PODCAST. Octavian Radu, Diverta: „După criza trecută, aveam de rambursat vreo 45 de milioane de euro. Mai am vreo 6.”

PODCAST. Octavian Radu, Diverta: „După criza trecută, aveam de rambursat vreo 45 de milioane de euro. Mai am vreo 6.”

Pe Octavian Radu, fondatorul Diverta, precedenta recesiune l-a lovit din plin, iar „insolvență” nu era un termen necunoscut înainte ca lanțul său de librării să intre într-un astfel de proces de reorganizare. Ce diferențe sunt acum față de perioada 2008-2010?

Acest episod a fost înregistrat pe 22 aprilie 2020 și are o durată de 25 de minute și 35 de minute.

Mai jos, câteva din declarațiile lui Octavian Radu, pe care le regăsiți în înregistrarea audio.

„Pe mine m-au terminat băncile. Băncile au continuat în 2008-2010 să îmi ia banii din cont ca și cum aș fi fost în boom. Nu a existat nicio amânare. Niciuna. Acuma e altfel.”

Ascultă și PODCAST. Ion Sturza, om de afaceri și fost premier al Moldovei, crede că economia României ar putea scădea cu 30% în 2020

„Astăzi diferențele majore sunt în atitundinea băncilor și a statului. Dar și a furnizorilor.  Șomajul tehnic este diferența uriașă.”

„L-am sunat (în criza trecută, n.r.) pe președintele unei bănci și i-am spus că, dacă mai ia o dată banii din cont, să ia și cheia de la firmă.”

„De zece ani nu fac altceva decât să dau bani înapoi la bănci. Aveam de rambursat 45 de milioane de euro, mai am vreo 6 milioane de euro care sunt întinși până în 2025 sau 2027.”

„Atunci teama era să nu pot să plătesc școala copiilor și să fiu dat afară din casă.”

„Aș putea spune că și Isărescu a învățat ceva, cu toate că nu îl credeam capabil.”

„Că ni s-au prăbușit vânzările Diverta este evident, dar nu cred că am plătit vreun euro la vren mall. Nu cred.”

„Am avut bucuria să cumpăr un hotel, Ioana Hotels, pe care după o lună l-am închis.”

„Avem grijă să nu prăjim bani pe nicărieri.”

Ascultă și PODCAST. Cine pierde și cine câștigă azi? Interviu cu Dragoș Roșca – una dintre cele mai sonore voci din mediul de business

„Am fost dintotdeauna fan work from home. Am încercat să-mi forțez angajații să o facă.”

„Noi cei din brick & mortar nu suntem la fel de buni ca cei care fac doar online.”

„Diverta vinde doar 30% carte. Restul sunt alte categorii – papetărie, gadgets, jucării. Cartea cred că va scădea.” 

„Dacă aș gândi ca un avocat, la câte ore am petrecut cu scrisul cărții mele (va lansa în noiembrie o autobiografie, n.r.), am cheltuit peste un milion de euro.”

„Anul acesta, încep predarea afacerii. Încerc cu Tiberiu, cu al patrulea copil din cei cinci. El a agreat.”

„Obicieurile se schimbă extrem de lent. Foarte multe lucruri se vor întoarce la cum au fost înainte.”

Octavian Radu, carte de vizită

După problemele financiare grave pe care i le-a provocat criza majoră, a redevenit activ în business când a devenit acționarul majoritar al companiei cu servicii de curierat și expediere de plicuri, Pink Post, rezultată în urma unei achiziții și a unei fuziuni.

Evident, cel mai cunoscut business al său e lanțul de librării Diverta. Din vechile afaceri a mai păstrat și compania de logistică RTC.

În urmă cu peste un deceniu, a avut și investiții imobiliare și a adus în România francizele brandurilor de haine Debenhams, Springfield și Women’  s Secret.

În 2004 a fost pentru doar șase luni deputat în Parlamentul României, experiență pe care avea să o regrete.

Notă: Pentru realizarea acestui podcast am folosit fragmente muzicale și suntete din „German National Antehm” – George Doucet, „Love of my Life” – Queen și din arhiva bigsoundbank.com

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.