Peste 1.000 de transporturi cu deşeuri, oprite de comisarii Gărzii de Mediu de la începutul anului

Elena Marinescu 28/04/2022 | 22:13 Ştiri
Peste 1.000 de transporturi cu deşeuri, oprite de comisarii Gărzii de Mediu de la începutul anului

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au verificat, în primele patru luni ale acestui an, 1.040 de transporturi, fiind vizat modul în care sunt respectate reglementările legale privind transferul deşeurilor.

O parte din aceste transporturi au fost oprite la intrarea în ţară, pentru altele au fost întocmite sesizări penale şi într-un alt caz a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 50.000 de lei. ”Transporturile verificate conţineau deşeuri textile, deşeuri din materiale plastice, anvelope uzate, deşeuri din sticlă, baterii uzate pe bază de plumb şi acid sulfuric, cabluri, echipamente electrice şi electronice casate, deşeuri de metale neferoase, deşeuri de aluminiu sau deşeuri de cupru. În patru cazuri, în care s-au constatat neconformităţi, echipele de control care au făcut verificările în punctele de frontieră nu au permis intrarea acestor transporturi pe teritoriul României”, a transmis, joi, Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM, citată într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, în alte situaţii – trei depistate în Constanţa şi unul în Hunedoara – au fost întocmite sesizări penale, iar în alt caz, a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 50.000 de lei. ”Pentru toate acestea au fost dispuse măsuri cu termen de conformare, stabilite prin actul de control întocmit”, a mai declarat Marioara Artemis Gătej.

Din verificările GNM, s-a constatat că cele mai frecvente probleme în transferul deşeurilor constau în completarea greşită a datelor din actele ce însoţesc transporturile sau neconcordanţa între ce este declarat a fi în încărcături şi ce se află în realitate în acele încărcături sau lipsa unor facilitati reale de reciclare/valorificare la instalaţia de destinaţie.

”O parte din societăţile comerciale din România solicită anumite tipuri/categorii de deşeuri, exclusiv în vederea valorificării, însă verificările dovedesc că nu au întotdeauna fluxuri tehnologice adecvate cantitativ şi calitativ pentru acest scop. Aceste probleme sunt depistate de comisarii GNM, prin serviciile comisariatelor judeţene, în timpul verificării legalităţii transferurilor de deşeuri, la diferite amplasamente de destinaţie de pe tot teritoriul României”, a mai afirmat comisarul general.

Astfel, controalele s-au efectuat:

– în punctele de trecere a frontierei, ca urmare a solicitării autorităţilor vamale, atunci când au existat suspiciuni de transferuri ilegale şi pe baza protocoalelor şi planurilor de acţiuni, încheiate cu Poliţia de Frontieră şi Direcţia Generală a Vămilor;
– la amplasamentele de destinaţie ale deşeurilor din România, care pot fi: instalaţii de valorificare intermediară sau finală a deşeurilor; comercianţi/brokeri, care nu intră în posesia fizică a deşeurilor, dar efectuează operaţiuni de transfer şi import deşeuri periculoase şi nepericuloase;
– la amplasamentele de expediţie ale deşeurilor periculoase şi nepericuloase din România,
– la deţinătorul de deşeuri, care poate fi generator sau colector, comerciant/broker;
– la transportatorul de deşeuri, pe durata transportului pe teritoriul aflat sub jurisdicţia României.