Petru Păcuraru, HPDI: Nu cred că salariile vor cunoaște modificări semnificative până la sfărșitul acestui an

NewMoney 04/06/2020 | 15:17 Ştiri
Petru Păcuraru, HPDI: Nu cred că salariile vor cunoaște modificări semnificative până la sfărșitul acestui an

În ultimii ani, criza de personal a existat în domeniile în care managementul resursei umane nu era de cea mai bună calitate, în care nivelul de specializare a angajaților nu era neapărat ridicat, iar o ofertă de muncă cu un salariu de 10% ducea la migrarea oamenilor fără mari probleme, spune Petru Păcuraru, fondator al HPDI (Human Performance Development International). Potrivit acestuia, în zona de management nu era o criză de personal atât de pronunțată, iar pandemia, cu siguranță, a oprit migrarea forței de muncă, cel puțin pentru o perioadă. 

NewMoney: Care sunt cele mai sigure domenii astăzi vs. cele mai nesigure pentru angajați? La ce să ne așteptăm până la finalul anului?

Meseriile în care vom interacționa cel mai puțin cu oamenii sunt cele mai sigure din punct de vedere pandemic. Așadar, ce poate fi făcut de acasă are un caracter ridicat de siguranță. Industrii precum IT, servicii de o anumită speță, consultanță vor fi mai sigure și cu certitudine mai căutate. Pe de altă parte, retailul, distribuția, producția în spații și hale mari, bankingul de ghișeu prin natura sa de interacțiune ridicată, toate acestea vor reprezenta un risc mai mare. Nu cred că salariile vor cunoaște modificări semnificative până la sfărșitul acestui an, noi nu am primit semnale de la niciunul dintre clienții noștri că ar avea de gând să coboare salariile până la sfârșit de an. Însă am avut semnale că ele au fost ajustate în această perioadă.

În afară de segmentul de curierat și retailul alimentar, în ce alte domenii s-au făcut angajări în perioada asta?

Industria IT a avut cel mai mult de căștigat, acolo unde produsul lor nu a fost peste măsură de afectat. Spre exemplu eMAG, segmentul de comerț în zona de retail online, la fel ca Amazon (aici să bag si cu vanzarile astora), la o altă scală, au avut de câștigat pe cele mai multe dintre zone, însa mai ales din perspectiva angajărilor de talente. Companiile mari neafectate direct au putut să aducă oameni mai buni către ei.

Cât de mult se va adânci criza și cât de afectați vor fi angajații?

Criza are trei straturi, ca o piramidă pe trei niveluri. Primul nivel, cel de sus, este criza medicală cauzată de rata de îmbolnăvire și de rata epidemică. Această criză medicală de proporții creează o criză economică, care este de fapt motorul macroeconomic; mai puțin consum, mai puține încasări la stat. La baza piramidei există o criză financiară, lipsa de finanțe din piată, provocată de criza economică și cea medicală. Criza din 2008 avea la bază speculații financiare care s-au prăbușit, nu o criză medicală, ca cea din prezent, așadar au manifestări și durate diferite. Aceasta nu va avea durata atât de mare, chiar dacă intensitate sș profunzimea au fost de proporții uriașe. Cred că până la sfârșitul anului, mare parte dintre industrii își vor fi revenit în cea mai mare parte, turismul va purta semne de întrebare până la apariția acestui vaccin dar și tratament.

Când și cum va reveni la normal această piață?

Piata de educație din România este un calcul complex, cu multe variabile. Zona de teambuilding, în cel mai optimist exemplu, va aduna oamenii începând cu lunile de vara, în grupuri ceva mai mici. Piața de training va reveni gradual, de la lună la lună, pentru ca spre sfârșitul anului să se stabilizeze la o oarecare normalitate. Scenariul optimist este ca doar anul 2020 să fie unul de sacrificiu, urmând ca 2021 să fie unul de construcție, nu reconstrucție. Scenariul pesimist ar spune că anul 2021 este unul de reconstrucție, în strânsă legatură cu posibilitatea ca un al doilea val pandemic, mai redus, să apară în toamnă – iarnă.

Sunt mulți angajatori care aveau planuri să aducă oameni din afară. Credeți că vor renunța la această idee?

Cel puțin pentru o perioadă, forța de muncă ieftină adusă din afara țării va fi o strategie greu de realizat. Dar există suficient de multă forță de muncă disponibilă în România, ca urmare a contractării masive din zona HoReCa și nu numai. Cu un somaj destul de ridicat, mai ales pe segmentul de angajați nespecializați sau semispecializați, industriile emergente vor avea unde să găsească suficiente resurse interne.