Piața recrutării a crescut cu 40% în prima parte a anului

NewMoney 09/06/2017 | 11:44 Ştiri
Piața recrutării a crescut cu 40% în prima parte a anului

Anul 2017 este cel mai bun pe piața HR din ultimii 10 ani, din perspectiva volumelor de recrutare, a solicitărilor venite din partea companiilor și a pozițiilor închise.

Potrivit datelor Adecco Professional Placement, se înregistrează o creștere de peste 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. L

unar, Adecco procesează peste 700 de cereri și plasează aproximativ 400 de candidați clienților din România, prin toate diviziile de recrutare, Permanent Placement, Professional & Executive Search.

Creșterea generalizată a pieței muncii, cu mult peste creșterea Produsului Intern Brut este susținută de dezvoltarea rapidă a economiei globale și a celei naționale, la care se adaugă competențele naționale pe care angajații din România le pun la dispoziția investitorilor globali. Cererea de candidați vine din partea noilor jucători globali care intră pe piață, dar și a celor deja stabiliți, indiferent de mărimea lor.

”Multe afaceri noi migrează spre România, marile companii multinaționale localizate aici își dezvoltă businessul existent. Deficitul în zona de IT, la toate nivelurile, a trecut de 35% față de cerere, iar facultățile nu reușesc să livreze suficienți candidați cu competențele relevante. În zona de Finance, pe procese de tranziție, se simte o lipsă relativă de candidați cu experiență – în orice moment sunt aproximativ 1.200 de poziții deschise, noi sau de înlocuire. În sales/suport a crescut cererea candidaților cunoscători a minim 2-3 limbi străine”, spune Marga Radu, Professional & Permanent Placement Director, Adecco România.

Ce meserii sunt cerute datorită dezvoltării rețelelor social media

Tehnologia și modelul de business bazat pe raționalizarea costurilor împinge companiile internaționale către digitalizarea totală. Această tranziție solicită specialiști în domeniul analizei datelor, produse IT, social media. Poziții ca Master Data Product, Social Media Specialist au devenit astfel extrem de cerute față de anii trecuți.

Angajatorii fac eforturi pentru a păstra și a atrage candidații valoroși, care pot contribui rapid la dezvoltarea produselor/serviciilor lor. De exemplu, în domeniul IT, există o creștere a salariilor de aprox 10% față de anul precedent, dar companiile din domeniu pun tot mai mult accentul pe proiectele/tehnologiile în care îi implică pe angajați și pe programul și condițiile de lucru.

”Mulți clienți ne spun că avem salarii aproape egale de cele din vestul Europei în domeniul IT, iar dacă creșterea va continua, pot reconsidera investițiile în România. Totuși interesul pentru România și competențele locale este în creștere, lunar ne întâlnim cu investitori noi”, a mai declarat Marga Radu, Professional & Permanent Placement Director, Adecco România.

Grupul Adecco este principalul furnizor mondial de soluții de forță de muncă. Adecco România este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de aproximativ 30% și cu o cifră de afaceri de 80 de milioane de euro, în 2016. Adecco România gestionează peste 7.500 de persoane angajate temporar, are o bază de date cu peste 600.000 de candidați și deservește zilnic peste 600 de clienți.