Peste 100.000 de contracte part-time, desființate în ultima săptămână din cauza supraimpozitării

Elena Marinescu 03/08/2022 | 19:04 Ştiri
Peste 100.000 de contracte part-time, desființate în ultima săptămână din cauza supraimpozitării

Peste 100.000 de contracte part-time au fost desființate în ultima săptămână, o consecință a deciziei Guvernului Ciucă de a supraimpozita aceste contracte. Specialiștii atrag însă atenţia că o creștere a taxării nu va face decât ca angajații part-time să fie concediați ori contractele lor să treacă în economia subterană.

Asta înseamnă mai multă muncă la negru, adică și mai puțini bani la bugetul de stat, adică exact opusul a ceea ce și-a propus guvernarea PSD – PNL – UDMR. Nici nu e o surpriză, căci supraimpozitarea a fost impusă și în timpul lui Dragnea.

Date obținute de EuroNews de la Inspecția Muncii arată că 108.000 de contracte part-time au fost desființate ultima săptămână, adică aproape 15% din numărul total.

Specialiștii atrag atenția că dacă un angajat are mai multe contracte part-time, dar venitul total al acelui angajat e sub minimul pe economie, toți angajatorii trebuie să achite contribuțiile majorate, la nivelul salariului minim.

„Le va fi foarte greu să își găsească un loc de muncă, adică aveau copii la grădiniță, la școală, adică le va fi foarte greu să își găsească un program de opt ore. Un calcul simplu: dacă mai bine de 10 persoane care au avut o normă de lucru de patru ore, lucrând de la 6 la 10, au fost date afară, cel puțin în societatea mea, statul român a pierdut 1.000 de euro”, a susținut Marius Oprea, antreprenor firmă curățenie.

Suprataxarea contractelor part-time, din nou un eșec?

De altfel, într-o intervenție pentru B1 TV, consultatul economic Adrian Negrescu a avertizat că fix acest lucru se va întâmpla. „Dacă ai un angajat care-ți lucrează o oră pe zi, până acum plăteai 119 lei taxe către stat. Acum ajungi la 1.083. La două ore plăteai 238, acum 1.083.

Deci au crescut atât de mult taxele încât nimeni nu-și va mai permite să plătească la alb astfel de contracte și probabil, din păcate, se va merge din nou pe munca la negru. Asta va aduce mai puțin bani la buget decât anticipează autoritățile prin această supraimpozitare. Deci la 1,1 milioane de contracte vă dați seama că mai mult de jumătate dintre ele vor trece în economia subterană”, a spus Negrescu.

El a ținut să precizeze că din Guvernul actual, care a impus supraimpozitarea, fac parte și liberalii. Aceiași liberali care s-au pronunțat împotriva aceestei măsuri când ea a fost adoptată pe vremea lui Dragnea: „Interesant e că, la 1 ianuarie 2020, a fost eliminată această supraimpozitare și liberalii ne spuneau atunci… au făcut chiar și o moțiune simplă în Parlament în care acuzau că nu facem altceva decât să ducem munca în economia subterană, că afectăm firmele și libertatea oamenilor care au mai multe joburi”.