Pariuri în franciză, o idee bună pentru 2021?

NewMoney 19/08/2020 | 10:55 Fapt Divers
Pariuri în franciză, o idee bună pentru 2021?

Se pot câștiga bani garantat din pariuri sportive? Cu siguranță, da, dar nu jucând propriu-zis la pariuri, ci înființând o agenție în franciză. Conceptul este simplu: cine are la dispoziție un spațiu de 20-50 de metri pătrați încheie un contract cu un operator, în baza căruia poate deschide o casă de pariuri sub brandul respectivului operator.

Cel care dorește să deschidă o agenție de pariuri în franciză plătește salariile angajaților, utilitățile, plus o taxă lunară între 100 de euro și 2.500 de euro. Valoarea taxei depinde de notorietatea brandului. În schimb, poate primi 5-15% din încasări (din totalul mizelor plasate de pariori în fiecare lună în acea locație). Este doar un exemplu. Înțelegerile pot varia de la un caz la altul. Se poate ca părțile să împartă profitul, sau să împartă și profitul, și pierderile, potrivit procentelor stipulate în contract.

Ca și logistică, întreprinzătorul pune la dispoziție spațiul, mobilierul, calculatoarele, televizoarele. Spațiul va trebui văruit și vopsit în culorile brandului. La rândul său, operatorul de jocuri de noroc furnizează softurile, astfel încât oferta să fie aceeași la toate agențiile din rețea.

Acum, că am văzut ce presupune această activitate, se pune întrebarea: sunt pariurile în franciză o idee bună de afacere pentru anul 2021? Sunt mai multe argumente pro și contra.

Se câștigă bani și din activități diverse

Începem cu aspectele încurajatoare, constatând că rar s-a văzut o agenție de pariuri care să dea faliment. Chiar și în contextul în care pariurile online s-au dezvoltat extraordinar în ultimii ani, casele de pariuri terestre au fost în continuare pline cu clienți fideli.

Apoi, cineva cu viziune poate câștiga bani și din activități comerciale conexe, nu numai din pariuri sportive. De pildă, se știe că se poate obține un profit însemnat din exploatarea „păcănelelor”, care au un Payout favorabil operatorului. De asemenea, se pot câștiga bani din vânzarea de alimente și băuturi în incinta agenției (băuturi răcoritoare, bere, cafea, snacks-uri, semințe, sandwich-uri etc.). Multe agenții în franciză din mediul rural sunt deschise în baruri.

Partea bună este că cel care își deschide o casă de pariuri terestră într-un astfel de regim nu pornește de la zero ca și notorietate, ci preia din popularitatea brandului. Pariorii care preferă acel operator vor veni automat, imediat cum aud de deschiderea agenției. Cu cât sunt mai mulți clienți, cu atât sunt mai mari încasările. Potrivit cifrelor furnizate de reprezentanți ai industriei, o agenție ajunsă la „maturitate” are o cifră de afaceri brută de peste 100.000 de lei pe lună.

Problema pariorilor minori, greu de gestionat

Pe de altă parte, această afacere nu poate fi începută de un întreprinzător care nu poate susține integral din fonduri proprii funcționarea agenției (de la utilități la salariile angajaților) în primele 4-5 luni. Alte cheltuieli de luat în considerare sunt cele cu licențele softurilor. Asemenea stabilimente au parte de controale frecvente, nu se poate lucra cu softuri piratate.

Rămânem în sfera legalității pentru a semnala un alt aspect care dă bătăi de cap proprietarilor de agenții pariuri în franciză: deși le este interzis, mulți minori intră ca să joacă la păcănele sau ca să parieze. Cum nu există niciodată personal suficient pentru a verifica vârsta celor care vin în agenție, un eventual control al autorităților poate depista jucători care nu au împlinit încă 18 ani, ceea ce atrage penalități pentru proprietarul spațiului.

Un alt argument contra, dacă sunteți în căutarea unei afaceri care să asigure o viață liniștită: o agenție de pariuri atrage un public „pestriț”. Unii jucători devin recalcitranți după ce pierd la pariuri sau la păcănele, pe fondul consumului de alcool. De aceea, cine dorește să câștige bani dintr-o asemenea activitate trebuie să fie pregătit să aibă de-a face cu asemenea elemente și să știe cum să gestioneze confruntarea cu ele, până la venirea forțelor de ordine.

Dincolo de abilitățile de comunicare și de cele care țin de tot ce înseamnă managementul afacerii, întreprinzătorii din acest domeniu trebuie să fie pasionați de sport și de pariuri. Altfel, le va fi greu să aibă succes.