Pleci în vacanţă şi treci prin Bulgaria? Iată cum se plăteşte taxa de vinietă. Cât costă

Andrei Dumitru 01/07/2020 | 11:32 Fapt Divers
Pleci în vacanţă şi treci prin Bulgaria? Iată cum se plăteşte taxa de vinietă. Cât costă

Începând de anul trecut, șoferii care trec granița înspre Bulgaria nu mai trebuie să-și lipească vinieta din Bulgaria pe parbriz. Bulgarii au trecut și ei la vinieta electronică și au implementat un sistem online de plată a acesteia.

La începutul anului, Bulgaria și-a reformat sistemul de taxare rutieră. La fel ca în cazul rovinietei noastre, noua vinietă electronică este asociată numărului de înmatriculare al mașinii, motiv pentru care nu mai trebuie afișată nicio dovadă a plății. Avantajul evident este că poate fi achiziționată oricând, de oriunde, fără a mai pierde timp în plus la vamă sau imediat după trecerea acesteia.

Vinieta electronică se obține de pe site-ul Agenţiei pentru Infrastructură Rutieră, webtoll.bg. Formularul este disponibil și în limba română, care se selectează din dreapta-sus. În cazul în care nu se afișează corect secțiunea în limba română.

Cât costă vinieta în Bulgaria

Pentru vehiculele cu greutatea de sub 3,5 tone, taxele sunt următoarele:

  • Un weekend: 10 leva (24.76 lei);
  • O săptămână: 15 leva (37,14 lei);
  • O lună: 30 leva (74,27 lei);
  • 3 luni: 54 leva (133,69 lei);
  • Un an: 97 leva (240,15 lei).

Pentru cine nu are posibilitatea să plătească online, vinieta electronică poate fi cumpărată și de la punctele speciale de vânzare de pe lângă frontieră, pe teritoriul Bulgariei.