Pizza, burgerii și shaorma sunt mâncărurile preferate ale românilor

Andrei Dumitru 21/02/2023 | 10:41 Fapt Divers
Pizza, burgerii și shaorma sunt mâncărurile preferate ale românilor

Ce vor românii să aibă cel mai des în farfurie? Care sunt fast food-urile cele mai frecventate? Care sunt cele mai folosite aplicații de food delivery din România? Iată ce a reieșit din studiul actual, realizat de Bookingham.

Pizza, burgerii și shaorma sunt de departe mâncărurile preferate de români. Stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte spre mâncarea de tip fast-food. E gata repede și se poate mânca “pe fugă”, în mașină, în pauza de la birou, sau acasă. Poate fi o opțiune convenabilă atunci când nu ai timp sa gătești, ești prea obosit să faci asta după serviciu, nu ai în casă ingredientele necesare și mersul la supermarket ar lua timp, iar lista poate continua la nesfârșit. Deși suntem conștienți că fast-food-ul nu e cea mai sănătoasă opțiune, trebuie să recunoaștem că, de cele mai multe ori, e cea mai la îndemână.

  • Shaorma ajunge în top 3 mâncăruri favorite ale românilor, fiind cu 52% mai căutată în 2022 față de 2021
  • Kebabul are cea mai mare creștere procentuală – cu 56% mai mult interes față de anul precedent
  • McDonald’s întrece KFC: Peste 4 milioane de căutări pentru fast-food-ul preferat al românilor
  • Glovo este aplicația de livrare cea mai folosită de către români

În 2022, shaorma ajunge în top 3 mâncăruri favorite ale românilor, fiind cu 52% mai căutată decât în 2021

Pe primul loc în topul celor mai iubite mâncăruri ale românilor se află pizza, cu mai bine de 3 milioane de căutări în 2022. Preparatul își păstrează locul în fruntea clasamentului încă de acum 4 ani, fiind și favoritul românilor în pandemie.

În acest sens, restaurantele din România vin cu fel și fel de rețete – de la clasicele Margherita, Diavola și Quattro Formaggi, la pizza vegetariană și vegană, până la pizza desert, cu Nutella sau unt de arahide.

Pizza e atât de populară pentru că se potrivește oricărei ocazii: întâlnire romantică, ieșire cu prietenii în oraș, comandă de grup la birou, sau o felie la pachet, când ești pe grabă. În 2020, România a trecut de 2,600 de pizzerii, semn că într-adevăr ne place pizza.

Al doilea cel mai iubit fast food al românilor e burgerul, cu peste de un milion de căutări anul trecut. Fiind o cerere atât de mare, pe lângă lanțurile americane renumite pentru burgerii lor, și restaurantele cu specific internațional au adăugat acest fel de mâncare în meniu. Clasicul burger e în prezent reinterpretat în mii de feluri în România: de la chiftelele din vită, pui sau curcan, la cele din conopidă, ciuperci sau tofu (pentru vegani și vegetarieni), cu diverse toppinguri de legume și sosuri.

Pe locul al treilea se află shaorma, care a fost cu 52% mai căutată decât cu un an în urmă. Fast food-ul arăbesc a detronat sushi-ul, care ocupa locul al treilea în topul mâncărurilor preferate ale românilor în 2021. Cu toate acestea, bucătăria asiatică rămâne la mare căutare printre noi.

Sushi se clasează pe locul al patrulea în top, cu peste 660.000 de căutări – asta înseamnă cu 20% mai mult decât în anul anterior. Și interesul pentru noodles a crescut cu 12% – un alt fast food care întărește ideea că românilor le place mâncarea asiatică. În top se află și un reprezentant din bucătăria turcească: kebabul. Acesta prezintă cea mai mare creștere procentuală – cu 56% mai mult față de anul trecut.

Totuși, există și un trend ascendent al românilor care preferă un stil de viață sănătos. Asta ne arată cele peste 57.000 de căutări pentru salată, cu 8% mai mult decât în anul anterior. Chiar și așa, alternativa aceasta mai sănătoasă e la coada clasamentului.

McDonald’s întrece KFC: Peste 4 milioane de căutări pentru fast-food-ul preferat al românilor

Într-un singur an, McDonald’s a vândut în România peste 46 milioane de burgeri, deci putem spune că românii sunt întru totul de acord cu sloganul „I’m lovin’ it”. Anul trecut, 36% din totalul căutărilor pe fast-food au fost pentru popularul lanț american.

Interesul ridicat e cu atât mai evident cu cât, din 2021 până în 2022, căutările pe McDonald’s au crescut cu 25%, comparativ cu doar 1% pentru rivalii de la KFC. Dacă mai demult era o luptă strânsă între KFC și McDonald’s, acum e clar că McDonald’s e favoritul nostru.

Când românii spun fast food, cafea și prăjituri, spun, de fapt, Starbucks. Brand-ul american se clasează pe locul al treilea în topul celor mai iubite lanțuri de fast-food prezente în România, și își păstrează acel loc încă din 2021. Atunci a crescut enorm, ajungând la peste 1,300,000 de căutări, și întrecând Pizza Hut. Tot de atunci, clasamentul brandurilor de fast food a rămas neschimbat: pe locul 1, McDonald’s, pe locul 2, KFC, pe locul 3, Starbucks, și pe 4, Pizza Hut.

Iar dacă mai existau dubii despre cât de mult le place românilor shaorma, acestea au fost spulberate anul trecut, când au fost peste 300,000 de căutări pentru Mesopotamia – cu 93% mai mult decât în 2021. Asta a adus Mesopotamia în top 10 companii de fast food din țară.

Interesul ridicat al românilor pentru fast food e evident și prin prisma lanțurilor nou deschise din țară. Popeyes a apărut în anii ‘70 în Louisiana și a devenit cunoscut pentru puiul crocant, cartofii prăjiți și… orice e deep fried. Primul Popeyes s-a deschis în București în 2022 și n-a durat mult până să intre în radarul românilor. Cu 613% mai mulți au căutat brandul american, față de anul anterior.

Glovo este aplicația de livrare preferată a românilor

Stilul de viață pe care îl avem ne face pe cei mai mulți dintre noi să fim într-o goană continuă. Mâncarea de tip fast-food ne salvează. La fel și serviciile de delivery, care au devenit tot mai populare în România în ultimii 4 ani.

Foodpanda, Glovo, Takeaway, Bolt Food, Uber Eats și Tazz by Emag au fost doar câteva dintre companiile care ne-au adus mâncarea la ușă. Să vedem cum s-au schimbat lucrurile în ultima vreme.

Glovo a crescut cu 24% anul trecut, ajungând la aproape 1 milion și jumătate de căutări. Asta se explică prin faptul că în februarie, cei de la Glovo au cumpărat Foodpanda – competiția lor principală.