PODCAST. Principiul lui Dan Ștefan, cofondator Autonom, pe vreme de coronacriză: „Să nu lași nicio piatră neridicată”

PODCAST. Principiul lui Dan Ștefan, cofondator Autonom, pe vreme de coronacriză: „Să nu lași nicio piatră neridicată”

Mare parte din flotele de mașini ale companiilor au rămas parcate de-a lungul ultimelor două luni și jumătate, iar închirierile în regim rent-a-car au dispărut aproape cu totul. Cum va reuși să Dan Ștefan care deține, împreună cu fratele său, Marius Ștefan, Autonom, cel mai mare grup românesc de leasing operațional, să treacă peste criză?

Acest podcast a fost realizat pe 12 mai 2020 și are o durată de 17 minute și 53 de secunde.

Iată câteva fragmente din dialogul cu Dan Ștefan.

„La noi, cam 65-70% dintre colegi au continuat să meargă la birou, în agenții, la clienți, să facă operațiuni, pentru că e multă logistică pe care nu poți să o faci din spatele unui calculator.” 

„Conceptul de video conferință o să-l păstrăm. De exemplu, management meeting-urile le facem mult mai des, mult mai eficient. Toată  lumea e acolo. Nu există scuza că nu sunt disponibil.”

„Căderile pe segmentul de rent-a-car au fost de 80%-90%. Chiar și la noi. Acum, din fericire, asta e doar o bucată din ce facem.” 

„Au scăzut cu mult accidentele și, implicit, accidentele cu victime. Au murit destul de mulți oameni din cauza virusului. Pe de altă parte, s-au salvat vieți (pe fondul restricțiilor de trafic, n.r.).”

„Pe noi ne-a ajutat foarte mult criza precedentă ca să o gestionăm pe aceasta. Un tânăr antrprenor ne-a spus că noi avem ceva extraordinar pe care el nu-l are – experiența crizei trecute.”

„Țepele în afaceri, în criza trecută, erau mult mai crunte. Erau întregi scheme de a eluda plățile.”

„În martie și aprilie, încasările ne-au scăzut în medie cu 45%.”

„Mă aștept să avem șomaj real pe finalul acestui an destul de mare – probabil dublu față de cât era înainte.”

„O parte dintre contracte s-au oprit. O parte dintre investiții au fost amânate. Banii sunt fricoși, trebuie să stea în expectativă. Noi o să creștem în continuare pe leasing operațional.”

„Ne pregăteam în această primă jumătate de an să depășim pragul de 10.000 de mașini. Ăsta era planul. Nu s-a mai întâmplat asta din motive de COVID. Probabil că pe finalul acestui an ar trebui să ajungem la acest prag, dar nu suntem siguri.”

„Mai important e să ne păstrăm profitabilitatea, chiar dacă va fi afectată. Ne păstrăm previziunile că vom crește și vom rămâne profitabili anul acesta. Cum exact mai rămâne de văzut.”

„Când am analizat în martie o afacere de publicitate și evenimente (Ghidul miresei, n.r.), în care e implicat fratele meu, ne-am dat seama că nu mai e nicio șansă să fie vreo încasare anul acesta. Antreprenoarei de acolo i-a luat cel mult zece zile să-și plângă de milă, după care cu aceleași resurse a creat o nouă afacere de intermediere a vânzărilor de produse proaspete (între producători și clienți, n.r.) care se numeșe Piața pe roți. Face câteva sute de livrări pe zi.”

„Noi avem produse care cresc bine în criză, e vorba de cele care permit reduceri de costuri clienților. O să punem accentul mai mult pe un produs pe care nu îl băgam în seamă până acum sale & lease back. Preluăm flote și le închiriem înapoi.”

„Ne-am dat seama că trebuie să explorăm mai mult și businessul de asigurări. Vom vinde asigurări către clienții noștri. Cum e vorba aia – să nu lași nicio piatră neridicată.”

Dan Ștefan, carte de vizită

Dan Ștefan, alături de fratele său, Marius Ștefan, a pus bazele grupului de leasing operațional și servicii de rent-a-car Autonom la mijlocul anilor 2000, la Piatra Neamț. Compania are acum 1.500 de clienți și un parc de peste 9.000 de mașini. Cei doi mai sunt implicați și în alte afaceri mai mici, cum ar fi broker de asigurări.

Autonom a avut anul trecut venituri de peste 70 de milioane de euro și un profit operațional de 27 de milioane de euro. Dan Ștefan spune că și în 2020 va continua să crească și va rămâne profitabil.

Precizare: Acest podcast folosește fragmente muzicale din piesele „Mi-am dorit o mașină” (Florian Pittiș) și „A Hard Rain’s A-Gonna Fall” (Bob Dylan). 

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.