Patronii staţiei GPL de la Crevedia rămân în arest preventiv. Sentinţă definitivă a Tribunalului Bucureşti

Elena Marinescu 05/10/2023 | 19:11 Ştiri
Patronii staţiei GPL de la Crevedia rămân în arest preventiv. Sentinţă definitivă a Tribunalului Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a respins joi contestaţiile depuse de patronii staţiei GPL de la Crevedia la măsura arestului preventiv. Decizia magistraţilor este definitivă.

”În baza art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b raportat la art. 204 din Codul de procedură penală respinge contestaţiile formulate de inculpaţii Doldurea Ionuţ Daniel şi Stîngă Cosmin Ionuţ împotriva încheierii din camera de consiliu din data de 28.09.2023, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în dosarul nr. 24773/302/2023, ca nefondate”, este decizia pronunţată de Trinbunalul Bucureşti.

”Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 05.10.2023.

Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  861/2023  05.10.2023”, se mai aratăm în minuta şedinţei.

În 28 septembrie, Judecătoria Sectorului 5 a decis că Ionuţ-Daniel Doldurea şi Cosmin-Ionuţ Stângă, patronii staţiei GPL de la Crevedia unde în 26 august au avut loc mai multe explozii şi un incendiu rămân în arest preventiv pentru încă 30 de zile.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat prelungirea măsurii arestării preventive în cazul patronilor staţiei GPL de la Crevedia.

“Inculpaţii, în decursul unei perioade de timp de cel puţin 3 ani, au promovat în cadrul societăţii, în mod sistematic, o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar”, afirmă anchetatorii.

De asemenea, 81 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 8.510.000 euro şi 371.300 lei.

“În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală criminalistică a solicitat prelungirea măsurii arestării preventive faţă de doi inculpaţi, administratori ai unei societăţi comerciale, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 6 octombrie 2023 până la 4 noiembrie 2023”, au mai transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În referatul cu propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive se preciza că “inculpaţii, în decursul unei perioade de timp de cel puţin 3 ani, au promovat în cadrul societăţii, în mod sistematic, o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi”.

Procurorii au menţionat că aceste fapte au avut drept consecinţă decesul a cinci persoane, vătămarea corporală a 56 de persoane, şase case distruse total, 83 case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor, aflate pe o rază de aproximativ 1.5 kilometri.

“Din cercetările efectuate rezultă că dispoziţiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente faţă de 158 de persoane. Până în acest moment, au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 90 de persoane care au suferit vătămări fizice, materiale şi/sau morale în urma producerii faptei pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale. Dintre acestea, 81 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 8.510.000 euro şi 371.300 lei”, au mai precizat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit News.ro.

Cei doi asociaţi ai firmei care deţinea staţia GPL de la Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost arestaţi pentru 30 de zile, în 6 septembrie.