Persoanele neasigurate vor avea acces, de la 1 iulie, la servicii medicale decontate de CNAS

Elena Marinescu 22/05/2024 | 20:45 Ştiri
Persoanele neasigurate vor avea acces, de la 1 iulie, la servicii medicale decontate de CNAS

Noul contract-cadru dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale, care va intra în vigoare de la 1 iulie, va include pachete de servicii medicale și pentru persoanele neasigurate, pentru diagnosticarea unor afecțiuni grave – precum cancer, hepatită sau HIV/SIDA la gravide.

Anunţul a fost făcut miercuri de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, care a precizat că medicii de familie vor putea să trimită „persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate”.

Până acum, pacienții neasigurați aveau acces la tratament decontat pentru aceste boli cronice grave în cadrul Programelor naționale de sănătate, însă pentru a ajunge la diagnostic, erau nevoiți să își plătească din buzunar investigațiile medicale.

Servicii de prevenție

Casa Națională de Asigurări de Sănătate oferă, prin Contractul cadru de servicii medicale, servicii de prevenție decontate pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv adolescenți, a mai anunțat președintele CNAS.

„Vom pune accent pe îngrijirea gravidei, a copilului și pe prevenție pe fiecare segment de vârstă. Pe lângă accesul la tratament, „adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață reprezintă un deziderat foarte important”, consideră Valeria Herdea.

„Principalul factor este să controlezi evoluția bolii – să îl înveți pe pacient cum să o facă, dar și să prevină îmbolnăvirea, prin educație medicală. Obezitatea, dislipidemia, hipertensiunea – toți sunt factori care duc la îmbolnăviri”, arată președintele CNAS.

Se aşteaptă rectificarea bugetară

Ea şi-a exprimat speranţa ca la finalul trimestrul III sau începutul trimestrului IV al anului în curs, când va avea loc o rectificare bugetară, să se rediscute valorile de punct pentru serviciile medicale.

„Nu putem spune că totul este rezolvat. La acest moment există 190 de localităţi fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localităţi. Mai sunt alte 1.043 de localităţi cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie şi un necesar de 1.529 de medici de familie. Îmbătrânirea populaţiei medicale impune măsuri de retenţie a personalului medical, de îmbunătăţire a condiţiilor pe care noi le oferim acestui personal”, a mai spus Herdea.

Ea a punctat că peste două milioane de persoane beneficiază de programele naţionale curative, CNAS având 17 de programe naţionale. „Există 5,5 milioane de pensionari şi copii care au nevoie să aibă acces la îngrijire. Punem accent pe îngrijirea gravidei, copilului, nu în ultimul rând, pe vârsta extremă şi, în primul rând pe prevenţie pentru fiecare segment de vârstă”, a menţionat şefa CNAS.

Potrivit statisticilor, în România sunt 16,5 milioane de asiguraţi şi 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.