Peste jumătate de miliard de euro s-a ”evaporat” de pe bursă în urma ”țopăielii” legate de desființarea Pilonului II

Alexandra Pele 30/06/2017 | 15:23 Ştiri
Peste jumătate de miliard de euro s-a ”evaporat” de pe bursă în urma ”țopăielii” legate de desființarea Pilonului II

Peste trei miliarde de lei s-au ”evaporat” de pe Bursa de Valori București (BVB) joi, după ce ministrul Finanțelor Ionuț Mișa a declarat presei că Pilonul II al pensiilor private obligatorii se va desființa, urmând ca fiecare contribuabil să aleagă dacă dorește să transfere fondurile acumulate către bugetul de stat (al asigurărilor sociale) sau către Pilonul III, al pensiilor private facultative.

Cele mai valoroase 20 de companii listate pe bursa locală (cu o pondere de aproape 95% în capitalizarea bursieră totală) au pierdut 3,04 miliarde de lei joi, echivalentul a 668,3 milioane de euro. Acțiunile au început să scadă vertiginos în urma declarațiilor legate de desființarea fondurilor de pensii private obligatorii.

Reacția emoțională a investitorilor a fost generată de o declarație făcută de ministrul, pe atunci doar propus, al Finanțelor, care a afirmat că Pilonul II de pensii va dispărea. Fondurile de pensii sunt cel mai mare investitor instituțional de pe bursa de la București. Anul trecut, spre exemplu, 18,8% din activele de 7,3 miliarde de euro ale acestora erau investite în acțiuni.

Pe plan local, fondurile de pensii se regăsesc în acționariatul celor mai mari companii listate, cum ar fi Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Romgaz, Electrica, BRD, Transgaz, Transelectrica sau SIF-uri. De asemenea, fondurile de pensii au fost cele care au susținut listarea unor companii mari precum MedLife sau Digi.

Cine, cât a pierdut

Sursă: Bursa de Valori București (BVB)

Informațiile privind desființarea Pilonului II au fost infirmate de premierul Mihai Tudose și ulterior chiar de ministrul Ionuț Mișa care a precizat într-un comunicat că ”nu am declarat că voi susține desfințarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenție să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greșit, în legătură cu posibilitatea naționalizării Pilonului II de pensii”.

Câștiguri de 1,5 miliarde de lei pentru contribuabilii fondurilor de pensii private

Pe data de 19 mai 2017, la exact nouă ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de persoane, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro).

„Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde de lei, diferenţa o constituie o sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,5 miliarde de lei), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.