Parteneriat. Costin Cepi, Simfonia Ballroom: de la munca de jos la succes. Plus două gemene!

Elena Marinescu 10/03/2021 | 14:20 Fapt Divers
Parteneriat. Costin Cepi, Simfonia Ballroom: de la munca de jos la succes. Plus două gemene!

Costin-Alexandru Cepi (34 de ani), antreprenor, partener și  director executiv  la Simfonia Ballroom, despre mii de nunți, încredere și cât de mult au contat sfaturile bunicii.

Cum? Când? De ce?

Totul a început de la o cafea petrecută cu un bun prieten de-al meu, Sergiu, cu aproape 10 ani în urmă. Cu un discurs aproape hipnotic, îmi povestește că o cunoștință comună a deschis un salon de evenimente, și că îi merge foarte bine. M-am hotărât pe loc!

Și am intrat în priză, cu tot cu economiile strânse atât de greu. Ideea de a face și eu saloane de evenimente m-a prins complet. Am fost focusat pe această idee timp de un an de zile, până când mi-am văzut visul cu ochii : primul meu salon de evenimente era gata! În 2011 am organizat primele nunți. Am fost în priză un an și m-am “electrocutat”. Eșec total!

Am învățat pe propria piele ce înseamnă o afacere la care nu te pricepi, ce înseamnă să nu știi cu ce se mănâncă. Ce să zic, recunosc, au urmat 4 ani grei în care am fost ospatar, bucătar, șofer, manager, parcagiu, și mai tot ce trebuia să fiu. Făceam orice fel de muncă, așa am ajuns să-mi cunosc afacerea, să-mi îndrept din mers greșelile. Și am făcut toate greșelile posibile. Am pierdut pe banii mei și pe greșelile mele. Dar, în același timp, a fost o școală dură, care m-a maturizat și m-a pregătit să fiu antreprenorul care urma să facă probabil unul dintre cele mai cunoscute branduri de saloane de evenimente din țară, Simfonia Ballroom.

Când ai considerat că ai de scăpat spaima eșecului?

În 2015. După 4 ani de chinuri și de probleme, greșeli și erori de management, de excesivă încredere în ideile mele, eram deja “profesor” în saloane de evenimente!

După ce am văzut lumința de la capătul tunelului, împreuna cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, de la un salon tip „școală”,  Simfonia Ballroom a ajuns în 5 ani de zile să aibă saloanele probabil cu cele mai bune servicii, cea mai bună mâncare, cel mai bun personal. Poate exagerez, dar asta spun clienții și cifrele. Simfonia Ballroom are saloanele cu cele mai bune review-uri de pe facebook  și de pe google, cu cele mai multe și cele mai bune recenzii. Asta ne dă încredere.

Deși am intrat cam printre ultimii pe piața saloanelor de evenimente, în scurt timp am ajuns primii. La început, îmi aduc aminte că ne uitam pe site-urile și pe meniurile celorlalți din jurul nostru, dar ne-am dat seama că se poate mai bine si-am început să facem lucrurile pe care nu le vedeam la ceilalți, așa că, în relativ scurt timp, ne-am impus pe piață. Peste 2000 de  nunți, botezuri și alte evenimente organizate în 5 ani.

Până la urmă, care a fost secretul, rețeta impunerii Simfonia pe o piață așa de concurențială?

Am început în 2011 cu doar 11 evenimente pe an și cu o cifra de afaceri de 100.000 de euro și am ajuns să avem peste 300 de evenimente pe an, cu o cifră de afaceri de peste 4 milioane de euro în 2019.

Momentul din care Simfonia a început să devină un brand, un exemplu de bună practică, a fost când echipa a început să se sudeze. Am angajat oamenii potriviți, cei mai buni, cam ăsta e secretul. Ne-am dorit ca angajații noștri să ajungă să fie cei mai bine plătiți angajați din industria de profil și așa a fost. Am reușit să avem peste 100 de angajați, să ne dezvoltăm afacerea și pe partea de delivery, de catering, și să construim prin acestea și o afacere în timpul săptămânii, când nu prea sunt evenimente. Astfel, majorarea încasărilor ne-a permis să extindem afacerea și către dezvoltări imobiliare. Am început ezitant, cu cateva case în zona de Nord, dar am ajuns să ne dezvoltăm destul de consolidat.

Cum rezistati acum, încă în plină criză sanitară?

Anul 2020 ne-a prins nepregătiți pentru ceea ce urma. Pandemia ne-a oprit aproape toate proiectele și am pus pe hold tot ceea ce ne doream să dezvoltăm. Am reușit totuși să păstrăm mare parte din angajații noștri, deși a trebuit să le reducem salariile. Unii au dorit să plece în altă parte, ne-am despărțit ca niște prieteni și ne-am promis că ne vom regăsi în vremuri mai bune. Am reprogramat mare parte din evenimentele ce trebuiau să aibă loc în 2020 pentru acest an. Estimez că la începutul verii vom putea ține evenimente cu 100-120 de persoane și că încet dar sigur, lucrurile vor reveni la normal.

De unde vine spiritul întreprinzător?

Din familie. Am crescut în spiritul familiei aromâne, iar pentru noi familia este pe primul loc, familia înainte de toate, cum spune tata! Familia Cepi este o familie veche de peste 1000 de ani. Dintotdeauna, familia a continuat spiritul de a construi și de a dezvolta, moștenit de la generațiile anterioare.

Provin dintr-o familie  aromână, părinții mei s-au născut în România, iar bunicii mei s-au născut in Grecia. Stra-strabunicul meu Iancu Cepi, profesor de limba română la Salonic, a fost unul dintre reprezentanții românilor la negocierile duse cu Regele Ferdinand privind colonizarea Cadrilaterului de către aceștia. A fost chiar unul dintre semnatarii protocolului dintre aromâni și Regele Ferdinand. El a legat o prietenie de seamă cu Ionel Brătianu, care l-a delegat pe Iancu Cepi să se ocupe de organizarea școlilor din regiune.

 

Cum ai câștigat primii bani?

Muncesc de când eram student la prima facultate. La 19 ani, lucram deja la o companie de imobiliare, o franciză  din SUA. Am reușit să formez și să conduc o echipă de aproximativ 40 de oameni cu care am avut performanțe remarcabile. Apoi, cu banii strânși, am închiriat un spațiu mic în Bricostore Baneasa și am deschis propria mea cafenea. Am fost aproape să renunț după primele luni, foarte puțini clienți. Uneori vindeam doar câteva cafele pe zi. Eram aproape de a închide. Nu am renunțat. Împreună cu un verișor de-al meu, am dus mai departe acest proiect în spații similare din alte magazine. După un an, am vândut mica noastră afacere cu cafenele, 5 puncte de lucru, pe o sumă apreciabil mai mare decat investiția pe care o făcusem.

Care este, până la urmă, proiectul tău cel mai important?

M-am însurat în anul 2019 cu dragostea vieții mele, Patricia, tot o aromâncă. Am construit împreună o familie cu care mă mândresc, suntem părinți de gemene! Bunul Dumnezeu ne-a oferit într-un an de cumpana, 2020, cea mai mare și mai frumoasă bucurie a vieții: doua fete gemene pe care le-am botezat cu nume de sfinte, după numele bunicelor noastre, Maria și Elena.

Încrederea că pot reuși, să nu renunți când totul pare pierdut, vine din familie. Bunica mea îmi spunea des: tu o să fii tot timpul ceea ce o să îți dorești, pentru asta ești făcut, să obții ceea ce vrei. Sper să reușesc și eu să transmit această încredere și fetelor mele!