Ştiri

Parlamentul a adoptat modificările Codurilor penale. Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, următoarele etape fiind controlul de constituţionalitate şi promulgarea. PNL a anunţat deja, încă de marţi, că va sesiza CCR.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru” şi 83 „împotrivă”, iar cel demodificare a Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru” şi 81 „împotrivă”.

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise, în pofida anunţului în acest sens făcut de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemulţumiri în PSD.

„Nu a fost făcută nicio modificare, haideţi să fim riguroşi! Codurile penale, s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe, multe luni de zile cu dezbatere şi spectacol. Au fost contestate la Curtea Constituţională aceste legi. Curtea Constituţională a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a fi constituţionale, o serie de articole sunt constituţionale fără să fie modificate. Decizia luată de noi de anul trecut a fost ca articolele, doar articolele declarate constituţionale şi cele neatacate să continue procedura parlamentară. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară. Parţial, pentru că or să atace la Curtea Constituţională nişte articole declarate constituţionale. Nu este niciun fel de modificare”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Adoptarea modificărilor coincide cu prezenţa în România a unei delegaţii a Comisiei de la Veneţia, preşedintele Klaus Iohannis anunţându-şi deja intenţia de a aborda acest subiect la întâlnirea cu membrii delegaţiei.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a venit în România în urma sesizării făcute de către PNL, după adoptarea OUG 7/ 2019.

În 19 februarie, Guvernul a adoptat OUG nr. 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturi, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În 21 februarie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că formaţiunea va sesiza Comisia de la Veneţia în privinţa OUG pe legile justiţiei.

„Pregătim sesizarea Comisiei de la Veneţia, atât pe această nouă OUG, cât şi pe OUG 90 şi 92, care au fost emise în dispreţul recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Sesizarea Comisiei de la Veneţia o vom realiza prin intermediul APCE, mergând pe aceeaşi procedură prin care am reuşit sesizarea Comisiei de la Veneţia şi pe legile justiţiei, şi pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală. Această nouă Ordonanţă reprezintă o sfidare la adresa fiecărui cetăţean român, reprezintă o sfidare la adresa partenerilor noştri de la nivelul UE”, a declarat atunci Ludovic Orban.

O săptămână mai târziu, Orban a anunţat că a fost finalizat textul sesizării, iar în 6 martie Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a admis solicitarea Partidului Naţional Liberal de a fi sesizată Comisia de la Veneţia faţă de modificările aduse legilor Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.


Foto: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o oră ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

14 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

14 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

14 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

16 ore ago

Acest website folosește cookies