat în șomaj tehnic. Nu am făcut însă concedieri.”

„Resursele (pentru extinderea în imobiliare și producția de dezinfectanți, n.r.) sunt din fonduri proprii – muncesc de opt ani de zile în domeniu poate 20 de ore pe zi. Am strâns bani pe care i-am plasat și în investiții. Evident că avem și un parteneriat și cu o bancă – o parte din terenuri erau cumpărate. Am achiziționat terenuri în valoare de 2,8 milioae de euro acum.”

„Pentru imobiliare, am configurat o franciză alături de niște specialiști. Am vrut să merg la sigur – o franciză înseamnă un sistem reglementat în care procedurile sunt standardizate. Nimic nu garatează profitul, dar o franciză bine înfiptă în piață diminuează riscurile.”

„Am dezvoltat și franciza Țepeș – un business de producție de dezinfectanți și servicii aferente.”

„În momentul în care am început să fac bani, mi-am dat seama că dacă mă raportez doar la multiplicarea banilor, asta nu îmi dă neapărat sens. Trebuie să-mi respect pasiunile.”

„Am dat statul în judecată și am cerut despăgubiri de 10 milioane de euro pentru cruzimile împotriva animalelor. Toți banii, dacă vom câștiga, o să fie donați către asociații de caritate.”

„Anul trecut, în august, la hotel am avut 80% grad de ocupare, ceea ce e mult în industria hotelieră și anul ăsta nu știu dacă am avut 20%.”

„Pe tot grupul ne așteptăm la o scădere a veniturilor de 50-60%.”

Ștefan Mandachi – carte de vizită

Ștefan Mandachi a fost dintotdeauna adeptul francizelor. Rețeaua de restuarante de tip fast-food Spartan, cea mai mare afacere a sa, a ajuns la 58 de locații în luna august. Întrucât criza a afectat masiv HoReCa, Mandachi a creat două noi francize în afara domeniulu pentru a-și diminua riscurile. Urmează să investească alături de o bancă 25 de milioane de euro în imobiliare și industria dezinfectanților. Vrea să dezvolte 400 de vase în Suceava, Iași și Cluj, sub o franciză proaspăt creată – Hollywood Villas.

Cât despre dezinfectanți, acestea vor purta brandul (tot în franciză) Țepeș. Anul trecut, grupul Strong MND Corporation, a avut venituri totale de 36 de milioane de euro, din care 20 de milioane venituri proprii, restul din francize.  Grupul mai deține brandurile Mandachi Hotel & Spa, Hercule, BumBumBox și Magnificus Plaza.

Acest podcast folosește fragmente muzicale din Complete Mazourkas (Frederic Chopin) și Muguraș de primăvară (Tinu Vereșezan).

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.