Plusuri din minusuri. Cât de profitabile sunt businessurile brokerilor de pe piața locală de capital

Alexandra Pele 10/07/2017 | 14:37 Financiar
Plusuri din minusuri. Cât de profitabile sunt businessurile brokerilor de pe piața locală de capital

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Acest articol a apărut în numărul 19 (10-23 iulie) al revistei NewMoney

Preluarea portofoliului Intercapital Invest va propulsa Tradeville pe poziția de lider incontestabil al pieței de brokeraj pentru segmentul de retail. Și cum de la deceniu la deceniu casele de brokeraj s-au înjumătățit, businessul suplimentar este bine-venit, în special dacă reglementările vor continua să muște o bună parte din profiturile industriei.

Tradeville își propune să atragă „câteva sute bune de clienți“ de la Intercapital In­vest, odată cu ieșirea brokerului de pe piața de capital, spune Mihaela Bîciu, ge­ne­ral manager Tradeville. Cele două companii au încheiat un acord prin care Intercapital le recomandă clienților să-și des­chidă conturi la Tradeville, iar procesul de tranziție a început deja, dar încă este destul de anevoios.

Clienții trebuie să își transfere portofoliul de la Intercapital la depozitarul central al bursei, iar cash-ul, în depozitele ban­care personale. Aplică apoi pentru închiderea contului la Intercapital, deschid contul la Tradeville, iar brokerul le transferă portofoliul din depozitar în noul cont. Abia apoi se reia tranzacționarea.

Cum clienții pot alege să se mute la orice alt broker, Tradeville oferă aceleași condiții de comisioane pe care le aveau la Intercapital pentru a-i convinge pe clienți să migreze către ei. „Noi am lucrat cu Tradeville să simplificăm pe cât se poate modalitatea de transfer, având în vedere că regulile sunt pe alocuri extrem de stricte“, spune Bîciu.

JUMĂTĂȚI DE JUMĂTĂȚI. Ieșirea Intercapital de pe piața de brokeraj, care se va produce cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie, a fost pusă în mișcare încă din vara anului trecut, când Patria Bank a preluat fondurile grupului. Banca se află în portofoliul fondului de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital.

Horia Manda, managing director Axxess, se numără și printre cei mai mari acțio­nari ai Intercapital Invest, ceilalți doi fiind John Klipper, senior partner Axxess, și Eugen Voicu, fondatorul Certinvest. Fondurile Intercapital au fost integrate în Patria Asset Management, companie spe­cializată în administrarea fondurilor de investiții și a portofoliilor individuale de investiții. ”Condițiile de pe piața de capital locală (dimensiunea și lichiditatea foarte redusă) nu au permis implementarea strategiei pe care am avut-o în vedere la Intercapital Invest, bazată pe investiții importante în platforme, analiză și valoare adăugată pentru clienți. Din cauza pierderilor înregistrate de companie în ultimii ani acționarii principali au decis să se concentreze pe alte oportunități de business”, a precizat Manda, într-un răspuns transmis NewMoney după închiderea ediției.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.