Piața construcțiilor a obosit în a doua jumătate a anului

Andreea Neferu 14/11/2016 | 14:20 Ştiri
Piața construcțiilor a obosit în a doua jumătate a anului

Avansul lucrărilor de construcții pe zona de rezidențial și infrastructură s-a temperat, începând cu a doua jumătate a acestui an. Surpriza vine din sectorul de construcții nerezidențiale, care, în primul semestru, era singurul care înregistrase scăderi.

Volumul lucrărilor de construcții în serie brută a înregistrat un plus de 1,9%, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Avansul înregistrat de acest sector s-a temperat începând cu a doua jumătate a acestui an, având în vedere că, la nivelul primelor șase luni ale acestui an, volumul lucrărilor de construcții afișase un plus de 5,3% în serie brută.

Potrivit datelor INS, lucrările de clădiri rezidențiale au raportat un plus de 2,8%, în primele trei trimestre ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce construcțiile inginerești (de infrastructură) au crescut cu 2,3%, iar clădirile nerezidențiale cu 0,8%. În primele șase luni ale acestui an, rezidențialul înregistrase un plus de 5,4%, iar lucrările de construcții inginerești afișaseră un avans de 8,7%, în timp ce clădirile nerezidențiale scăzuseră cu 0,6%.

Citiți și: Case pentru corporatiști: dezvoltatorii de proiecte rezidențiale se apropie de parcurile de birouri

Construcțiile, o industrie care a fost pusă la pământ după 2008, înregistrând un declin de 40-50% pe timp de criză, au reușit, anul trecut, să aducă în economie circa 53 de miliarde de lei, contribuind cu 7,4% la formarea Produsului Intern Brut și cu 0,6% la creșterea economică de 3,8% din 2015. Spre comparație, contribuția sectorului de construcții la avansul PIB din 2014 a fost nulă.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.