Ştiri

Piața locală de fashion, evaluată la 5 miliarde de euro

Industria modei din România a ajuns la nivelul record de 5 miliarde de euro, cu o piață dominată de giganții H&M, Zara, C&A și Pepco, conform unui studiu realizat de KeysFin.

Numărul firmelor care activează în industria modei a scăzut în ultimii ani, de la 25.445 de companii în 2013 la 24.566 în 2016. Cu toate acestea, afacerile firmelor din acest sector au crescut considerabil, profiturile cumulate depășind 400 de milioane de euro.

Piața industriei de modă a crescut în perioada 2013-2016 cu peste un miliard de euro, ajungând la valoarea de 5 miliarde de euro în 2016. Analiștii estimează că în 2017 piața de fashion a înregistrat o nouă creștere, de aproape  5%.

„Perspectivele lui 2018 sunt în general pozitive, pe fondul creşterii consumului. Un avans de 10-15% este de luat în calcul pentru următoarele 12 luni, pe fondul extinderii reţelelor de magazine şi, în general, a ofertei comercianţilor şi producătorilor. Principalul semn de întrebare este dat de inflaţie şi de cursul valutar, care pot influenţa politicile comerciale ale companiilor, dinamica producţiei şi a ofertei”, spun analiştii de la KeysFin.

Conform studiului, investitorii străini au ajuns să controleze industria de profil, astfel că în 2016 cele 5.311 firme cu acţionariat majoritar străin (22% din total) înregistrau aproximativ două treimi din cifra de afaceri (64%).

„Statistica arată că firmele cu acţionari străini au ajuns să reprezinte 22% din totalul celor 24.566 firme din industria de modă. Cei mai mulţi investitori sunt din China (1957 firme) Italia (793 de firme) şi Turcia (585), iar cele mai mari afaceri le fac italienii, de peste 2,12 miliarde de lei”, afirmă experţii KeysFin.

Din punct de vedere geografic, cei mai mulți producători din industria de fashion sunt înregistrați în Bucureşti (865), aceștia având un business de peste un miliard de lei în 2016. Capitala este urmată de județul Vrancea, cu afaceri de 150 de milioane de euro, Arad cu 137 de milioane de euro și Botoșani, cu 130 de milioane de euro.  În ceea ce privește numărul firmelor înregistrate, Bucureștiul este urmat de Cluj (228 firme), Neamţ (209), Dolj (188 firme).

Principalii jucători din piața de fashion

H&M este principalul jucător din comerțul de profil, cu afaceri de aproape 170 de milioane de euro în 2016, conform studiului publicat de KeysFin.

Compania suedeză este urmată în clasament de Zara, cu afaceri de 152 de milioane de euro, Decathlon (136 de milioane de euro), C&A (82 de milioane de euro) și de Pepco (74 milioane de euro).

Dintre producători, cel mai mare succes l-a avut Alison Haayes, cu afaceri de 74 de milioane de euro, urmată de Formens cu 54 de milioane de euro cifra de afaceri și de Pandora, cu 54 de milioane de euro.

Foto: Mediafax

Sebastian Popescu

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

13 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

13 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

14 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

15 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

16 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

17 ore ago

Acest website folosește cookies