PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare

Elena Marinescu 20/04/2021 | 22:03 Ştiri
PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare

PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit marţi seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. 

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat marţi seară, după a doua şedinţă a coaliţiei pentru soluţionarea blocajului apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu, că partidele coaliţiei au convenit să semneze o completare la acordul de coaliţie.

Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii”, a afirmat Orban. Premierul Florin Cîţu a afirmat că această coaliţie merge mai departe şi că de miercurti vom avea un ministru al Sănătăţii care va prelua un portofoliu dificil şi care va avea susţinerea sa.

Liderul USR Dan Barna a anunţat la rândul său că partidele din coaliţie au „depăşit o situaţie delicată”. Acesta a menţionat că partidele au agreat câteva principii de funcţionare foarte importante. „Mesajul este unul foarte clar: campania de vaccinare rămâne prioritatea principală a Guvernului” a adăugat Barna.

USRPLUS va face o nouă propunere pentru Ministerul Sănătăţii

Dragoş Tudorache a anunţat că miercuri dimineaţă USR-PLUS va face o nouă propunere pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.

La rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor a arătat că se „bucură” că s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte continuarea guvernării. El a menţionat că actul adiţional nu adaugă la programul de guvernare.

Aşa cum am spus, coaliţia merge mai departe. (…) De mâine vom avea un ministru al Sănătăţii care va prelua un portofoliu dificil, va avea susţinerea mea şi a colegilor din cabinetul pe care îl conduc”, a anunţat, la rândul său, premierul Florin Cîţu. El a dat asigurări că deciziile pe care le ia guvernul se iau „în consultare şi în interesul cetăţenilor”.

 

Completarea la acordul coaliţiei poate fi consultată AICI

Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document.

De asemenea, În lipsa consensului în Coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara Coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative.

Ce prevede documentul:

– Coaliţia funcţionează pe principiul solidarităţii şi colegialităţii. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formaţiunilor din coaliţie.

– În aplicarea principiilor de mai sus, Coaliţia, prim-ministrul şi membrii guvernului îşi asumă să nu adopte poziţii publice prin care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală şi a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate.

– Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliţii, prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie.
– Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziţiei între titularii portofoliului ministerial.
– Performanţa ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament şi deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliţiei de guvernare, iar performanţa guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliţiei de guvernare.

Agenda coaliţiei şi agenda guvernului

Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcţionare ale coaliţiei şi guvernului:
– şedinţele de coaliţie se vor desfăşura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaţilor, o dată la Senat.
– fiecare partid din coaliţie va asigura secretariatul prin rotaţie, timp de o lună. Secretarii desemnaţi vor ţine minuta deciziilor adoptate şi vor urmări implementarea deciziilor.
– temele de pe agendă se vor anunţa în prealabil la secretar şi vor fi agreate de către lideri la începutul şedinţei de coaliţie.
– şedinţele de coaliţie vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală şi agenda politică parlamentară. Pot fi invitaţi în funcţie de subiecte reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi miniştri. La şedinţa coaliţiei participă şi reprezentantul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.
– agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în şedinţă săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda şedinţei de guvern va fi agreată la acest nivel şi ulterior transmisă ministerelor şi în spaţiul public.

Agenda parlamentară

– Coaliţia de guvernare funcţionează în baza programului de guvernare şi a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menţionate. Agenda parlamentară şi deciziile de vot în Parlament urmează priorităţile din programul de guvernare.

– În lipsa consensului în Coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara Coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative.

Priorităţi asumate la nivelul Coaliţiei

– Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului şi a Coaliţiei.
– Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziţia pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.
– Transparenţa este o regulă nu o excepţie. Toţi miniştrii Coaliţiei trebuie să ia măsuri pentru creşterea accesului la date publice, transparentizarea execuţiei bugetare, contracte şi achiziţii publice acolo unde exista.
– Reformele în domeniul sănătăţii vor continua: transparenţa şi eficienţa investiţiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.
– Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivităţii până la finalul anului.
– Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaţionale ratificate de România, precum şi cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO şi Comisia de la Veneţia.
– Operaţionalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliţie.
– Calendar asumat pentru adoptarea poziţiei politice şi implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.
– Coaliţia creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcţionării statului.