Pentru că viitorul aparține companiilor digitalizate, CIEL România se pregătește să lanseze anul acesta un brand nou dedicat antreprenorilor locali

Pentru că viitorul aparține companiilor digitalizate, CIEL România se pregătește să lanseze anul acesta un brand nou dedicat antreprenorilor locali. Cu ce promisiune vine?
Povestea de business a CIEL a început în 1991, iar primul produs lansat a fost „Conta“, care încăpea pe o dischetă. „O poveste care continuă și astăzi sub forma unei soluții complete pentru afacerile mici și pentru contabilii lor“, spune Roxana Epure, managing partner al producătorului de software pentru afaceri. Chiar dacă debutul crizei sanitare a ridicat multe semne de întrebare în mediul de business local, numărul micilor firme din domenii precum agricultură, fashion sau servicii care au accesat în 2021 softurile CIEL România a crescut cu 39% față de 2020. Ca o consecință, CIEL anunță proiecte noi pentru anul în curs, inclusiv lansarea unui brand adaptat contextului.
Anul trecut, circa 73% dintre firme au automatizat mai multe procese de business față de un 2020 care a fost un an al schimbărilor și investițiilor temperate, în vreme ce peste 65% dintre firmele nou-create au pornit în business cu un nivel al digitalizării mult mai ridicat decât cele aflate la început de drum în anii 2018-2019, potrivit datelor CIEL România.
E-commerce-ul local a explodat în pandemie, iar angajații români au început să le solicite angajatorilor să le simplifice munca prin tehnologie. Astfel, numeroase operațiuni manuale, repetitive și consumatoare de timp, au devenit procese robotizate. Iar dacă în 2019 firmele mici erau reticente să aloce bugete pentru tehnologie, pandemia a dus la o schimbare semnificativă de mentalitate: proprietarii firmelor mici au înțeles că dotarea afacerii cu soluții software îi ajută să avanseze pe piață.
„În acest context, softurile noastre de gestiune și de contabilitate au înregistrat vânzări foarte bune, în special din partea startupurilor – cu 50% mai multe decât în 2020. Estimăm că apetitul pentru digitalizare din partea companiilor mici și a antreprenorilor din tânăra generație se va menține și în 2022“, punctează Roxana Epure.
CIEL România – investiții și iar investiții
În ultimii ani, compania a pus accent pe tehnologiile web-based și pe procesele robotizate. „Pentru prima, am investit 500.000 de euro în ultimii trei ani. Softurile noastre sunt bogate în funcționalități utile, care preiau activitățile repetitive și ușurează mult viața utilizatorilor. În cazul roboțeilor, am folosit tehnologii deja existente ca să oferim servicii cu valoare adăugată. Și acolo, investițiile sunt de șase cifre. Pe viitor, continuăm să dezvoltăm produsele existente și ne canalizăm eforturile spre produse in cloud, automatizare și robotizare“, detaliază Roxana Epure. Practic, produsele CIEL s-au adaptat an de an piețelor pentru care au fost create, cu automatizări și funcționalități specifice unor industrii ca retailul online, producția alimentară, transporturi sau domeniul medical.
În cazul particular al retailului online, conform informațiilor companiei, mai mult de jumătate (52%) dintre antreprenorii români care dețineau magazine fizice au lansat în timpul pandemiei magazine în .ro. De asemenea, un trend este și apariția magazinelor de nișă, lansate de mici antreprenori, în principal pe segmentul premium al pieței de FMCG.
În 2021, cele mai vândute soluții software au fost CIEL ERP, care a înregistrat o creștere de 30% în cifra de afaceri, softul de salarizare și administrare de personal CIEL Salarii, cu o creștere-record de 1.000%, precum și softul CIEL Start, pentru firmele mici și startupuri.
Ceva nou
Care este pasul următor pentru CIEL România? „Susținerea afacerilor cu un soft din ce în ce mai potrivit pentru ele, nici prea mic – precum cel pe care îl foloseau în trecut –, dar nici prea mare, care să le destabilizeze cash flow-ul, prin cost, sau procesele interne, prin complexitate“, răspunde Roxana Epure. În acest sens, compania își propune să lanseze anul acesta un brand nou, care să acopere nevoile de business ale antreprenorilor români cu afaceri medii, un soft prietenos, intuitiv, ușor de implementat și utilizat.
„În 2022, mizăm pe o creștere mai mare a cifrei de afaceri, probabil de peste 25%. Miza va fi monetizarea investițiilor făcute anul trecut în produse noi. Investițiile noastre vor fi și pe viitor în orice simplifică munca proprietarilor de business. Postpandemie, percepția despre digitalizare s-a schimbat radical, vedem zilnic oameni de afaceri care mizează pe soft când vor să facă pasul următor, către creștere“, adaugă Roxana Epure. În 2021, cifra de afaceri a CIEL România a fost de 1,6 milioane de euro, cu 15% peste 2020.
De altfel, prima parte a anului 2020 a fost extrem de provocatoare, cu reorganizări din mers, astfel încât businessul CIEL să se încadreze în noul context. Compania a venit rapid cu servicii noi, cum sunt cele de mentenanță și găzduire a bazelor de date sau anumite integrări cu aplicații care făceau un e-shop în doar câteva săptămâni. „Inițial, în martie, când a început lockdownul, totul s-a oprit. Atenția era pe pandemie. (…) Dar până la finalul lui 2020 am recuperat scăderea ritmului din primăvară și am închis anul cu creștere față de 2019. Încă ne străduim să ținem sub control provocările aduse de lucratul de acasă și întâlnirile prea rare față-n față“, adaugă Roxana Epure, în cazul CIEL România fiind vorba de o echipă de 60 de persoane.
Pentru anul acesta este prognozată și o creștere a numărului de clienți noi, după ce, în 2021, numărul companiilor abonate la softurile și serviciile CIEL a depășit 5.000. Cu precizarea că numărul utilizatorilor care nu au abonamente anuale, însă folosesc de mai mulți ani softurile CIEL trece de 10.000.
Tinerii care devin astăzi antreprenori, mai spune Epure, au șanse duble de succes față de acum zece ani, deoarece deschid firme complet digitalizate. Potrivit unui studiu realizat de Insights PulseZ, aproape 40% dintre tinerii români din generația Z (cei care au astăzi între 18 și 23 de ani) intenționează să își deschidă o afacere, în topul domeniilor pe care aceștia vor să le abordeze aflându-se HoReCa (35%), imobiliare (21%), comunicare și marketing (20%), artă și cultură (18%), servicii (18% – contabilitate, banking, comunicații, avocatură).
„Este o investiție foarte mică pentru un soft care îți susține activitatea și îți scade timpii administrativi la jumătate. Costurile pornesc de la 10 euro pe lună sau puțin peste 100 de euro pe an. Busola succesului trebuie să fie cifrele în timp real, rapoartele de date pe care le oferă un soft“, completează Roxana Epure, explicând că în portofoliul de clienți al companiei există o mulțime de afaceri creative.
Ce au toate în comun? Un sistem informatic, bine pus la punct și actualizat conform cu ultimele tendințe, croit exact pe măsura nevoilor lor.
Acest articol a apărut în numărul 132 al revistei NewMoney