Peste 4.000 de noi locuri de muncă create în turnurile de birouri din București în primul trimestru

Andreea Neferu 12/04/2018 | 12:13 Ştiri
Peste 4.000 de noi locuri de muncă create în turnurile de birouri din București în primul trimestru

Cererea de spații de birouri din București a ajuns în primul trimestru al acestui an la 70.000 de metri pătrați, o treime din aceasta fiind generată de firmele care anterior au avut sediul în vile, clădiri vechi și de mici dimensiuni sau spații similare, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară JLL România.

Din cele 61 de tranzacții de închiriere de birouri semnate în primul trimestru, peste jumătate reprezintă cerere nouă (contracte noi, extinderi ale suprafețelor deja existente și pre-închirieri), respectiv 41.000 metri pătrați. Cu alte cuvinte, dacă luăm în calcul o medie de circa 10 metri pătrați/angajat, în primul trimestru s-au creat 4.100 de noi locuri de muncă în clădirile moderne de birouri din București.

Suprafața închiriată în primul trimestru de către companiile care nu au ocupat anterior spații moderne de birouri a depășit 23.000 metri pătrați, suprafață aproape egală cu cea înregistrată pe întreg anul trecut. Pe tot anul trecut, acest segment de cerere a reprezentat doar 7% din total. În medie fiecare dintre aceste companii a închiriat 2.200 de metri pătrați, mai mult decât media înregistrată la nivelul întregii cereri, de 1.166 de metri pătrați.

”Creșterea interesului acestor companii pentru spații moderne de birouri poate fi explicat prin faptul că fie spațiile pe care le ocupau anterior nu mai corespund din punct de vedere calitativ, fie pentru că cele mai multe și-au extins activitatea și au avut nevoie de mai mult spațiu. În plus, există și cazuri în care companiile își consolidează activitățile din mai multe clădiri de mici dimensiuni, într-o singură clădire modernă. În plus, așa cum observăm, din ce în ce mai multe companii reclamă dificultăți în găsirea și retenția angajaților, iar mediul de lucru a devenit un instrument important în recrutarea angajaților”, a declarat Mădălina Marinescu, consultant office department JLL Romania.

Zonele din București vizate de companiile care și-au mutat sediul în clădiri moderne de birouri au fost Centru, cu peste jumătate din cerere și Vest – 30%. Companiile din domeniul IT&C au continuat să fie cele mai active din punct de vedere al închirierilor, cu peste 60% din cererea din București, acestea fiind urmate de cele din domeniul energiei – peste un sfert din închirieri.

În ceea ce privește livrările din primul trimestru, o sigură clădire a fost finalizată în București, respectiv Globalworth Campus clădirea 2, cu o suprafață de 28.000 de metri pătrați.

Pentru tot anul, livrările anunțate de dezvoltatori se ridică la 230.000 metri pătrați, comparativ cu 140.000 metri pătrați finalizați în 2017.

Pe de altă parte, cererea de birouri din afara Bucureștiului – Timișoara, Brașov, Craiova, Iași și Cluj-Napoca – a totalizat în primul trimestru 17.000 metri pătrați. Aproape jumătate din cererea din afara Bucureștiului a fost înregistrată în Timișoara (8.239 metri pătrați), în timp ce 30% din spațiile închiriate (5.100 metri pătrați) au vizat Cluj-Napoca.

Companiile din domeniul IT, BPO și servicii profesionale au fost cele mai active, cu aproape 60% din totalul închiriat.

La nivelul stocului de birouri din Brașov, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, estimăm că la finele acestui an acesta va crește cu aproape 25%, la circa 865.000 metri pătrați. În Timișoara, dezvoltatorii au anunțat proiecte de 83.000 metri pătrați, în Cluj-Napoca, stocul va crește cu 43.000 metri pătrați, în Brașov urmează să fie livrați 25.000 metri pătrați, iar în Iași doar 9.200 metri pătrați.


Sursă foto: NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.