Piața construcțiilor pare că nu mai găsește luminița de la capătul tunelului: volumul de lucrări a scăzut cu peste 5% în 2017

Andreea Neferu 14/02/2018 | 11:46 Ştiri
Piața construcțiilor pare că nu mai găsește luminița de la capătul tunelului: volumul de lucrări a scăzut cu peste 5% în 2017

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut anul trecut cu 5,4% față de 2016, în ciuda faptului că economia a crescut, în ansamblu, cu 7%, arată datele de la Institutul Național de Statistică. Cifrele arată că declinul industriei construcțiilor s-a adâncit anul trecut față de 2016, când volumul de lucrări scăzuse în ansamblu cu 4,8%.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în 2017 de construcțiile inginerești – de infrastructură -, care au avut un minus de 21,3%. Totodată, clădirile nerezidențiale au consemnat un declin de 12,6%, în timp ce, la polul opus, construcțiile rezidențiale au avut un salt spectaculos de 69,7%.

Pe elemente de structură, lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 24,6%, iar cele de reparații capitale – cu 17,7%. Pe de altă parte, construcțiile noi au înregistrat un plus de 4,9%.

Piața construcțiilor a fost unul dintre ele mai grav afectate sectoare economice pe timp de criză, raportând un declin de cel puțin 40% pe fondul reducerii investițiilor de stat, dar și private. Odată cu revirimentul economiei, și această industrie a reușit să își mai revină, iar în 2015, spre exemplu, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,4%. După 2016 însă, sectorul a revenit în zodia scăderilor, iar în ciuda faptului că sectorul privat a „duduit” și că investițiile în proiecte rezidențiale au fost pe plus anul trecut, reducerea investițiilor de stat și-a pus amprenta asupra industriei de construcții în ansamblu.


Sursă foto: NewMoney/Laszlo Raduly

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.