Ştiri

Persoanele care dețin certificatul digital ar putea să călătorească fără restricții în UE

Miniştrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulaţii în UE în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei de COVID-19, acordul venind ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.ro.

Salutând adoptarea propunerii de către Consiliu, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, şi comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, au declarat că statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei.

„De la începutul pandemiei, am prezentat soluţii pentru a proteja şi a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esenţială, nu numai pentru funcţionarea pieţei unice, ci şi pentru a oferi claritate şi siguranţă persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE. Pentru ca cetăţenii europeni să poată călători în condiţii de siguranţă, este esenţial să le oferim claritate şi previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care şi-a atins cu succes scopul.

Cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestui instrument, care a fost pus în aplicare în întreaga UE şi la scară mondială. Acesta reprezintă o adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial. Marţi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite.

Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni”, au precizat comisarii europeni citaţi.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Românii au plătit facturi mai mici la gaze şi la curentul electric

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţă că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie…

10 minute ago

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de…

35 de minute ago

Lensa a ajuns la venituri de peste 207 milioane de lei în 2023. Compania are o rețea de 81 de magazine în piața locală

Retailerul de optică Lensa a înregistrat venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând astfel…

o oră ago

AeroVacanțe introduce pentru această vară 14 curse charter către Lesbos, a treia cea mai mare insulă din Grecia

AeroVacanțe, parte a grupului Aerotravel, mizează în 2024 pe destinații noi, mai accesibile pentru români,…

3 ore ago

EY: Investiţiile străine directe europene în România se confruntă cu primul declin în ultimii 3 ani

Investiţiile străine directe (ISD) europene se confruntă cu primul declin în ultimii trei ani, numărul…

3 ore ago

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții…

4 ore ago

Acest website folosește cookies