Cel mai mare procesator de lemn din România, anchetat de DIICOT pentru afaceri ilegale

Gabriel Bucur 30/05/2018 | 09:14 Ştiri
Cel mai mare procesator de lemn din România, anchetat de DIICOT pentru afaceri ilegale

Procurorii DIICOT fac, în această dimineață, percheziții la cel mai mare procesator de lemn din România, Holzindustrie Schweighofer, respectiv în București și în județele Brașov, Alba, Suceava, Hunedoara și Bihor, într-un dosar care privește tăierile ilegale de copaci în care ar fi implicată compania, anunță News.ro, care citează surse judiciare.

Anchetatorii au mers atât la sediul central al Holzindustrie Schweighofer, precum și în alte 23 de locuri din țară, iar controlul face parte din acțiunea de destructurare a unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro, prin achiziționarea de lemn fără proveniență legală sau a cărui proveniență ilegală era disimulată prin unele documente false.

Compania austriacă a confirmat, într-un comunicat de presă, acțiunea DIICOT, cu precizarea că motivul percheziției nu a fost comunicat. „Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații”, transmite Holzindustrie Schweighofer.

Citiți și: Ce se ascunde în spatele deciziei Schweighofer de a vinde pădurile din România

Procurorii spun că, din anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice, pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori. În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici”, transmit, la rândul lor, anchetatorii DIICOT.

Citiți și: Legăturile IKEA cu Securitatea: care sunt cele mai aprinse controverse din jurul grupului suedez

Holzindustrie Schweighofer vinde între 35 și 40% din pro­ducție în România, restul de 60-65% mer­gând la export în peste 70 de state. Parte­ne­rii locali sunt retaileri DIY (circa 5%), com­panii de construcții sau fabrici de mobilă.

Având în vedere această struc­tură, NewMoney estima că vânzările compa­niei ar fi scăzut cu cel mult 5%, în con­dițiile în care nu toți retailerii au renunțat la produsele procesate de Schweighofer. De altfel, vân­zările locale ale companiei sunt, de câțiva ani, pe un trend descendent. În perioada 2013-2016, afacerile Schweighofer au scă­zut cu peste 36 de mili­oane de euro, ajun­gând la 433,9 mili­oane de euro la sfâr­șitul perioadei, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Profitabilitatea s-a deteriorat la rândul său. În 2016, compania a raportat un rezultat net de 42,2 milioane de euro, în scădere cu 9% față de anul anterior.

 

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.