Parteneriat. Dana Stan, fondator DDS Diagnostic: „Ne putem îmbrățișa în siguranță cu testare prealabilă.”

NewMoney 30/04/2021 | 11:30 Fapt Divers
Parteneriat. Dana Stan, fondator DDS Diagnostic: „Ne putem îmbrățișa în siguranță cu testare prealabilă.”

Pandemia ne-a dat bătăi de cap multe în ultimul an, tuturor. În primul rând din cauza restricțiilor de tot felul și a condiționărilor socializării așa cum eram obișnuiți și cum, de altfel, este normal și sănătos, într-un context socio-medical “nevirusat”. Dar de când cu SARS-CoV-2, normalitatea a fost “rescrisă” pentru a lăsa loc siguranței și sănătății personale și colective. În Săptămâna Mare, am ales să stăm de vorbă cu Doctorul în chimie Dana Stan, fondatorul DDS Diagnostic și liderul echipei de cercetare din spatele uneia dintre cele mai active companii specializata pe produsele de diagnostic rapid din România ca să aflăm mai multe despre siguranța pe timp de pandemie. O asociere de termeni atipică în contextul actual, dar posibilă și ușor de realizat conform părerii avizate a unuia dintre specialiștii români cu multă experiență în domeniul diagnosticării și testării rapide.

Frica de infectare cu SARS-CoV-2 este la tot pasul de un an încoace. Cum îi facem față?

Este foarte adevărat și este normal să fie așa. Este una dintre cele mai mari crize pandemice din istoria omenirii. Frica este o dovadă a conștientizării pericolului, important este să nu ne lăsăm doborâți de ea. Riscul de infectare există și este foarte real, dar avem și măsuri de precauție ca să contracarăm aceste riscuri. Testarea rapidă este cel mai eficient instrument. Și nu o spun doar eu ci o întreagă armată de profesioniști din domeniu.

Până la eradicarea acestui pericol numit Covid-19 va fi necesar să funcționăm pe principiul “Paza bună trece primejdia rea!” Asta este cea mai sigură strategie de preventive a infectării cu SARS-CoV-2. Fie că vorbim de mască, igiena personală, distanțare socială, testare rapidă permanentă sau vaccinare, ele au un singur scop. Prevenția îmbolnăvirii și limitarea suprainfectării la nivel de masă. Testarea rapidă repetată în paralel cu vaccinarea este cheia potrivită pentru relaxarea măsurilor restrictive la nivel personal și de masă.

În pragul sărbătorilor de Paște, ce recomandați oamenilor să facă pentru a fi în siguranță?

 Din punctul meu de vedere, este cumva simplu. Face fiecare tot ce este necesar să se protejeze. Asta se traduce în primul rând prin responsabilitate, față de sine, de sănătatea proprie și față de cei din jur. Ai în plan să mergi la rude, să te vezi cu prietenii apropiați și să mergi în noaptea de Înviere să iei Lumină de la Biserică? E normal și este de dorit să facem asta. Dar cu o condiție. Te testezi înainte și dacă ești negativ îți pui masca și îți vezi de drum.

Suntem oameni, avem nevoie de socializare, de afecțiunea celor dragi. Și ei de a noastră. Sunt normale aceste nevoi. Nu ne putem izola la nesfârșit că dăm în altele. Dar o facem cât putem de responsabil și asumat. Întâi ne asigurăm că suntem “curați” din punct de vedere infecțios, medical vorbind sănătoși, și apoi ne întâlnim cu cei dragi, ne îmbrățișăm, socializăm. Adică ducem o viață normală din punct de vedere socio-emoțional. Cu cât ne testăm mai des și avem garanția că nu suntem infectati cât mai mulți dintre noi, la nivel de comunitate, cu atât normalitatea își reintră în drepturi mai repede. Și, din punctul meu de vedere, asta ține nu doar de politica autorităților, ci mai ales de politica personală.

Adică un simplu test rapid ne dă liber la socializare?

 Da, cam așa stau lucrurile. Cu condiția ca testul să fie precis și negativ. Testele rapide sunt soluția cea mai eficientă din punctul meu de vedere, ca specialist în cercetare. Sunt ușor și foarte simplu de utilizat, mai ales cele cu autorecoltare, validate evident. Sunt precise. Sunt decente ca preț. Așa cum avem toți în casă piramidon și nurofen sau algocalmin pentru migrene și dureri de cap sau triferment si colebil în prag de sărbători, la fel e și cu testul rapid de Covid.

Astea sunt vremurile pe care le trăim și asta înseamnă să ne adaptăm în loc să ne limităm. Pentru că, testul rapid ne dă acea libertate de mișcare pe care o vrem cu toții astăzi după mai bine de un an de restricții. Și ca sa revin la întrebare, cu un răspuns concis și la obiect, da, după testare, avem liber la îmbrățișare. Altfel NU, pentru că ne punem în pericol singuri sănătatea.

Ca să nu mai vorbesc de cei din jur. Gândiți-vă ce se întâmplă dacă o persoană infectată cu SARS-CoV-2 merge la biserică să ia Lumină, nu din rea voință, ci pentru că nu știe pur și simplu că are Covid. Poate infecta toată parohia, ăsta este riscul. La fel cu mesele festive cu familia de Paște, îi poții infecta pe toți, și nu știi care anume și ce formă de Covid va face. De aceea insist pe responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a ne testa.

Cum alegem testele rapide? Sunt o grămadă de teste pe piață.

E ca la orice produs medical sau medicament de exemplu. Sunt niște rigori care trebuie îndeplinite. În primul rând testul trebuie să fie eficient, iar asta se validează prin calitatea garantată de brandul și experiența producătorului. În cazul unui test rapid, precizia trebuie să fie de peste 98%. Este extrem de important, de asemenea, să fie certificat de autoritățile competente recunoscute. În cazul țării noastre, vorbim despre autorizare ANMDMR si CE. Apoi vin ca importantă metoda de recoltare, ușurința utilizării acestuia de către pacient și bineînțeles prețul testului.

Raportul calitate-preț este foarte important dat fiind că în condițiile actuale ale pandemiei, testele rapide pentru SARS-CoV-2 sunt “consumabile”, nu îl faci o dată și gata, ci de câte ori ești susceptibil să fi contactat virusul. Metoda de recoltare este de asemenea foarte importantă pentru validarea cât mai precisă a rezultatului. Fiind un virus al căilor respiratorii, proba nazală și cea nazofaringiană sunt cele mai relevante pentru SARS CoV-2. Deși testarea din tamponul nazofaringian este considerată cea mai precisă, recoltarea prin tamponul nazal este mult mai confortabilă pentru pacient, permite autorecoltarea și are o acuratețe foarte ridicată.

Cam astea sunt criteriile de bază pe care ar trebui să le avem în vedere când alegem un test rapid. În plus, atenție sporită și multă responsabilitate. Și cu Dumnezeu înainte, trecem împreună în siguranță și peste asta! Să avem cu toții sărbători sănătate și fericite!