Piața asigurărilor în 2017: Polițele de viață au dat tonul creșterilor. RCA, în scădere

Alexandra Pele 02/04/2018 | 16:05 Ştiri
Piața asigurărilor în 2017: Polițele de viață au dat tonul creșterilor. RCA, în scădere

Piața asigurărilor s-a ridicat la 2,1 miliarde de euro în 2017, în creștere cu 3,5% față de anul anterior.

Asigurările generale (dominate de cele auto – RCA și Casco) au reprezentat peste trei sferturi din piață. Cu toate acestea, motorul de creștere al pieței au fost asigurările de viață, reiese din rapotul anual publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Piața asigurărilor a fost impulsionată, în perioada 2012-2014 de asigurările generale, în condițiile în care activitatea de asigurări de viață era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise. Începând cu anul 2015, polițele de viață și-au reluat creșterea, iar în 2017 creșterea din piața asigurărilor s-a datorat, în principal, acestui segment, în contextul în care componenta asigurărilor generale a înregistrat o ușoară scădere.

Ca urmare a acestei evoluții, ponderea asigurărilor de viață în volumul total al primelor brute subscrise a urcat la 21% în 2017, de la 19% cu un an înainte. România continuă să fie o piață atipică din acest punct de vedere. În Uniunea Europeană, volumul polițelor de viață este net superior celui ai polițelor generale.

Asigurările auto au reprezentat aproximativ 74% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale și 59% din totalul primelor brute subscrise de cele 31 de societăți de asigurare în anul 2017.

Pe segmentul RCA s-a înregistrat o scădere de 7,6%, valoarea primelor brute subscrise fiind de 836,8 milioane de euro.

Top jucători din piața asigurărilor

Piața asigurărilor din România este caracterizată în continuare de un grad mediu spre ridicat de concentrare. Anul trecut, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de zece societăți de asigurare.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le-au avut RCA (50%), Casco (25%) și asigurările de incendiu și calamități naturale (13%).

În ceea ce privește asigurări de viață, cele mai mari ponderi le-au avut clasele  C1 și C3. C1 sunt asigurările de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare, care reprezintă circa 69% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viață. Acestea au consemnat o creștere de 24% în 2017. C3 sunt asigurările de viață și anuități, legate de fonduri de investiții. Acestea reprezintă 27% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viață și au înregistrat o creștere de 17%.

Volumul primelor brute subscrise aferente asigurărilor private de sănătate a urcat la 16,8 milioane de euro în 2017, în creștere cu 29,15 față de anul anterior.


FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.