Ce șanse au pensiile private să supraviețuiască. Declarațiile ministrului Muncii

Sebastian Popescu 01/03/2018 | 13:13 Ştiri
Ce șanse au pensiile private să supraviețuiască. Declarațiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a dat asigurări că Pilonul II de pensii nu se desființează, dar analizează varianta ca cetățenii să aleagă individual dacă vor să contribuie la acesta.

Deși, la începutul săptămânii afirma că nu vede cu ochi buni actualul sistem de pensii din România (bazat pe trei piloane: I – al pensiei de stat, II – al pensiilor private obligatorii și III – al pensiilor private facultative), ministrul Muncii a anunțat că va permite fiecărei persoane să decidă daca dorește să contribuie la Pilonul II de pensii.

„Nu este niciun fel de modificare faţă de ceea ce am comunicat acum trei luni şi eu, şi domnul preşedinte Liviu Dragnea, în sensul că nu se desfiinţează acest Pilon II de pensii, nici nu am avea cum să facem acest lucru, doar că analizăm la ora actuală posibilitatea ca fiecare persoană să poată să opteze, adică să nu mai fie o obligaţie prin lege ca persoana să fie şi la Pilonul I, şi la Pilonul II de pensii şi să-i dăm posibilitatea să opteze”, a explicat Vasilescu pentru Agerpres.

Citiți și: Decizie de 7 miliarde de euro: pe mâna cui vă dați banii de pensii?

Lia Olguța Vasilescu a afirmat luni că înfiinţarea fondului de pensii private obligatorii nu a fost o decizie bună, pentru că privaţii nu vor mări pensiile, pe când statul o va face.

„În 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri să opteze pentru Pilonul I sau II. Eu vă spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a întâmplat! Eu am optat doar pentru Pilonul I de pensii şi cred că e cel mai bun lucru. Întotdeauna Statul va veni să completeze pensiile pe când în momentul în care discuţi cu nişte privaţi, situaţia se pune altfel!”, a declarat ministrul Muncii, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro.

Naționalizarea Pilonului II de pensii a fost adusă pentru prima dată în discuție de fostul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, care a precizat că acesta urma să fie desființat, însă a revenit asupra declarațiilor, spunând că nu ar exista un astfel de proiect. Fostul premier Mihai Tudose a nuanțat ulterior că se ia în calcul eliminarea obligativității Pilonului II, fiecare cetățean urmând să decidă personal dacă dorește ca o parte din contribuțiile sale pentru pensie să fie administrate de privați.

Contribuția pentru Pilonul II de pensii a fost redusă în acest an la 3,75%, față de 5,1% în 2017, în condițiile în care procentul ar fi trebuit să ajungă la 6% din contribuția de asigurări sociale de stat (CAS).

FOTO: Mediafax