Permis 2021. Cum s-a schimbat, de fapt, modul prin care se obține permisul pentru circulația auto

NewMoney 01/02/2021 | 11:30 Fapt Divers
Permis 2021. Cum s-a schimbat, de fapt, modul prin care se obține permisul pentru circulația auto

Începând cu anul 2021, există noi reguli cu privire la obținerea permisului auto, în special atunci când vine vorba despre permisele suspendate.

Cei care soresc să-l recapete mai repede trebuie să depună cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare. Mai nou, cererile sunt soluționate în cel mult cinci zile de la depunere.

Permisul auto obținut în Marea Britanie poate fi preschimbat în România, fără să fie nevoie de susținerea unui examen sau test, chiar și după Brexit.

Ministerul Afacerilor Interne, se adaugă 11 noi țări emitente de permise auto ce pot fi preschimbate în România fără examen, ducând numărul lor total la 59.

Ce sume trebuie plătite pentru permisul auto

Noile tarife pentru permisele auto și certificatele de înmatriculare sunt mai mari și se plătesc altfel:

  • 89 de lei pentru obținerea permisului auto (înainte era 68 de lei);
  • 49 de lei pentru certificatul de înmatriculare (înainte era 37 de lei).

Plata se poate efectua accesând site-ul www.drpciv.ro, servicii online – plăți sau la finalizarea programării online la ghișeu, utilizând cardul bancar.

Lista nouă cu unitățile medicale în care se obține fișa medicală

Lista cuprinde 619 unităţi medicale din întreaga ţară, însă nu toate dintre acestea au fost autorizate în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere.

Vorbim de medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie.

Fișa medicală este necesară pentru schimbarea unui permis expirat cu unul cu o nouă valabilitate. Nu și pentru situațiile în care permisul auto a fost furat, deteriorat, pierdut sau titularul şi-a schimbat numele.

Șoferii care au permisul suspendat și vor să recapete mai repede dreptul de a conduce trebuie să depună cererile până în a 30-a zi a perioadei de suspendare.

Pot solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce doar șoferii care au permis auto de peste un an.

Regulile pentru obținerea permisului

După cum stabilește Codul rutier, pot obține permisul de conducere pentru vehicule precum cele din categoriile B și BE persoanele care au făcut 18 ani. Cei de 16 ani pot obține permisul pentru cvadriciclurile din categoria B1.

Pentru a-l obține însă, pe lângă vârsta minimă, cei interesați trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • să susțină un examen format din două probe: cea teoretică și cea practică.
  • să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice
  • să facă dovada pregătirii teoretice şi practice
  • să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise
  • să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice – o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

În ceea ce privește examenul pentru permisul auto, candidații trebuie, mai întâi, să dea proba teoretică (sala) și, dacă trec de aceasta, pot susține și proba practică.

În caz contrar, vor trebui să susțină din nou proba teoretică, după cel puțin 15 zile, informează avocatnet.ro.

Vezi AICI lista cu documentele necesare pentru obținerea permisului auto.