Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina nu poate garanta securitatea misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Elena Marinescu 01/09/2022 | 18:09 Ştiri
Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina nu poate garanta securitatea misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Ucraina nu poate garanta întreaga securitate necesară echipei de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, subliniind că situaţia din jurul instalaţiei nucleare rămâne ”un haos”, relatează CNN.

Lui Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), i s-a spus că securitatea este ”propria sa responsabilitate”, a spus Haluşcenko. Potrivit sursei citate de News.ro, Grossi părea ”încrezător să îşi asume riscul”, a adăugat el.

Haluşcenko a vorbit joi la Novooleksandrivka, în regiunea Zaporojie, unde a însoţit delegaţia AIEA înainte de a călători pe teritoriul ocupat de ruşi. Regiunea Zaporizhzhia este încă sub controlul Ucrainei, dar centrala nucleară este ocupată de ruşi.

”Ucraina şi-a îndeplinit toate obligaţiile internaţionale şi a oferit toate posibilităţile ca această misiune să vină”, a spus Haluşcenko reporterilor, lăudând curajul participanţilor la misiune în a face faţă ”provocărilor nemaivăzute până acum” în istoria AIEA.

Haluşcenko a precizat că înţelege că misiunea are ”un anumit acord de securitate cu ruşii” şi a sugerat că mai mulţi membri ai echipei vor rămâne la faţa locului ”pentru câteva zile”. Cu toate acestea, Grossi urmează să se întoarcă la Novooleksandrivka joi.