Pericol în Europa! Cehia a decis să trimită echipamente militare esenţiale în Ucraina, sfidând avertismentul Rusiei

Elena Marinescu 05/04/2022 | 19:24 Ştiri
Pericol în Europa! Cehia a decis să trimită echipamente militare esenţiale în Ucraina, sfidând avertismentul Rusiei

Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a transmis pe Twitter că Republica Cehă trimite ”echipament militar esenţial” Ucrainei, după ce o postare pe reţelele sociale a arătat tancuri principale de luptă T-72 şi vehicule blindate de tip BMP-1 încărcate pe vagoane platformă de cale ferată, care ar fi fost, aparent, în Republica Cehă.

Potrivit News.ro, Cernochova a spus că nu va oferi mai multe detalii de teamă să nu ajute Rusia. Wall Street Journal, citând oficiali ai apărării cehi şi slovaci, a informat că este prima dată când o ţară străină furnizează Ucrainei tancuri de la începutul războiului.

 

Anterior, site-ul de ştiri ceh Echo24 a comunicat că transportul consta din câteva zeci de tancuri principale de luptă T-72 mai vechi, nemodernizate, din era sovietică, precum şi din vehicule de luptă ale infanteriei de tip BMP-1, care au aparţinut în trecut rezervelor active ale Armatei Cehe.

Cotidianul german Welt am Sonntag a informat recent că Berlinul şi-a ridicat obiecţiile impuse unui comerciant privat ceh de armament care exporta 56 de vehicule de luptă de infanterie de tip BMP-1 ale fostei Armatei Germane din Republica Democrată Germană (Germania de Est) în Ucraina.

Rusia a ameninţat încă de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, că orice țară care oferă Ucrainei echipamente militare pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată ca a intrat în conflict şi va deveni o ţintă.