pib sau PIB: ce se află în spatele estimărilor de creștere a economiei

Alexandra Pele 07/03/2017 | 12:53 Financiar
pib sau PIB: ce se află în spatele estimărilor de creștere a economiei

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

La întrebarea cât va crește economia în acest an?, răspunsurile variază de la un pesimist 2,2% la un vădit optimist 5,2% o marjă mult prea mare pe o temă mult prea importantă.

O glumă apreciată în cercurile de eco­­no­­miști spune că previziunile sunt ca șoferii care conduc uitându-se doar în oglinda retrovizoare. Viitorul este intuit cu ajutorul unor modele care se bazează pe date din trecut. Lumea modernă a devenit tot mai dependentă de predicții de tot soiul: de la cele meteo – care te aju­­tă să îți faci o idee despre rezultatele agricole ale anului – până la cele macro – despre mersul economiei în ansamblu, folosite de stat pentru dezvoltarea de politici pu­­­­blice și de antreprenori pen­­tru conturarea pla­­nu­­rilor de business. O astfel de prog­­no­­ză, mai exact cea legată de ni­­­­velul creș­­te­­rii econo­­mi­­ce din acest an, a aprins spi­­ritele. Ce se află, însă, în spa­­tele cifrelor vehiculate și cât de mult ne pu­­tem baza pe ele?

„Nu ar trebui să mă creadă orbește“, spune John Hardy, șeful strategiei de tranzacții valutare de la Saxo Bank, des­­pre predicțiile pe care le face pentru in­­vestitorii săi. „Pentru mine e important să provoc o dezbatere și să-i pun pe oameni pe gânduri, astfel încât să poa­­­­tă ajunge la propriile concluzii“, mai spu­­ne el. Hardy, unul dintre cei mai re­­pu­­tați analiști financiari din Euro­­pa, cre­­de că economia, această „ști­­in­­ță sumbră“, cum îi spune, nu este nici pe de­­­­­­­parte o știință exactă. Asta pentru că de­­pinde de nenumărate comportamente aproape imposibil de anticipat, în ciuda cantității uriașe de date și statistici la îndemâna oricui.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.