Peste 27 de milioane de țigări de contrabandă au fost capturate în această vară

Gabriel Bucur 31/08/2017 | 12:27 Ştiri
Peste 27 de milioane de țigări de contrabandă au fost capturate în această vară

România este a doua țară din Europa de Est, după Polonia, afectată de contrabanda cu țigări. Doar în această vară, autoritățile române au capturat peste 27 de milioane de țigări de contrabandă, cu 13 milioane însă mai puțin decât în intervalul martie – mai, potrivit site-ului www.stopcontrabanda.ro, care publică date în timp real.

Valoarea totală a capturilor din cele trei luni de vară a depășit 14,5 milioane de lei, timp în care autoritățile au împiedicat zilnic peste 15.000 de pachete de țigări de contrabandă să ajungă pe piața neagră din România. Comparativ, în primăvară, valoarea capturilor a depășit 30 de milioane de lei.

În luna iulie 2017 nivelul contrabandei a crescut cu circa un punct procentual față de luna mai 2017 și a depășit pragul de 16%, arată cel mai recent studiu realizat de Novel Research. În prima jumătate a lui 2017, piața neagră a țigaretelor a scăzut constant, ca urmare a intensificării acţiunilor Poliţiei de Frontieră, a operaţiunilor ANAF și a controalelor desfășurate de Poliţia Română.

Fiecare punct procentual de piaţă neagră înseamnă aproximativ 40 milioane de euro neîncasaţi anual de către stat sub formă de taxe și accize. „Creșterea contrabandei cu ţigări cu un punct procentual, în numai două luni de zile, se traduce în pierderi importante pentru bugetul de stat, pentru jucătorii corecți, plătitori de taxe și impozite, și pentru cei aproape 50.000 de români care lucrează pe întregul lanț de distribuție și aprovizionare al industriei tutunului”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

Încurajaţi de profiturile mari pe care le aduce traficul ilicit de ţigări, contrabandiștii devin din ce în ce mai ingenioși când încearcă să treacă peste graniță marfa. Pachetele de ţigări sunt ascunse în bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, fie sunt dosite în caroseria autoturismelor, sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin.

În luna iulie a acestui an, aici s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al contrabandei din România, reprezentând 38,4% din piaţă, cu mai mult de un punct procentual față de nivelul din mai 2017, potrivit studiului Novel Research. În același timp, regiunea de Nord-Vest este singura în care contrabanda cu ţigări a scăzut în ultimele două luni, până la 11,3% din piaţă.

Contrabanda cu țigări în România

  • Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării, unde sunt granițele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.
  • România are în total 2.000 de kilometri de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 de milioane de euro, iar în perioada 2010-2016, statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro.
  • Piața neagră a crescut cu 27% între 2011 și 2016.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.