Pariul unui prinț: transformarea Arabiei Saudite în hub financiar

Mimi Noel 30/03/2017 | 10:50 Global
Pariul unui prinț: transformarea Arabiei Saudite în hub financiar

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Prințul saudit Mohammed bin Sal­­man (foto) a intrat, la doar 31 de ani, într-un joc cu o miză foarte mare: să in­­ves­­tească sute de miliarde de dolari în afara regatului și să pună pe roate un fond suveran cu active de 2.000 de miliarde de dolari. E grăbit săși aplice pla­nul, ceea ce s-ar putea dovedi extrem de riscant pentru el și pentru Arabia Saudită deopotrivă.

Fostul bancher saudit de investiții Yasir Alrumayyan, care are sarcina de a dezvolta Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite (PIF), a reușit să atragă atenția celor mai de succes investitori ai lumii. În întâlniri cu ușile închise cu Stephen Schwarzman, cofondatorul Blackstone Group, David Rubenstein de la Carlyle Group și alții ca ei, Alrumayyan a făcut următoarea ofertă: aju­­tați-ne să căpătăm propria expertiză în materie de investiții și, în schimb, veți putea rula bani pentru noi. Foarte mulți bani.

PIF a devenit parte din planul lui Mohammed bin Salman, prințul moște­­ni­­tor, de a rupe economia saudită de pe­tro­venituri și de a transforma regatul într-o putere financiară. A atras deja 45 de miliarde de dolari pentru un fond de investiții în tehnologie. Sunt obiective foarte ambițioase pentru un prinț de doar 31 de ani.

La pachet, vine și riscul: dacă echipa ca­­re coordonează tot efortul de a face func­­țio­­nal PIF face un pas greșit, criticii prin­­țu­­lui s-ar repezi să-l atace dur pentru fap­­tul că direcționează petrodo­larii către companii din străinătate în loc să îi chel­­tu­­iască în regat. „Orice eșec în pri­­vin­­ța noului fond suveran va fi exploatat pentru a reinstaura vechile privilegii și struc­­turi“, este de părere Jean-François Sez­­­­nec, analist politic și membru nerezident al Centrului Global pentru Energie al Consiliului Atlantic. „Rivalii prințului s-ar folosi de asta pentru a construi o coa­­liție mai mare și a-l marginaliza“.

În 2015, prințul a primit de la tatăl său, regele Salman, mână liberă în privința po­­li­­ticii economice și a gestionării companiilor petroliere. În 2018, prințul Mohammed intenționează să vândă prin ofertă publică până la 5% din Aramco, compania de stat care deține monopolul pe pia­­ța locală de petrol. Pachetul de control al Aramco va fi transferat către PIF, ca urmare a ieșirii pe piața de capital.

IPO DE MILIARDE. Aramco ar putea va­­lo­­ra peste 2.000 de miliarde de dolari, aprecia anul trecut prințul Mohammed, ceea ce, implicit, ar face ca, atunci când ar controla gigantul petrolier, PIF ar deveni cel mai mare și mai capitalizat fond de in­­­­vestiții din lume.

Evident că o mare par­­­­te din această valoare va fi strâns le­­ga­­­­tă de Aramco și va depinde de evoluția companiei. Iar ac­tuala valoare a acesteia este un subiect aprins de dezbatere. Potrivit unei analize a Wood Mackenzie Ltd., valoarea s-ar situa în jurul cifrei de 400 de miliarde de dolari, bazându-se pe așa-numita metodă Discounted Cash Flows (DCF, cea mai răspândită formă de analiză fundamen­tală, folosită în evalua­­rea acțiunilor și a oricărui fel de inves­­ti­­ți­­e sau proiect; se bazează în mare parte pe principiul că va­loarea banilor se depre­­cia­­ză în timp direct proporțional cu tipul de proiect sau investiție pentru care este luată în calcul finanțarea, n.r.). Metoda a fost apli­­cată în special segmentului upstream (ac­ti­vitatea de explorare și pro­­ducție, n.r.), care este foarte sensibil la fiscalitate.

Chiar și în cazul unei evaluări mai mici a Aramco, fondul saudit va fi oricum foar­­te mare. Deja dispune de active de circa 160 de miliarde de dolari, iar rega­­tul a anunțat un transfer de 27 de miliar­­de de dolari din rezervele oficiale. Până în 2020, PIF urmărește să direcționeze capitalul care nu are legătură cu Aramco (circa 5% la acest moment) către in­­ves­­tiții în afara regatului.

Tot acest plan a fost anunțat încă de anul trecut, astfel că fondul a direcționat deja circa 50 de miliarde de dolari din rezer­­ve­­le regatului către investiții în stră­i­nă­­ta­­te, mare parte dintre ele în sectorul teh­­no­­logic. Este vorba de o inves­tiție de 3,5 miliarde de dolari într-un pachet de ac­­ți­­uni în cadrul Über Technologies Inc., de un acord pentru fondarea unei companii de comerț online de un miliard de do­­lari și de un angajament de 45 de miliar­­de de dolari pentru crearea unui fond global de tehnologie împreună cu banca niponă Softbank Group Corp. „Vorbim deja de sume importante angajate în trei afaceri din domeniul tehnologiei“, este de părere Rachel Pether, consilier la Institutul Sovereign Wealth Fund. „Există riscul ca PIF să vâneze multe ținte și trebuie să fie atent la evaluări“, crede aceasta. Niciun oficial al fondului nu a dorit să comenteze.

DIVERSFICARE. Cei de la PIF inten­­țio­­nea­­ză totuși să construiască un portofoliu diversificat cu afaceri în mai multe in­­dustrii, în mai multe regiuni, în diver­­se clase de active, explică o per­­soa­­­­nă fami­liară cu planurile fondului.

Chiar și așa, tranzacțiile de mai sus scot în evidență dificultățile pe care le pre­­­­supune punerea rapidă în mișcare a unor sume colosale. „PIF rulează cu vite­­ză maximă acum spre clase de active față de care fonduri mature de investiții stau încă departe“, apreciază Sven Behrendt, managing director în cadrul GeoEconomica GmbH. „Rezervele guvernului saudit sunt în scădere, așa că ar face bine să-și revină repede. În câțiva ani, abordarea investițională inițială a PIF va fi pusă sub semnul între­­bării“, an­ti­­­­ci­­pează acesta.

Alrumayyan, care a fost selectat în 2015 de prințul Mohammed să conducă PIF, a dublat numărul angajaților într-un an până la 130. Prin comparație, Auto­­rita­­tea de Investiții Abu Dhabi (ADIA) are 1.700 de angajați care gestionează 792 de miliarde de dolari, potrivit celui mai recent raport anual.

Și alte fonduri guvernamentale sunt e­­zi­­­­tante în privința investițiilor lor inter­­na­­­­ționale. În 2014, China Investment Corp. a decis să optimizeze modul în ca­­re este gestionat portofoliul din afara ță­­rii, după ce auditorii de stat au descoperit cazuri de neglijență în serviciu și pro­cese inadecvate de due-dilligence care au condus la pierderi în 12 din investițiile făcute în perioada 2008-2013. În 2007, ADIA a cumpărat 4,9% din Citigroup Inc., luând astfel criza financiară pieptiș.

Până acum, Arabia Saudită a rămas destul de low profile în materie de in­­ves­­tiții în străinătate. Este unul din motivele pentru care Alrumayyan a luat legătura cu executivii celor mai mari fonduri de investiții din lume. Discuțiile preliminare au luat în considerare și ca firme de in­­ves­­tiții să aibă grijă de plasamentele PIF con­­tra unui comision sau a unei dețineri minoritare în companiile din portofoliul său, potrivit unor persoane apropiate dis­­cu­­țiilor.

Un lucru este limpede: succesul PIF l-ar ajuta pe prințul Mohammed să atragă un sprijin larg într-o societate conservatoare care este acum testată odată cu re­­ducerea pomenilor guvernamentale. Au fost anulate bonusurile pentru an­­ga­­ja­­­­ții la stat, iar salariile miniștrilor au fost tă­­iate cu 20%. De asemenea, la sfârșitul acestui an, guvernul va crește prețul la com­­bustibil. „Dacă prințul Mohammed dă greș, consecințele pentru țară vor fi te­­ribile“, spune, destul de alarmist, politologul Seznec. „Ne vom întoarce la o po­­pu­­lație asistată și la o economie de­­pen­­dentă de subvenții și ajutoare“.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Go west” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Până acum, Arabia Saudită a rămas low profile în materie de investiții în străinătate. Din 2016 însă, strategia a fost schimbată radical de prințul moștenitor, care își pariază chiar viitorul politic pe un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • INVESTIȚII. 50 de miliarde de dolari din rezervele regatului au fost deja investiți în străinătate, majoritatea în zona de tehnologie: 3,5 miliarde de dolari într-un pachet de acțiuni în cadrul Über Technologies Inc., o companie de comerț online de un miliard de dolari și un angajament de 45 de miliarde de dolari pentru a se implica în cofondarea unui fond global de tehnologie împreună cu banca niponă Softbank Group Corp.
  • FONDURI. Fondul public de investiții al Arabiei Saudite (PIF) are 130 de angajați în mai puțin de un an de funcționare și deja dispune de active de circa 160 de miliarde de dolari, plus alte 27 de miliarde de dolari care urmează să fie transferate din rezerva oficială. Spre comparație, Autoritatea de Investiții Abu Dhabi (ADIA) are 1.700 de angajați și active de 800 de miliarde de dolari.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Matthew Martin, Glen Carey și Dinesh Nair, adaptare de Mimi Noel

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.