Ştiri

Peste 100 de persoane au ajuns la SJU Piteşti, după ce au fost muşcate de căpuşe. Recomandările medicilor

Peste 100 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, după ce au fost muşcate de căpuşe

”De la începutul primăverii şi până în prezent, peste 100 de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a SJUP, pentru a solicita sprijinul specialiştilor în vederea extragerii căpuşelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 119 cazuri înregistrate din martie şi până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialişti recomandând tratament adecvat, la domiciliu”, anunţă reprezentanţii unităţii sanitare.

Conform acestora, căpuşele sunt, de obicei, mici paraziţi externi, cu dimensiuni de aproximativ 0,5 – 15 mm. Căpuşele adulte sunt mai mari, după hrănire, de dimensiunea unei boabe de cafea.

”Acestea se ataşează de pielea animalelor sau a oamenilor, înţepând suprafaţa acesteia şi hrănindu-se cu sângele gazdei. De obicei, se ataşează la baza firului de păr, în spatele urechilor, la pliul coatelor, în spatele genunchilor, în zona inghinală şi a axilelor.

Odata fixate pe suprafaţa tegumentului, căpuşele vor introduce capul în spaţiul subtegumentar şi vor începe alimentaţia, care poate dura câteva minute, dar şi câteva ore.

Este foarte important ca în această perioadă, dacă este sesizată căpuşa, să nu fie smulsă sau să se încerce pur şi simplu îndepărtarea sa, deoarece ligaturarea între corp şi cap este una relativ fragilă, iar o îndepărtare defectuoasă va produce menţinerea capului în spaţiul subtegumentar, în timp ce doar corpul a fost îndepărtat.

În situaţia în care este sesizată infestarea cu căpuşă, este necesar să vă deplasaţi la un cabinet medical sau la spital deoarece aici există instrumentarul necesar pentru a se îndepărta adecvat capuşa, fără a îi rupe capul şi a menţine acolo fracţiuni din aceasta”, recomandă medicii.

Ei precizează că nu orice muşcătură poate transmite Boala Lyme, ci muşcăturile căpuşelor pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect.

Sfaturi pentru evitarea complicaţiilor

  • Evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbracăminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafaţă corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă).
  • La final, este recomandat a se inspecta suprafaţa corpuluipentru depistarea posibilelor muşcături, dar şi pentru posibila prezenţă a căpuşelor la nivelul tegumentelor
  • De asemenea, este recomandat, în privinţa vestimentaţiei, a se purta haine deschise la culoare.

Îndepărtarea căpuşei la domiciliu

  • Se dezinfectează locul cu alcool.
  • Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul şi nu corpul. Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată.
  • Se spală bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.
  • Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare, însă în mâini neantrenate e periculos şi ineficient.
  • În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol.
Andrei Dumitru

Recent Posts

Noaptea Muzeelor 2024, cel mai mare protest din ’89 încoace. Angajaţii cer creşterea salariilor cu 20%

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă că, din motive obiective, nu va organiza anul…

21 de minute ago

Ungaria interzice accesul în țară al TIR-urilor din România, timp de două zile

MAE a emis marți o atenționare de călătorie pentru Ungaria, unde în 19 și 20…

o oră ago

INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut în aprilie la 5,9%

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi că rata anuală a inflaţiei în luna…

2 ore ago

ANM dă alerta: Un nou VAL de FRIG peste România! PROGNOZA detaliată

Meteorologii au veşti proaste şi în această săptămână! Frigul pune stăpânire pe România. La munte…

15 ore ago

Florin Piersic, primul mesaj din spital: Sunt viu. Ţineţi-mă aproape

Actorul Florin Piersic a transmis, luni seară, un mesaj în care afirmă că este ”viu”.…

15 ore ago

SCHIMBĂRI în modul de acordare a concediilor medicale. LISTA bolilor pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical

Un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate…

16 ore ago

Acest website folosește cookies