Pasiunea flamenco, de la clasic la viață

„Carmina Burana“ a prins încă de la premieră imaginația oricui a ascultat-o. În această primăvară, cantata lui Carl Orff a fost pentru prima dată adaptată pentru dansatori și acorduri flamenco.
Luni, 28 noiembrie, spectacolul Companiei, Ballet Flamenco din Madrid este prezentat la București.
Considerat o formă de artă în sine, flamenco include, pe lângă baile (dans), cântec (cante), toque (chitara) și jaleo (zguduirea, bătaia din palme, din picioare și strigăte de încurajare). Chiar dacă o istorie documentată a genului nu există decât pentru ultimii 200 de ani, este acceptat faptul că în acordurile inconfundabile se regăsesc influențe din diferite perioade istorice aduse de comunități care s-au întâlnit în Peninsula Iberică. De altfel, aceasta este una dintre explicațiile privind sărăcia referințelor vechi în legătură cu flamenco. Atât maurii, cât și evreii și gitanii au fost supuși persecuțiilor și împinși spre marginea societății andaluze.
Până și originea cuvântului este controversată. În anii ’30 se vorbea despre cuvântul hispano-arab „fellahmengu“, care ar fi avut sensul de „țăran izgonit“. Maurii, expulzați de Inchiziție din societatea creștină medievală odată cu evreii, s-ar fi refugiat în comunitățile țigănești pentru a li se pierde urma. O altă ipoteză leagă cuvântul de sensul „flamand“, zona din care societatea spaniolă considera că au venit comunitățile de țigani care au fost esențiale pentru impunerea culturii flamenco.
Cantată și istorie. Dacă flamenco a cunoscut în ultimul secol adaptări și preluări în genuri muzicale foarte diverse, de la rock la transcrieri pentru ochestre simfonice, cantata lui Carl Orff a parcurs drumul invers. Scrisă în Germania anului 1935, a pus probleme naziștilor, care gustau acordurile maiestuoase, dar nu se simțeau prea bine cu sugestiile erotice din versurile latine. Cu toate că, inițial, a considerat partitura o mostră de artă degenerată, societatea nazistă a integrat acordurile din „Carmina Burana“ ca o celebrare a puterii și a instinctului vital.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.