Peste 30.000 de website-uri ilegale, închise de Europol

Elena Marinescu 02/12/2019 | 16:57 Ştiri
Peste 30.000 de website-uri ilegale, închise de Europol

Europol a închis luni 30.506 de nume de domenii de internet care încălcau legislaţia privind proprietatea intelectuală ca urmare a distribuirii de articole false ori piratate în reţea, precum transmisiuni ilegale de programe de televiziune, muzică şi filme piratate, precum şi produse electronice contrafăcute.

Țările vizate sunt Albania, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Columbia, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Hong Kong, China, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia Elveția, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite.

În timpul investigaţiei au fost arestaţi trei suspecţi, s-au confiscat circa 26.000 de produse de lux, 363 de litri de băuturi alcoolice şi mai multe dispozitive electronice, fiind de asemenea blocate fonduri de peste 150.000 de euro în mai multe conturi bancare şi platforme de plăţi online, precizează Europol într-un comunicat.

Operaţiunea se înscrie în cadrul obiectivului Europol de a face din internet un loc ”mai sigur pentru consumatori” prin conştientizarea în rândul cetăţenilor a riscurilor de achiziţie online a produselor contrafăcute şi publicarea de sfaturi pentru a ajuta la identificarea website-urilor ilegale, folosite pentru vânzarea produselor contrafăcute.

Potrivit Agerpres, Europol a efectuat această operaţiune în cooperare cu autorităţile poliţieneşti şi judiciare din 18 state membre ale UE şi ale altor state europene şi de pe alte continente, inclusiv cu Centrul naţional de coordonare a drepturilor de proprietate intelectuală al SUA.

 

Ofensivă împotriva conturilor online folosite de ISIS

De asemenea, în urmă cu o săptămână Europol a condus o amplă operaţiune în urma căreia procurorii belgieni au distrus mai multe servere de internet folosite de gruparea Stat Islamic (ISIS), fiind închise mai multe conturi şi websiteuri administrate de aceasta.

„Am reuşit să închidem un mare număr de conturi şi o serie de websiteuri”, a declarat Eric Van Der Sypt, purtătorul de cuvânt al procuraturii, citat de Belga, potrivit Rador.

Într-un comunicat, Europol afirmă că a colaborat cu nouă dintre cele mai mari platforme de internet pentru a contracara operaţiunile de propagandă ale ISIS, inclusiv cu Google, Twitter, Instagram şi Telegram.

Pe websiteul Europol se precizează că au fost analizate „clipuri de propagandă, publicaţii şi conturi de reţele sociale ce susţin terorismul şi extremismul violent”, pe durata a două zile, în decursul săptămânii trecute. „Telegram a fost furnizorul de servicii online unde au fost găsite cele mai multe materiale ilicite.

În consecinţă, un număr semnificativ de actori cheie din reţeaua ISIS de pe Telegram au fost eliminaţi de pe această platformă”, a precizat Europol, apreciind sprijinul acordat de Telegram în „eradicarea conţinutului ostil”.